Waarom krijgt Griekenland geen schuldenreductie zoals Duitsers in 1953?

Vijftig procent schuldreductie zoals in 1953 van de Duitse schulden door westerse landen zou ook voor de Grieken nu een prima oplossing kunnen zijn. Daarom doet de vraag zich voor: “Waarom wil de Trojka geen halvering van de schulden aan Griekenland toestaat?” De onderhandelingen tussen de Trojka (ECB, IMF en Europese Commissie) en Griekenland gaan echter niet over schuldvermindering maar over schuldverversing.

Even gemakkelijk als geld door banken wordt uitgeleend, namelijk door geldcreatie, net zo gemakkelijk kan een schuld worden weggestreept en afgeboekt. Destijds was de bereidheid aanwezig bij meer dan 18 landen, inclusief de VS, Frankrijk en Griekenland, om de Duitse schuld terug te brengen met 50% naar 15 miljard mark.

De onwil van de Trojka is een puur politieke kwestie.
Schuldreductie zou een precedent kunnen scheppen naar andere landen met problematische schuldenlasten zoals Spanje en Portugal. Zij zouden weleens net zo recalcitrant als de Grieken kunnen gaan reageren en de Trojka aan de kant schuiven.

Griekenland zou het eerste Euroland zijn dat stopt met klakkeloos aanvaarden van bezuinigingsmaatregelen en privatiseringseisen van de Trojka in ruil voor nieuwe leningen. De gevolgen van deze politiek worden steeds meer zichtbaar in Spanje en Ierland, waar de armoede van de meerderheid van de bevolking alleen maar is toegenomen door draconische bezuinigingen.

Een andere reden voor de weigering zou kunnen zijn dat de Eurogroep Griekenland als euroland wil lozen en de linkse Griekse regering een lesje wil leren. Dat laatste lijkt mij het meest aannemelijk. De Trojka met het IMF, de ECB en de Europese Commissie zijn een macht op zich gaan vormen die bij financiële problemen als een soort brandweer uitrukt en vervolgens dankbaar gebruikmakend van de economische misère in het slachtofferland de botte bijl in het sociale stelsel zet en en passant ook zorgt dat grote ondernemingen hun slag kunnen slaan bij privatiseringen.

Opnieuw blijkt dat de politieke macht zich geen bal aantrekt van de burgers. Het Griekse volk heeft enorme offers in salaris, zorg en leefomstandigheden moeten brengen voor de eerste bezuinigingsronde die zij opgedrongen gekregen hadden. De EU is er NIET voor de burger maar voor de graaikapitalisten. De gebeurtenissen die zich afspelen in en met Griekenland zijn daar het zoveelste bewijs voor!

Rob Vellekoop, 29 juni 2015

28 Comments

 1. Nederland heeft er 19 miljard in zitten. Elke reductie is per saldo een gift van de NL belastingbetaler aan de Griekse ambtenaar ter grootte van het Nederlandse deel van deze reductie. Dit geldt niet alleen voor Nederland maar ook voor de andere euro landen. Landen willen niet zo maar geld van de belastingbetaler aan Griekenland overmaken.

  • Volgens mij zijn het leningen van het IMF. Wanneer de aflossing aan het IMF niet plaatsvindt zie ik niet dat de Nederlandse belastingbetaler daarvoor opdraait, zeker niet als je weet op welke manier geld gecreëerd wordt.

   • Nou zit iets anders in elkaar.
    Wij nederland zitten voor twee procent in het IMF, amerika heeft het grootste quota. ( wie trekt er aan de touwtjes )

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Monetair_Fonds

    overigens “The Fund is currently relying on the goodwill of countries to increase its firepower in an ad hoc way. This is not a solid foundation for the world’s main lender of last resort to governments. ”
    http://www.brettonwoodsproject.org/2015/03/impasse-at-the-imf/

    verder gaat het om de Troika

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Trojka_%28Europa%29

    en de ecb
    Europees centrale bank

    die ook lenigen verstrekken en die komen op het bergotingstekort van Europa en wordt verhaald op de landen.

    Wat mij op hetvolgende brengt, exorbitante leningen aan banken inruil worden verstrekt tegen rente die in geen honderd jaar op te hoesten is maar ook de landschatten zoals mineralen worden verkocht tegen bijna diefstal prijzen. Door gedwongen privatisering.

    http://www.brettonwoodsproject.org/2003/07/art-16599/

    in “ruil” voor exorbitante bezuinigingen die de koopkracht van die landen en de welvaart en sociale zekerheden nihileren.

