Massaal Grieks NEE tegen bezuinigingen tempert macht Euromonster

De Grieken hebben gisteren massaal Nee gestemd tegen nieuwe bezuinigingsrondes en privatisering in ruil voor meer leningen. De macht van de Eurogroep en met name Duitsland heeft scheurtjes opgelopen. De massale propaganda campagnes in de media om mensen angst aan te praten hebben geen effect gekregen. Ook buiten Griekenland gingen mensen de straat op om hun sympathie te betuigen voor een Grieks Nee zoals in Ierland.

De Griekse regering heeft zijn poot stijf gehouden en met steun van de Griekse bevolking een moeizame eerste overwinning op de euro-dictatuur behaald.

De Grieken zeiden NEE tegen het volgende wurgcontract:
Het Programma van de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie in ruil voor nieuwe leningen bevatte tal van verregaande bezuinigingen
– het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar,
– tal van hervormingen op gebied van Inkomstenbelasting
– verhoging van BTW naar standaardtarief van 23%, met 13% voor voedsel en 6% voor medicatie, boeken en theater
– gepensioneerden moeten een hogere ziektekostenbijdrage gaan betalen,
– hoogte van het minimumloon moet afgestemd worden op EU
– privatisering van onder andere het ferry verkeer, gasmarkt, elektriciteitsnet en luchthaven

Het zal ongetwijfeld nog een lange en heftige strijd worden voor de Grieken om van vijf jaar bezuinigingen te herstellen. Daarnaast komt er toch weer overleg tussen Griekenland en de Eurogroep.De Eurogroep maakt daardoor een buiging voor de Grieken.

Varoufakis werd vorige week nog weggestuurd door de Eurolanden omdat de Grieken het aangeboden ‘hulpplan’ weigerden te accepteren. PvdA-er Dijsselbloem deed stevige uitlatingen richting Grieken die hij nu allemaal zal moeten inslikken, omdat de Franse president Hollande alweer in gesprek lijkt te zijn met de Griekse premier. Misschien moet net zoals in IJsland flink de bezem door de banken waarbij de schuldigen voor het gerecht gesleept worden en met een schone lei begonnen kan worden.

Spanje, Ierland en Portugal hebben zich ook huiveringwekkende bezuinigingen, afbraak van hun sociale voorzieningen en privatiseringen laten opleggen voor meer leningen. Zij stemden er mee in en dupeerden hun bevolking. In Nederland en Engeland is er zelfs geen Trojka aan te pas gekomen, hier wordt ieder jaar vrijwillig meer afgebroken en bezuinigd.

Ondertussen schrijft Varoufakis mooie woorden over democratie en hoop voor de burgers.

“We verspreiden de hoop ver voorbij de Griekse grenzen dat de democratie kan ademhalen binnen een monetair systeem dat voorheen gedomineerd werd door angst.
Het is een luid JA voor de visie van een Eurozone die uitzicht biedt op sociale rechtvaardigheid en gedeelde welvaart voor alle Europeanen.”

NEE werkt. Eindelijk heeft een volk en regering de rug recht gehouden en zich verzet tegen de de eindeloze bezuinigingen en privatiseringen opgelegd door de ondemocratische macht van IMF/ ECB en Europese Commissie. De Grieken zijn ons lichtend voorbeeld en de hoop dat het anders kan. De bevolking moet de door de mainstream media aangeprate angst naast zich neer leggen en zich veel meer verzetten tegen de afbraak die in ieder Europees land gaande is.

Rob Vellekoop, 6 juli 2015

11 Comments

 1. Hoop is een ’tricky’ ding. Bij de Grieken hebben ze (de kleuters in Brussel) het te bond gemaakt en hebben de mensen de hoop verloren in hun systeem. Als je teveel hoop wegneemt dan gaan mensen rebelleren. Bij ons hebben we het nog te goed in hun systeem en daarom (+ manipulatie natuurlijk) zie je niemand bij demonstraties. Maar zodra het bij ons ook zo slecht wordt als in Griekenland en we teveel hoop verliezen dan weet ik zeker dat wij ook ballen krijgen en gaan rebelleren. Wel jammer dat altijd eerst het kalf moet verdrinken. Drie hoeraatjes voor de Grieken en hun OXI! Hoera!, Hoera!, Hoera!!!!…… Nu wij nog!

