Griekse minister: impasse door chantage met banksluitingen

In een verklaring van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op 1 juli geeft hij aan waarom de Griekse regering NEE aanbeveelt voor het referendum in 6 korte punten. Hij zegt onder meer: “De schuldeisers hebben gekozen voor de strategie van chantage met banksluitingen.”

Het belangrijkste pressiemiddel van de Eurogroep en ECB is er voor zorgen dat de banken hun deuren gesloten moeten houden omdat zij geen euro’s meer hebben om uit te betalen aan de rekeninghouders die hun saldi willen opnemen. De ECB verstrekt daarom geen extra euro’s meer. Ze zeggen dat het plafond is bereikt.

Dit is geen typisch Grieks probleem. Als de ECB bij een bankrun zoals in Griekenland plaatsvindt in willekeurig welk land in de eurozone geen euro’s meer aan de banken ter beschikking stelt gaan ook zij failliet. Dat zou in NL ook gebeuren. Bij een bankrun zou ook hier de ECB moeten bijspringen.

Zoals al vele malen in artikelen van DLM gemeld is slechts 5% van de geldhoeveelheid die in omloop is cash geld. Dat is de reden dat de ECB al snel moet bijspringen wanneer mensen massaal hun geld bij banken contant gaan opnemen, en ook de ECB op een gegeven moment geen euro’s meer heeft.

geldDoordat de ECB geen euro’s meer richting Griekse banken stuurt wordt chaos en ANGST gecreëerd bij de Grieken. Zij kunnen niet meer bij hun geld en geven daarvoor de schuld aan de Griekse regering, terwijl de ECB en het banksysteem de grote boosdoeners zijn. Het wordt zelfs zo krankzinnig dat in artikelen wordt gemeld dat de Griekse biljetten straks niet meer geaccepteerd zullen worden. Complete waanzin natuurlijk, maar wel uitstekende propaganda om de angst er niet alleen bij de Grieken maar ook bij de andere Eurolanden in te houden, want stel je voor dat andere volken het Griekse voorbeeld volgen, dan stort de macht van het duivelse trio ECB, IMF en de Europese Commissie in elkaar.

De mainstream media draaien op volle toeren om overal de angst aan te wakkeren dat met banken niet te sollen valt, zij beheren immers het geld. Nergens klinkt een kritisch woord richting de ECB die met een vuil spelletje de Grieken op de knieën probeert te krijgen. De bankrun wordt nu als wapen ingezet om de Griekse regering in het stof te laten bijten terwijl dit juist de zwakte van banken is die na eenmaal het geld van de rekeninghouders aangenomen te hebben deze niet meer met 100% zekerheid kunnen terugbetalen!

Letterlijke tekst van de verklaring van Varoufakis:

 1. De onderhandelingen zijn vastgelopen omdat de Griekse schuldeisers (a)weigerden onze onbetaalbare overheidsschuld te verminderen en  (b) zij er op stonden dat het ‘parametrisch’ zou worden terugbetaald door de zwakste leden van onze maatschappij, hun kinderen en hun kleinkinderen.
 2. Het IMF, de regering van de VS, vele andere regeringen op aarde en de meeste onafhankelijke economen geloven – samen met ons – dat de schuld geherstructureerd moet worden.
 3. De Eurogroep had eerder (november 2012) toegegeven dat de schuld geherstructureerd zou moeten worden, maar weigert mee te werken aan een schuldenherstructurering.
 4. Sinds de aankondiging van het referendum, heeft officieel Europa signalen afgegeven dat zij klaar zijn om te discussiëren over schuldherstructurering. Deze signalen tonen dat officieel Europa ook NEE zou stemmen op hun eigen ‘laatste’ aanbod.
 5. Griekenland zal in de euro blijven. Tegoeden bij Griekse banken zijn safe.  De schuldeisers hebben gekozen voor de strategie van chantage met banksluitingen. De huidige impasse is te wijten aan deze keuze door de schuldeisers en niet door de Griekse regering, het niet doorgaan van de onderhandelingen of enige Griekse gedachte aan een Grexit en devaluatie. Griekenland’s plaats in de Eurozone en in de Europese Unie is niet- onderhandelbaar.
 6. De toekomst vraagt een trots Griekenland in de Eurozone en in het hart van Europa. De toekomst vraagt dat de Grieken een groot NEE zeggen op zondag, dat we blijven in de Euro zone en dat, met de macht die berust bij ons door dat NEE, zullen we opnieuw onderhandelen over de Griekse overheidsschuld als ook over de verdeling van de lasten tussen mensen de hebben en die niet hebben.

Het is heel verhelderend om naast het anti-Griekenland offensief van de mainstream media de letterlijke verklaringen van de Griekse regering onder ogen te krijgen waardoor we een meer genuanceerd beeld van de situatie kunnen krijgen. De media maken alles wat de Grieken doen zwart. Deze plaat wordt iedere dag tot vervelends toe afgedraaid. Het wordt niet alleen tijd voor een NLexit maar ook voor een mainstreammediastop met hun propaganda voor de hebberds.

