Peiling: Hoeveel Nederlanders zijn voor #NLexit?

Hoe zou Nederland reageren op het pakket bezuinigingsmaatregelen zoals de Grieken dat door de strot geduwd krijgen? Tot nu toe heeft Rutte II geen Trojka nodig gehad om te bezuinigen. Zij doen dit uit vrije wil. De NL bevolking slikt het tot op zekere hoogte. Zouden wij de maatregelen ook accepteren van de Trojka?

Tweede overweging: hoeveel voordeel heeft de bevolking eigenlijk van de Euro? Is de welvaart toegenomen voor het grootste deel van de bevolking. Zijn er  minder werklozen? Zijn er minder mensen in de bijstand? Zijn de lonen de afgelopen jaren gestegen? Hebben we meer vrijheid gekregen dankzij de privatisering van het ziektekostensysteem, de energievoorziening, het openbaar vervoer?

Het derde punt: waarom moeten de belastingbetalers steeds opdraaien voor het falen van banken in binnen- en buitenland? Het hele Griekse Euro avontuur blijkt niet meer dan een cover-up om banken van hun slechte leningen af te helpen. Wat heeft de bevolking aan deze escapades?

Het scenario van de zogenaamde ‘steunmaatregel’ is dat wanneer banken in een Euro-land het moeilijk hebben de Trojka wordt ingeschakeld, de nationale regering wordt gepasseerd en ten gunste van banken allerlei bezuinigingen en privatiseringen worden doorgevoerd. Met andere woorden gebeurt dit in het voordeel van de bevolking of van de banken?

De afgelopen jaren zijn al tal van landen onder het dictaat van de Trojka (IMF, ECB en Europese Commissie) gesteld. Ierland, Portugal, Spanje en Griekenland ontvingen zogenaamde ‘steun’ in de vorm rentedragende leningen samen met een pakket onmenselijke bezuinigingsmaatregelen en privatiseringseisen.

Voor de eerste keer weigert een land de dictatuur van de Trojka te accepteren. Griekenland vraagt de bevolking Nee te zeggen tegen de regelrechte dictatuur van de niet democratisch gekozen trojka. Deze trojka zet de Griekse regering gewoon aan de kant als het pakket aan ‘steunmaatregelen’ wordt aanvaard. Zouden de Nederlanders zich zonder verzet naar de financiële slachtbank laten leiden?

Of is het misschien een idee gewoon uit de Euro te stappen en nee te zeggen tegen onmenselijke bezuinigingen die bij onze buren worden doorgevoerd in het voordeel van de banken?

Lees eisenpakket van Trojka aan Griekenland

Daarom deze peiling.

[polldaddy poll=8953652]

31 Comments

 1. we spekken alleen de elite, zij worden rijker en de burgers worden uitgehold en tot slavernij gedoemd

 2. http://www.forumvoordemocratie.nl/40-000-handtekeningen-voor-peuro-nl/

  Er zijn genoeg handtekeningen verzameld om de komst van de euro te laten onderzoeken. Ik vind dat wij uit de euro moeten. De economieën van de europese landen zijn te verschillend om een gedeelde eenheidsmunt te hebben. Ik hoop dat Griekenland kiest om uit de euro-zone te stappen. Het zal chaos worden maar beter een korte periode in chaos dan doorleven terwijl je geen lucht krijgt om te ademen.

 3. Wie gelooft het CBS nog? Die kramen alleen maar uit wat de heren politici willen horen niet wat er werkelijk speelt! En de euro.. is ons ooit iets gevraagd of we dat onding wilden? NEE! Het werd ons destijds gewoon door de strot geduwd, en net als nu is het net als toen er word ons niks gevraagd we hebben maar te doen wat ons voor de voeten word gegooid.. Dus hoezo democratie?

 4. De vraag in of uit de Euro is natuurlijk te simpel gesteld,HOE en onder welke condities is natuurlijk
  het belangrijkste.

  En zonder helder beeld waar een samenleving naar toe wil is het bij voorbaat al kansloos,
  mensen die van de huidige politiek nog iets verwachten leven in lala land,zowel uit linkse of rechtse hoek.

  Een nieuwe samenleving in de oude opbouwen is naar mijn idee de enige oplossing.

  Zelfbeschikkingsrecht
  Directe democratie
  Rente en schuldvrij geld

  Want zolang al het geld in circulatie RENTE DRAGENDE SCHULD is maakt het niets
  uit of we in of uit de euro zijn

  groet
  maup

  • Toch zijn we destijds net zo simpel IN de euro gestapt. Kende iemand destijds de consequenties, was er iemand die in zijn glazen bol kon kijken en alle economische consequenties kon voorzien? We kennen NU in ieder geval de consequenties van de euro-dictatuur.

   • Er waren wel degelijk mensen die dit alles voorzien hadden en ook daar werd niet naar geluisterd.