    Ergo nooit en te nimmer zal dus de capaciteit van de Griekenn uberhaupt iets terug te kunnen verdienenen dus te betalen aan het ECB of IMF …waardoor de “schuld” open blijft staan en vervolgens verhaald gaat worden op de meebetalende landen , die vervolgens richting hetzelfde schuitje gaan.

    Sprinkhanen gedrag van de landen die de lening bieden.

    Ze doen niets om de landen en industrie er bovenop tehelpen middels koopkracht verhoging maar brengen landen verder aan de bedelstaf.

    Staat iemand stil bij de gevolgen van pensioenen die nu maar driehonderd euro zijn waar hele gezinnen al van moesten leven omdat de jongere genenarties al niets meer hadden?

    Staat iemand stil bij de gevolgen…

    Er voltrekt zich een menselijkdrama in griekenland! Dat vind ik veel belangrijker nieuws…

    • Het is niet zo zeer dat er zich geen menselijk drama in Griekenland afspeelt, waarvan ik me terdege bewust ben, maar de insteek om dit te signaleren is dat het aantoont dat er een hele andere agenda in bedrijf is dan de schone schijn die de eurogroep aan de buitenwacht laat zien. Ik signaleer dus onlogische zaken waarvan de lezer niet anders kan dan concluderen dat het niet klopt. De MSM propaganda in NL heeft de Grieken als ‘lui’ gebrandmerkt, dus daar komen we niet zo maar doorheen. Wat dan overblijft is constant signaleren wat er mis is. Dezelfde plaat afdraaien als de volksverlakkende MSM maar dan met een andere boodschap.

     • Ja agenda 21 en NWO

      If we don’t change, our species will not survive… Frankly, we may get to the point where the only way of saving the world will be for industrial civilization to collapse.
      Maurice Strong, September 1, 1997 edition of National Review magazine

      What if a small group of world leaders were to conclude that the principal risk to the Earth comes from the actions of the rich countries? And if the world is to survive, those rich countries would have to sign an agreement reducing their impact on the environment. Will they do it? The group’s conclusion is ‘no’. The rich countries won’t do it. They won’t change. So, in order to save the planet, the group decides:

      ——>Isn’t the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse? Isn’t it our responsibility to bring that about? <——

      It is simply not feasible for sovereignty to be exercised unilaterally by individual nation-states, however powerful. It is a principle which will yield only slowly and reluctantly to the imperatives of global environmental cooperation. <——-

      https://en.wikiquote.org/wiki/Maurice_Strong

      Deze man is mede bedenker van agenda 21
      Industrialistie ( economien) moeten kapot om hun idiote plan waar te maken. En dan moeten ze eerst de schulden en beroofd van alle bezittingen landschatten en souvereiniteit..

    • Jij weet natuurlijk ook dat iedere penning die moet worden terugbetaald er een is die rente dus schuld is.
     Hoe meer er moet worden afgetikt hoe dieper komen in de schilden en komen daardoor nooit uit het dal.
     Hetzelfde gaan ze ook rucksichtsloss flikken met Nederland zonder enig gevoel voor menselijkheid.
     Slachten en nog eens slachten is het devies totdat iedereen op z’n rug ligt en dan kan met alles aanbieden wat vervolgens kritiekloos geslikt gaan worden. DAT is de ware aard van de NWO waar de EU dus ook een werkmaatschappij van is.
     Veel mensen hebben nog geen flauw idee hoe geld werkt en wat het is.
     We moeten zo snel mogelijk een vervangende constructie bedenken voor de EU want we moeten van die ziekte af voor het te laat is!!!!!

 2. Griekenland is een prachtig land. Het zou me niks verbazen als die Bilderbergers vooroplopend met Willem en Max het land graag op willen kopen. De villa’s en het land en de kapitale boot zijn er al gekocht. En drie keer raden van wiens geld. Ik verklaar de Nederlanders die Griekenland niet moreel steunen echt voor gek. Sommige mensen, vooral de Wilders aanhangers, schelden de Grieken uit voor onverantwoordelijke feestbeesten of ze noemen ze gekscherend de knoflooklanden. Leuk en aardig, maar kijk eerst eens richting je eigen Koningspaar zou ik zeggen. Grotere feestbeesten zijn er niet te vinden! En ik hoop dat iedereen dit wat ik nu schrijf eens goed tot zich door laat dringen voor ik het niet meer mag schrijven op het internet. Want let op die tijd komt er ook nog aan!