Rob Vellekoop, 1 juli 2015

9 Comments

 1. Xandernieeuws zegt al zoiets van de IMF zogenaamd niet meer het bedoelde verlies kan reproduceren
  Toedeloe zeg

 2. Het Trojaanse paard?????? Zeker een optie en wie wordt slachtoffer… niet alleen de Grieken alle Europeanen… spelletjes maar ja daar was Varoufakis al mee bekent.

  http://journal-neo.org/2015/07/03/what-stinks-about-varoufakis-and-the-whole-greek-mess/

  Combineer met eerdere link over ontmoeting Tsipras en de Soros club….. geplande uitverkoop?
  Zo het er nu uitziet…. een getverjesses hoe vies kan een mens zijn… en dat allemaal voor geld en macht

  neemt niet weg dat de Grieken eigenlijk moeten zeggen NEE steek de euro hulp maar in een donker hol.. we gaan uithuilen en opnieuw beginnen.. misschien is er dan nog een beetje hoop en niet alleen voor de Grieken maar voor ons allemaal.
  Al het geld is weggevloeid naar banken ..schaduwbanken? etc… natuurlijk is dat niet verdampt maar naar een groepje Elitaire zwendelaars verhuisd.

  Als er op dit moment Grieken in gevlogen worden om ja te stemmen ( mensen die kennelijk al JAREN in het buitenland wonen) kun je alleen maar zien dat de Eu en de Trojka alles op alles zetten om de Grieken te onderwerpen en vandaar omhoog in\Europa…. wie volgt????
  Spanje Italië Frankrijk allemaal diep in het rood.

 3. En enkele maande geleden drukte het verfoeilijke ECB er nog 1500 miljard Monopoly Eurootjes bij te gunste van diezelfde verrotte banken OM UIT TE LENEN AAN je raadt het wel …………aan de weerloze SCHULDBEWUSTE burger. die het dan met ÉCHT verdiend geld=rente mag terugbetalen.
  Gewoon bijdrukken dus……………maar dat wat momenteel in Griekenland en voorheen in Cyprus gebeurt en gebeurde is de meest chantabele financiële oorlog waarmee dat vermaledijde illegale “Brussel” de rest van het EU volk op de knieën wil houden en krijgen. De Duitsers=Merkel hebben nog nooit een oorlog gewonnen maar deze lijken zij alsnog via een andere weg te winnen.
  Boer pas op je kippen. Wat een maffiose bende.

  • het mooiste van de grap, dat Europese Unie daar zgn.geen invloed op kan uitoefenen, redenen des te meer aan te nemen, dat de NWO achter het hele concept zit van deze transactie alleen om Europa de kant van een failliete VS op te schuiven.
   Draghi is nl. een oud-medewerker van de Wereldbank IMF,; ze schuiven elkaar de bal toe.Dat geboefte moet een halt worden toegeroepen!
   Wij moeten van die ‘eenheidsworst’ af, waar we nog maar als slaven anaf ‘bovenaf’ gedicteerd worden.
   Europa liefst de soevereine staten onmiddellijk terug naar de oude status , waarbij onderlinge samenwerking maar zeggenschap blijft tellen

 4. Het gaat niet meer om geld of hulp maar om het omver werpen van de regering… hulp voor de \Grieken is er nooit geweest alleen hulp voor de banken vooral Duitse en Franse banken na een vette miscalculatie van heer MONTI . de Franse regering en de Duitse regering…..privatisering ten koste van het volk ten bate van het grote geld.,,,, ze konden ook wel een groot stuk van de internationale geldhandel veroveren.. ziedaar het leed waar we nu zitten.
  \incompetente regeerders en krankzinnige hebzuchtige bankiers.
  EU hoopt nu op het omvallen van syriza…. hoewel ik bij hun zo mijn bedenkingen heb zeker kijkend naar het aandeel \Soros is dit niettemin verachtelijk handelen van de EU ..

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/01/troika-wartet-auf-den-knock-out-tsipras-wankt-aber-er-faellt-noch-nicht/
  Waar is het respect voor een volk gebleven en voor hun vrijheid van handelen.
  Een machtsspel ten koste van het volk… beloofd wat voor de toekomst… denk je anders ben je aan de beurt.. vroeger noemden we dit de schoolplein bully of het roedel gedrag en dat noemt zich dan een leider.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/01/technokratisch-pastoral-hohl-angela-merkels-rede-zur-zukunft-europas/
  Als Griekenland niet de moed en middelen vind om dit tuig te weerstaan blijf er alleen de IMF uitverkoop over wat Griekenland zal veranderen in een afgekloven bot zonder echte middelen om weer overeind te komen.
  Tja en dan maar weer schreeuwen dat ze te lui zijn….
  De systematische afbraak van alles wat goed is in Europa hoort bij het Elite plan… en de weg van toekomstige slavernij over heel Europa…. sociale voorzieningen weg, eigen broek ophouden volgens Rutte, op weg naar een derde wereld staat… de bedrijven de baas goedkope werknemers in overvloed..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.