    • Nee ook omdat de ‘meeste mensen’ weer… die schoft van ’n Zalm geloofden!!!
     Wanneer houden mensen nu eens op dat tuig voor vol aan te zien!?
     Je weet toch dat je altijd belazert zult worden.
     Nou dan!
     Gelukkig heb ik heb in 1999 lekker een uur op de kade bij IJmuiden in de stromende regen laten staan, ha ha hi hi. (moest dat zwijn en meer bobo’s naar A’dam varen.)

 5. De realiteit is geen soap, Beste Twan, inderdaad. De realiteit is dat we wereldwijd (met uitzondering van een beperkt aantal landen) in een slavenmaatschappij leven, een werkslavenmaatschappij.
  En daartoe worden we al op jonge leeftijd geconditioneerd: https://www.youtube.com/watch?v=VXbsayf2ZmY#t=750 Tegenwoordig zelfs al zo goed als vanaf de geboorte:
  middels de kindercrèches >>> = staatsopvoeding, want voor kindercrèches zijn er sinds een paar jaar HBO-opleidingen voor managers voor kindercrèches.
  Volgens Keynes – en de Skidelsky’s hebben dat onlangs nog benadrukt – kunnen we volstaan met 2 dagen werken per week om de maatschappij volledig draaiende te kunnen houden.

  De euro en de E.U. zijn wensen van de grootgraaiende elite.
  Op zich is er niets mis met een Europese eenheidsmunt, zo lang die niet misbruikt wordt. maar dat is nu juist wél het geval.
  Wellicht gaat het er inderdaad minder om, welk politiek/economisch systeem er gehanteerd wordt, maar vooral de soort intentie van de mensen die in het systeem aan het roer staan, direct en [vooral] indirect. Het neo-liberalisme gaat principieel sowieso niet uit van een socialistische basis. Het neo-liberalisme leidt, mijns inziens, vroeg of laat, tenslotte altijd tot Verdeel & Heers.
  De realiteit is geen soap; vandaar dat relatief veel mensen zelfmoord plegen?

 6. Er staat geen goud tegen de euro dus het is maar
  w c papier, we moet er mee stoppen ook de bubbel
  wordt weer door de banken op geblazen voor de nieuwe bubbel, stop de banken en de overheid.

 7. Hoe gaat het eigenlijk met Ijsland waar destijds de banken failliet werden verklaard en de directeuren bestraft…of heb ik daarover misschien iets over gemist..en heeft dlm daaar al over geschreven ? In de msm heb ik daarover niks kunnen vinden ….betekent dus dat het juist daar dus goed gaat…?

  • Economisch gaat het prima met IJsland, de directeuren zijn inderdaad bestraft.

 8. Vanwege de inmiddels 13 jarige verwevenheid met de Euro, is ’t m.i. heel complex in te schatten of uit de Eurozone stappen meer ellende veroorzaakt op de korte- en middellange termijn dan erin te blijven en of desnoods over te stappen op de neuro een betere oplossing is, een neuro gebaseerd op b.v. een alliantie tussen “noordelijke Eurolanden”, i.t.t. de “zuidelijke Eurolanden”, die wellicht een veel lossere alliantie met elkaar willen aangaan of gewoon weer volledig onafhankelijk willen functioneren met alle voor- en nadelen.
  Een op vrijwillige en zinvolle samenwerking gebaseerde alliantie tussen de diverse, capabele Europese landen en niet geregeerd of gedicteerd door de bankenmaffia lijkt me nog niet zo gek voor de toekomst en zoals ’t eigenlijk vroeger al bestond voor de EU. (EGKS)
  De teloorgang van onze prachtige gulden, onderuitgehaald door de internationale bankiersmaffia en de euro die zo gepromoot werd door onze nationale lachebek, Dhr Zalm, destijds Minister van Financiën en waarbij ’t Nederlandse volk ook nog eens is opgelicht door een te lage inwisselkoers van de gulden t.o.v. de onvermijdelijke euro in 2002, is de zoveelste zwarte bladzijde uit de Nederlandse- en Europese geschiedenis !
  Overigens, voor wie waarde hecht aan Bijbelse profetieën, is er de voorspelling van de profeet Daniël uit ’t O.T., waarin al zinnebeeldig beschreven staat dat ’t Huis van Europa, opgebouwd uit ijzer en leem, sterke en zwakke Europese landen, niet stand zal houden en dus uit elkaar zal vallen in de nabije toekomst, althans volgens deze specifieke interpretatie van deze voorspelling ! Voor wat ’t waard is.

