Amerikaans politiegeweld krijgt navolging in Den Haag

Den Haag – Arubaanse arrestant Mitch Henriquez is overleden door gewelddadig politieoptreden, Amerikaans politiegeweld lijkt over te slaan naar Den Haag. Het is aannemelijk dat Henriquez is overleden aan zuurstofgebrek, dat waarschijnlijk is veroorzaakt door het politieoptreden volgens hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie in Den Haag. Zij geeft een toelichting op de voorlopige bevindingen van het Rijksrecherche-onderzoek naar zijn dood.

De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding zijn buiten functie gesteld, zei het hoofd van de politie in Den Haag, Paul van Musscher. Zondag overleed de 42-jarige Mitch Henriquez uit Aruba na zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark waar hij het muziekfestival Night at the Park bezocht. Een dag later dook een video op van de aanhouding, waarbij de man door meerdere agenten in bedwang werd gehouden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verklaarde aanvankelijk dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel werd, uit camerabeelden echter blijkt dat hij al buiten bewustzijn of in coma was voordat hij de politiebus in werd gesleurd zonder medische hulp te krijgen. Zie video.

De video die in NL circuleerde na de aanhouding van Henriquez zorgde er voor dat het Openbaar Ministerie op een eerder afgegeven verklaring moest terugkomen! Blijkbaar moet de burger alert zijn bij het optreden van politie en dit filmen!

Henriquez zou grapjes aan het maken zijn met vrienden, waarop hij werd gewaarschuwd door de politie en doorliep. Ook zijn zus Lila zegt dat hij misschien wat luidruchtig was maar het niet tegen de politie had maar tegen zijn vrienden. De doktoren op de intensive care hebben tegen de familie gezegd dat de dood van Henriquez duidelijk geen natuurlijke oorzaak had. Zijn zus Lila zegt in een interview: “Zijn hoofd was helemaal opgezwollen, de meeste klappen heeft hij op zijn hoofd gehad. Hoe kan het dat iemand in de boeien geslagen wordt, in de de auto wordt gegooid en vervolgens bont en blauw en zonder te ademen aankomt?”

De Haagse politie eenheid is al jaren in opspraak vanwege (racistisch) politiegeweld. Zo werd op 24 november 2012 de 17 jarige Rishi Chandrikasing doodgeschoten op station Hollands Spoor terwijl hij wegrende voor de politie. Ook is racistisch politiegeweld een dagelijkse realiteit in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal.

De Haagse Stadspartij wil een onafhankelijk onderzoek naar de cultuur in het Haags politiekorps.

Raadslid Fatima Faïd stelt: ‘Een verklaring die het OM hierover naar buiten bracht lijkt niet te stroken met getuigenverklaringen en video opnamen van het bewuste incident. Volgens Faïd blijft de politie de problemen rond buitensporig politiegeweld al langere tijd ontkennen. ‘We slepen ons van incident naar incident. Mijn fractie probeert de problemen rond het gebruik van buitensporig geweld en het etnisch profileren bij de politie in Den Haag al tijden op de politieke agenda te krijgen.’

Amerikaans politiegeweld is berucht, in 2014 kwamen meer dan 1100 mensen om door politie-optreden.
Er is een actiegroep die burgers aanmoedigt politie-optreden voortdurend op te nemen en te verspreiden en hiervoor een website heeft gemaakt: Filming cops

Rob Vellekoop, 1 juli 2015

24 Comments

 1. “….. maar volgens mij gaat het om buitensporig politiegeweld (moord) dat bestraft moet worden door de overheid, zoals zij alle overtredingen en misdaden zeggen te bestraffen.” (R.V.)

  1° De agent(en) die deze [moord]daad werkelijk heeft (hebben) uitgevoerd, dient (dienen) voor de rechter te komen. Maar óók:
  2° Degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke instructies als onderdeel van de politie opleiding (de opdrachtgevers), dienen voor de rechter te komen.
  Dat klinkt toch logisch?

 2. we moeten ophouden de VS-gewoonten na te streven, dit barbaarse volk past nog geeneens in het oude traditie beeld van Europa

 3. 1: Waarom zijn de agenten in kwestie niet in bewaring gesteld (voorarrest)? Ieder ander zou met zulk overduidelijk bewijs (verdachte ====> dader) meteen opgepakt worden.
  2: Zojuist las ik op teletext dat de familie vooralsnog geen aangifte doet. Dit zouden ze hebben gedaan met een ondertekende verklaring. Sinds wanneer is een persverklaring ondertekend?
  3: Al een hele oude – Wie controleert de controleurs?

  Dit gaat weer heerlijk in de doofpot verdwijnen zoals meerdere discutabele situaties van het optreden van de handhavers van de wet. Lang leve onze rechtstaat waar de minister president het nodig vond om een oordeel te leveren over de relschoppers (gevolg) maar in gebreke blijft met een oordeel over de moordenaars (oorzaak).

 4. Het is mogelijk dat de “Haagse Politiecultuur” een hecht clubje is van verbroederde agenten die dezelfde ‘overtuiging’ aanhangen. De agenten worden dan waarschijnlijk op psychologisch profiel gekozen, ontgroent en ingewijd. Indien zo, dan zullen ze elkaar beschermen, voor elkaar liegen en zal dit hele incident van pure moord op de achtergrond verdwijnen en de ‘schuldigen’ zullen vrijuit gaan en goed leventje leven. Die agenten hebben geen schuldgevoel.