  • Ja de grieken krijgen onterecht de stempel lui ed opgeplakt.
   Propaganda! Die is nodig om de geesten rijp te krijgen een hekel aan mensen te krijgen. Deden ze ook met de amerikanen in de afganistan oorlog ed eerst rascisme kweken want anders doden ze niet. Hier een soldaat die het niet meer kon en een boekje opendeed over hoe zijn geest werd “rijpegmaakt”..

   https://www.youtube.com/watch?v=K-CpCUOygqU

   De realiteit van de Grieken is
   dat ze keihard werken of althans dat deden ze toen er nog een economie was met banen.. en toen kwam het IMF..

   Blijven schrijven 🙂

  • Psies. Daarna valt het doek als alles op is..
   🙁

   Overigens ieder land wat “hulp” krijg via het IMF wordt gedwongen in “ruil” daarvoor hun water te privatiseren, ook via de wereldbank.

   En dat is dan weer agenda 21.
   Wereldwijde waterconfiscatie. Om er straks om te mogen bedelen.

 3. Ik denk dat het een blunder van de griekse regering is geweest om niet direct na de sluiting van de Rothschildbanken deze te nationaliseren en te heropenen. Het wc papier, wat geld genoemd wordt, ligt immers in de kluizen en kunnen ze zelf drukken. Wil het westen geen handel meer drijven? Des te beter, alternatieven genoeg op het ogenblik.
  De Drachme weer invoeren en dag tegen het westen zeggen. Wat kunnen ze dan doen? Griekenland binnenvallen? Vergeet dat maar. Er zijn nu te grote tegenkrachten

 4. Behalve om de mogelijke genoemde redenen waarom vast gehouden wordt aan de terugbetalingsdiscipline, is er nog een andere reden, namelijk het blind uitgaan van een financieel stelsel dat op schuld gebaseerd is. Ieder land, iedere onderneming in de westerse wereld is gebouwd op schulden aan banken en instellingen. Daarbij is het terug betalen van schulden de kurk waarop het hele systeem drijft. Dat zien we in het klein en in het groot.

  Schulden terug betalen is een HEILIGE plicht en gaat boven humanitaire belangen. Het kwijtschelden van schulden zou niets anders zijn dan toegeven dat iets grondig fout is gegaan en uiteindelijk dat het systeem van schulden niet werkt. We worden niet geregeerd door mensen die humanitaire belangen voorop hebben staan,maar door banken. En altijd- ALTIJD- zal degene die zijn schulden niet kan terug betalen verantwoordelijk gesteld worden voor zijn schulden.

  Als ergens de balans tussen inkomsten en schulden doorslaat naar schulden is dat dus per definitie te wijten aan wanbeleid. Een land of een burger heeft het gewoon niet goed gedaan en zal daarvoor moeten bloeden. Dat is de ethiek, dat is de moraal van de schuldeisers, dat is het oordeel van allen die betrokken zijn bij de gevolgen van het niet terug betalen van schulden.

  We hoeven onze kop niet in het zand te steken. We doen hier precies hetzelfde. We leven op de pof en ieder huishouden heeft schulden. Maar als je het de gemiddelde Nederlander vraagt, zal hij toch vinden dat de Grieken of wie dan ook hun schulden moeten terug betalen. Het zit zo diep in ons geworteld, het is er zo diep in geramd, dat we het als een natuurwet zijn gaan beschouwen.

  We lezen hier op deze site telkens weer hoe Nederlandse instanties omgaan met schulden die niet terug betaald kunnen worden. Hoe honderdduizenden gezinnen de vernieling in geholpen worden en ondernemingen om zeep worden geholpen. Desondanks zullen de meeste Nederlanders vinden dat er terug betaald moet worden; koste wat het kost.

  Als ik een Griek was zou ik kiezen voor eigen kracht en zelfstandigheid. Ik zou willen dat mijn land zich terugtrekt uit die slangenkuil van Europa. Eigen munt en opnieuw beginnen. Griekenland kan het lichtende voorbeeld van Europa en de wereld worden. Ze zal kunnen aantonen dat het een continentale economie die gebaseerd is op geld en schulden niet nodig heeft om zijn eigen waardigheid en belang aan te tonen.