  Het is ook zo hypocriet, hoe kunnen ze nou verklaren dat ze de Grieken een hogere BTW willen laten betalen terwijl ze er hier over zeggen dat het slecht is voor de economie? Wat een verraders van het Europese volk!

 2. Robvdz schreef: “Het gaat louter om de macht van de VS want die moeten en zullen hun petrodollar in stand proberen te houden.”

  De petrodollar was al voor 11/9 gevallen aangezien Irak geen dollars maar goud wilde als betaling voor olie, daarom was 11/9 zo belangrijk om een invasie in Irak (olie / energie) te kunnen verantwoorden aan het in slaap gesuste volk (niet alleen het volk in de USA maar ook in de rest van het westen). Aanrader: Crossing the Rubicon van Michael Ruppert (RIP). Hij voorspelde in 2003 al de huidige situatie in de Krim (zeer belangrijke strategisch gelegen plaats die de mogelijkheid biedt tot gehele controle over Eurazie.

  De Grieken hebben terecht NEE gezegd (waar die ong 40% ja-stemmers vandaan komen is mij trouwens een raadsel) maar het zal echt geen gevolgen hebben. Hoogstens dat ze een zin in de plannen aanpassen dat het leuker overkomt (zachtere woorden zoals George Carlin zou zeggen). Net als de Fransen en de Nederlanders een aantal jaren geleden bedonderd werden door hun volksvertegenwoordigers zullen ook nu de Grieken weer bedonderd worden. De enige hoop is dat de Grieken minder tolerant zijn als de Fransen en de Nederlanders (Fransen had ik trouwens niet verwacht).
  Het enige land wat zich de ballen uit de broek lacht in de crisis is IJsland waar ze de enige juiste oplossing (onder druk van het volk) hebben toegepast. Nu de rest van Europa nog ballen tonen en dan kunnen we misschien eindelijk spreken over een toekomst voor een verenigd Europa voor en door het volk ipv. de huidige EU die voor en door banken en multinationals zijn.
  Wat overduidelijk is, de huidige koers van de EU is een staat waar Nazi Duitsland bij verbleekt. De politiestaat is in heel Europa al in opmars (NSB =BOA), overal camera’s, willekeurig je ausweiss tonen, zelfs speciale verorderingen om je te pas en onpas te mogen visiteren (fouilleren). Als het volk in Europa niet heel snel in actie komt is er binnen no-time geen weg terug en mogen we massaal aan onze kinderen gaan uitleggen hoe wij het zover hebben laten komen.

 3. Het gaat voor de regenten club uit Brussel eng worden Oostenrijk wil na een referendum dat ook weer een referendum over lid blijven van de Eu wordt gehouden, en om het af te toppen Finland ook. En als deze landen nee stemmen wij willen er uit dan wordt van Balkenende uit het museum gehaald om uit te leggen dat nee stemmers in feite ja bedoelen, dat heeft hij met het Lissabon verdrag ook gedaan na 45 minuten op televisie .

  • Als burger merken we natuurlijk helemaal niets van het wel of niet aflossen van deze schuld. Tenzij Griekse banken failliet gaan en in het allerlaatste geval zij de burger er voor aanspreken. Er is echter een bankenunie en deze zou met het fonds dat gevormd is over voldoende buffer beschikken om dit soort calamiteiten op te kunnen vangen.

   • Het geld wat uit noord-west Europa weggesleept is richting de balkan hadden we nooit onder geen enkele omstandigheid weer terug gezien. Alle monetaire manoeuvres onder de klamme mantel van de EU is niets anders dan roven uit de collectieve pot (jan+ katrijn met de pet) en doorschuiven naar de banken ook omdat ze veel gebakken lucht-geld hebben wat nu weer een beetje harder wordt.
    Wie nu niet snapt dat deze EU constructie een vuile bende is, snapt niets van het hele leven of heult mee om er ook beter van te worden.

 4. Tom Lassing (“Beursbox”) omschrijft het zó, in zijn nieuwsbrief:

  “NEE, dat is het antwoord van de Grieken op de vraag of het voorstel van de EU acceptabel is. Gelijk hebben ze. Ik ben ook blij dat ondanks de dreigementen men het lef had om nee te blijven zeggen. Overigens zijn daarmee de Grieken de derden die ‘neen’ hebben gezegd tegen de EU. Eerder deden de Fransen en de Nederlanders het. Die werden later door hun politici verraden. Hoe zal het de Grieken vergaan?
  Overigens heeft Varoufakis ontslag genomen. Een prachtige kans derhalve voor een andere Griekse politicus om de zaak nu te gaan verraden.
  De EU zal naar de Grieken toe met een voorstel moeten komen waarmee ze echt verder kunnen. De grieken zullen daar zelf ook offers voor moeten brengen, maar het moet nu van twee kanten komen.”