 5. Duidelijk moord door de agent die hem in de nekgreep hield, te lang. In het eerste filmpje zie ik dat het hoofd van de arubaan rood aan is gelopen, de agent gaat gewoon door. Even later zet dezelfde agent, terwijl wij het hoofd van de arubaan op de grond zien zakken, zijn knie met kracht op de nek van de arubaan. Dat is wat duidelijk is in de video. De familie van de arubaan hebben het recht om deze agent, en de medeplichtige agenten, voor de rechter te dagen voor moord? Oh, wacht, dit is Nederland, wij hebben als burgers absoluut niets te zeggen.

 6. Ik zie al jaren dat de ketting waaraan de honden liggen gevierd wordt.
  Er ontstaat nu een situatie van wrok en wantrouwen naar de knechten van deze onvolprezen overheid.
  De situatie die al zo grimmig is kan alleen maar grimmiger worden en meer geweld uitlokken. De staat heeft het machtsmonopolie zeggen ze zelf dus mogen zij alleen legitiem geweld gebruiken binnen marges die zijzelf bepalen. (volgens mij is het dunne vliesje tussen fascistoïde politie staat en de op papier bestaande rechtstaat, steeds dunner aan het worden)
  Het enige waar knuppel grage schorem nu nog van droomt is grootschalige opstanden met pantserwagens en colonnes bewapend …. om de burger op hun knieën te krijgen en laten smeken om genade.
  Doen we natuurlijk niet aan mee! Lijkt me.

 7. Verontwaardiging is hier toch op zijn plaats. Politieagenten hebben geleerd dat je iemand niet bij de keel moet knellen, want dan kan de persoon stikken en dan is aanhouden zinloos (zinloos geweld). Misschien is het een TIP dat veel mensen de politie over dit incident bellen, want het is altijd goed dat deze groep van professionele ordebewaarders weten wat er direct maatschappelijk leeft (0900-8844 of anoniem 0800-7000 ‘Meld misdaad anoniem’).

 8. Zag gister een stukje op tv hierover en natuurlijk proberen ze de schuld in de schoenen te schuiven van de slachtoffer.. Eerst zeggen ze dat hij dreigde met een pistool, toen werd het verhaal weer anders dat hij zijn geslachtsdeel liet zien en dan krijg je te horen dat de agenten verdachten zijn (geschorst maar geen strafvervolging). Msm natuurlijk allemaal BS!

  Agenten daar terplekke hebben gewoon moord gepleegd PUNT en nogmaals snap ik niet dan omstanders niet iets hebben gedaan, dan lopen klagen/schreeuwen van de zijlijn. Maja dat is NL staan erbij en kijken ernaar.

 9. Gelukkig heeft de politie het weer gedaan. Wat een onzin. Gewoon meewerken dan is er niets loos.

 10. Politiegeweld? Ja, maar stop het nou niet in de rascistische hoek, dat rascismegedoe komt me inmiddels de strot uit. Politiegeweld in Nederland is ook niet nieuw. Ik heb vele demonstraties meegemaakt die door ‘onze beste kameraden’ met bruut geweld, traangas en politiekogels uit elkaar zijn geslagen. Ook Hans Kok was een gewone blanke nederlander. Wat Henriquez is overkomen kan jou ook overkomen. Als je het niet geloofd, probeer het dan maar eens uit.

  • Heb ik wat gemist? Voor mij is dit geen kwestie van racisme maar van buitensporig onnodig politiegeweld. Moord zelfs!

   • Ik ben het wel met je eens dat in de media de zaak in de richting van racisme getrokken wordt, maar volgens mij gaat het om buitensporig politiegeweld (moord) dat bestraft moet worden door de overheid, zoals zij alle overtredingen en misdaden zeggen te bestraffen.

 11. Wat ik hieraan belachelijk vindt is dat niemand hem ging helpen, terwijl er genoeg bijstanders waren. Ook dat de politie als hersenloze monsters erop los slaan en dat ze ‘passend werk’ geregeld krijgen en totaal niet worden bestraft..

  Lekker dan… gekkenhuis! (ik snap niet alle agenten zijn zo, maar de meesten zijn hersenloze order opvolgers of nemen het heft in eigen hand)

  • correctie bij het laatste wat tussen haakjes staat, leest niet zo goed de regel (moest zijn): “ik snap dat niet alle agenten zo zijn, maar de meesten….”

  • Niemand helpen? Op de film zie je dat agenten reageerden mensen tegenhouden, dat doet de politie, want zij willen geen bemoeienis bij een arrestatie, zo werkt dat.

   • Als je beetje menselijk zou zijn, dan zou je gewoon helpen.. Maak niet uit of het politie of andere mensen zijn die op 1 persoon duiken, je hoort gewoon te helpen, ook al zegt de politie dingen zoals niet in de buurt komen..

    Commooon man stel je voor je beste vriend of vriendin krijgt daar klappen, ga je dan ook erbij staan en kijken, vervolgens niets doen?

 12. Wat? Geen killercop deze keer die de verdachten in hun rug schiet, of ze standrechtelijk executeert? Met vijf man op je rug heb je zo een snuff film snel gemaakt. Vaak knijpen ze je keel dan ook nog dicht want de overheid is onze beste vriend.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.