  • Een enquête van “Een vandaag” geeft mijn veronderstelling hierboven gelijk; meer dan 60% van de Nederlanders vind dat de Grieken terug moeten betalen en dat afspraak afspraak is. Allemaal kleine Rutte imitators. Gadverdamme in wat voor een land leven wij!!!!???? Om je dood te schamen!!

   • Beste Harry, misschien valt het allemaal wel mee met onze landgenoten. Onze media worden beheerst door een kliek van 8 eigenaren, waarom zouden de peilingen die zij doen dan niet eveneens je reinst misleiding kunnen zijn? Waarom ga je er op voorhand van uit dat hun peiling een waarheidsgetrouwe is?

    • Misschien heb je gelijk Rob, wat overigens ook weer een zeer verontrustend feit is……..
     Maar het bevestigt wel mijn eigen waarneming en vermoeden En mijn overtuiging dat er een keiharde terugbetaal mentaliteit heerst, ook in ons land. Ik zou me maar geen illusies maken. Helaas.

  • quote:[ “Griekenland kan het lichtende voorbeeld van Europa en de wereld worden. Ze zal kunnen aantonen dat het een continentale economie die gebaseerd is op geld en schulden niet nodig heeft om zijn eigen waardigheid en belang aan te tonen”.]

   Dat zal dan de enige reden zijn waardoor het rapaille meer water bij de wijn zal doen om te voorkomen dat Griekenland een martelaarsfunctie krijgt en verdwijnt uit de Hel EU met de voorbeeld functie voor andere landen van dezelfde breedtegraad zoals Italie, Spanje en Portugal.
   Want reken erop dat het voor de EU een enorme nederlaag zal zijn net zoals de val van Stalingrad in ’41.
   Dat was n.l. ook het morele keerpunt van de macht van de Nazi’s.
   Griekenland is ook het land waar de democratie het eerst is toegepast en daarom alleen al moet dit land op de knieën.
   Voor alle duidelijkheid,
   de EU is een dictatuur en daar in passen geen democratische tradities.

 5. Duitsland moest begin jaren vijftig het Europese toonbeeld worden van een industrie land wat voor de tweede maal een Wirtschaftswunder weet te volbrengen om vervolgens een machtsfactor te worden naast Frankrijk.
  Frankrijk, destijds onder De Gaulle voerde liever een eigen koers en liet zich niet makkelijk door de VS koeioneren. Duitsland is de facto nooit echt bevrijd geweest en stond strak onder het geallieerde commando.
  De Nazi achtergrond van de EU heeft kennelijk nog bindingen met het ‘Vaterland’.
  Dat was de zaaiperiode.
  Nu zijn we bij de oogstperiode en de roofridders zitten al klaar om landen uit te roven zoals zij dat in Afrikaanse landen ook zo dikwijls hebben gedaan waarbij de bevolking gebukt gaat onder een stroperige economie terwijl de bodemschatten langs de constructies van het IMF wegvloeien.
  Nu is Griekenland aan de beurt om totaal leeggeroofd te worden door het IMF en Wereldbank.
  De Grieken zien dit aankomen. Daar hebben ze tijd genoeg voor gekregen en de bail-in in Cyprus door de banken hangt iedere Griek als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Nu is de kraan ietsjes open gedraaid en mag met 60 euri/dag van de eigen rekening opnemen. Schofteriger kan niet.
  Het vertrouwen in de banken is helemaal verdwenen en ik vreet m’n deurmat als het niet zo is dat de Grieken uit die wurgconstructie vandaan willen. Het referendum zal het laten zien mits er eerlijk geteld gaat worden!!!!!!
  Niet zoals dat ging in Schotland!
  Dan gaat het er nog om hoe solidair wij dan zijn met die Grieken nadat ze de Eu rekbank verlost zijn.
  Zijn wij dan in staat om dat land als voorland te steunen of iedere gewenste en mogelijke manier?
  Niet alleen als morele steun voor zoveel moed maar ook als signaal naar onze plaatselijke kakkerlak bewindvoerders!
  Wij zijn het namelijk ook meer dan zat!

  • “Wij zijn het namelijk ook meer dan zat!” Prima tekst RobvdZ ! Gerichte actie kan ook, zie de Ommekeer, klik daartoe even op mijn naam.

  • Het Wirstschaftswonder was, en vele weten dat niet, met financiele steun van de Elite gerealiseerd en dus eigenlijk niet wonderlijk.

   Kijk all wars are bankers wars en from jfk to 9-11. Twee geweldige docus te vinden op internet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.