  Rob, “Misschien moet net zoals in IJsland flink de bezem door de banken waarbij de schuldigen voor het gerecht gesleept worden en met een schone lei begonnen kan worden.”, dat lijkt mij geen kwestie van misschien, maar veeleer van bittere noodzaak. Doch zo zal je het ook bedoeld hebben?
  De vraag wordt steeds meer: rechtbank óf volkstribunaal! (Want hoe recht zijn de rechters nog ….)

  Gelukkig echter, we zijn allen tezamen onderweg:
  >>> Vrijheid
  >>> Gelijk[waardig]heid
  >>> Sámenleven (Zuster- en Broederschap); eenheidsbeleving. Net zoals George van Houts zegt, namelijk dat al onze wereldproblemen met elkaar samen hangen:
  https://vimeo.com/130307328?ref=fb-share (Met dank aan “Beursbox” voor plaatsing.)

  Óp naar een maatschappij waarin het om eenieder´s vrijheid gaat, en niet langer om de uitbuiting en onderdrukking van de 99%.

  In de noordelijke landen van Europa zijn de meeste mensen enigszins langmütig, geduldig, afwachtend. Maar een Duitse site wijst óók op een andere kant van de Duitse burger:

  “Die Deutschen sind äußerst langmütig, es sieht so aus, als haben sie sich mit der Evolution zu ihrem Nachteil abgefunden. Es gibt aber noch eine Eigenschaft in den Deutschen, die gerne übersehen wird: die Konsequenz. Wenn Deutsche wütend werden, dann werden sie konsequent und kollektiv wütend. Wenn in Deutschland die Revolution ausbricht, wird in anderen Ländern bereits der Bürgerkrieg wüten. Die deutsche Revolution wird nicht lange dauern, sie wird jedoch alles gründlich beseitigen, was die Deutschen in die Revolution getrieben hat. Der Lynchmob wird keine Gnade kennen, nur Konsequenz.”

  Also: “Wenn Deutsche wütend werden, dann werden sie konsequent und kollektiv wütend. ….. Der Lynchmob wird keine Gnade kennen, nur Konsequenz.”
  Zo, dat zijn krachtige woorden! Wellicht dat we dát binnenkort gaan zien;
  http://terragermania.com/2015/07/03/1-bald-werdet-ihr-politaffen-rennen-wie-die-volkswut-auf-sie-aufgebaut-wird/

 5. Het ging al fout in 2004 toen Goldman Sachs uit de VS de jaarcijfers van Griekenland zwaar flatteerde/fraudeerde teneinde Griekenland met alle geweld Europa binnen te loodsen. Er zitten echter nog veel meer lijken in de kast met Roemenië en Bulgarije die het Euro-gebied een heleboel ellende gaan bezorgen. Ondertussen loopt Europa ook nog ruzie te maken met Poetin en dat is natuurlijk oliekoekiedom want nu moet Kamp op de knieën om aardgas te smeken in Rusland omdat in Groningen de gaskraan dicht moet. Het getuigd allemaal niet van veel politiek IQ of fingerspitzengefuhl

  • Het gaat louter om de macht van de VS want die moeten en zullen hun petrodollar in stand proberen te houden. De Eu was vanaf het begin een idee van de VS om een instrument te hebben op het Europese vaste land om de wereldhegemonie vorm te geven. Natuurlijk ten koste van de europese landen, dat kan ze geen barst schelen zoals ze dat al eerder aangaven. “Fuck the EU” was al een uitspraak van de buitenland politiek van de VS. Of NL geen gas meer krijgt en de export kapot gaat door die belachelijke boycot, daar zitten ze in Washington niet mee. Een oorlog met Rusland is een oude wens van de VS en is al beschreven in de meno’s van Brezinsky tijdens de aanvang van het Obama regime. Ook bonje met China staat op de verlanglijst. De braafheid jegens de VS door Eurpese bewindslieden grenst aan zelfmoord dus opoffering van de EU landen.
   Een anti EU houding is de redding voor het Europese volk en daar hebben de Grieken nu een voorbeeld in gegeven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.