 9. In eerste instantie zou je misschien zeggen, ja NLexit nu! (onderbuik gevoelens) Maar het probleem van de EU is denk ik toch vooral diegene die de EU leiden. Europa is al zolang een speelbal, gaan we nu weer tegen elkaar uitgespeeld worden? De Troika is ook alleen maar een soevereiniteit/democratie vernietiger! (schandalig wat ze zeggen over het referendum….irrelevant?!?) Hoor hoe ze praten over het redden van de EU en de Euro maar ze geven geen reet om Europeanen! Nee ik ben dus meer voor een neo-liberaal kapitalisme en monetaire systeem exit. Als externe mogendheden (VS,UK,Russia,whomever!) ons tegenwerken dan kunnen we altijd terugvallen op de interne EU markt. Wat zou het toch mooi zijn als we een echt democratisch, sociaal en transparante EU hadden. Een EU met echte principes/moralen, die eerlijke handel drijft met iedereen die ook principes/moralen heeft. Dan zouden we weer een voorbeeld voor de wereld kunnen zijn. Maar nee, onze zogenaamde leiders zijn gewoon een stel verraders! En ja de Euro is een probleem omdat niemand kan devalueren als het nodig is maar misschien is het een idee om een Euro te hebben die samen gaat met alle nationale munten zodat de nationale munt aangepast kan worden, mocht dat nodig zijn. Dan blijft er altijd een stabiele(re) economische kern (circulatie) in een land zelf.

  Verder moet ik eerlijk zeggen dat ik me soms erg schaam om Nederlander te zijn. We zij hier gewoon makke schapen! We liggen er niet eens wakker van dat we nu bijdragen aan het martelen van mensen! En ongelooflijk hoe we hier gebrainwashed denken dat de Grieken verantwoordelijk zijn voor dit debacle. Terwijl de Grieken (maar ook de Ieren,Spanjaarden en Portugezen) aan het bloeden zijn omdat we ONZE banken hebben gered. Dat geld ging in een ‘big u-turn’ direct weer terug naar investeerders die wel veel geld wilde verdienen met risicovol speculeren maar geen verantwoordelijkheid wilde dragen. Nu hebben we dus geld geleend bij banken (met rente natuurlijk!) om banken (investeerders) te redden. You just can’t make this stuff up!

  Ik denk dat we maar moeten wachten totdat de rente omhoog gaat…… kijken wat we hier dan zeggen!

 10. De tamme schapen van Vernederland zullen de maatregelen die Griekenland krijgt opgedrongen gewoon zonder morren acepteren! De Nederlanders zijn lam geslagen en hebben het te druk met overleven! En dat weten de Bilderbergers! De geheime agenda gaat gewoon door en Nederland slaapt lekker verder!

 11. He, wat een fris idee nou weer om gewoon in je buurt een straat enquete te gaan doen.
  Ga ik dus binnenkort doen op het raadhuisplein.
  Samen met nog een rooie rakker.
  Ook al is het qua referendum van weinig waarde of doorslag, het is goed om de gelederen aan roeren te krijgen en een forse portie stemmingmakerij tegen die schandalige bende is altijd welkom na de peperdure massale propaganda die sinds jaar en dag over ons is uitgesmeten!
  Opnames maken en op youtube/vleesboek ermee!
  ‘K laat ’t tegen die tijd wel weten!

 12. Ik ben bang dat we opnieuw jarenlang in armoe zitten als we uit de Euro stappen. Ik wil wel uit de EU en gesloten grenzen.

  • Ehm voor de EU hadden we nog ouderenzorg en bereikbare medische zorg en bovenal minder huisuitzettingen schuldhulpverlening en VOEDSELBANKEN en opgelegde bezuinigingen vanuit Bruxelles.
   Naast volledig nutteloze regels zoals het verbieden van een keigoede stofzuiger en nog meer onzin.

   http://langleveeuropa.nl/2014/05/eu-wapenfeiten-uw-leven-gedicteerd-tot-in-kleinste-detail/

   ps deze link bij server error proberen via duck duck go.

   D’r uit zeg ik weer gewoon lekker handelen met elkaar met onze eigen munt die elkaar kunnen versterken. Mooi bij elkaar op vakantie gaan en de banden en landen weer aanhalen. Zoals het hoort.

   HUP.

 13. resultaat peiling is natuurlijk vertekend omdat degenen die op deze site komen al een zekere mening hebben, stond deze peiling in de telegraaf, zou de uitslag wel anders zijn, maw degenen die hier reageren zijn (helaas) niet representatief voor de Nederlandse samenleving

  • “resultaat peiling is natuurlijk vertekend omdat degenen die op deze site komen al een zekere mening hebben”

   Beste iedereen heeft toch een zekere mening ook u en u kunt toch ook stemmen?

   Iedere bezoeker hier of elders is representatief voor de nederlandse samenleving. Al zijn er hiet minder trollen dan de telegraafwat maakt dat de uitkomst wellicht wel betrouwbaarder zou kunnen zijn. 😉

   Overigens is het al eens gevraagd in een refrendum en een overweldigend

   “neen wij willen niet IN europa”

   was de uitkomst.

 14. Graag een terugkeer naar de gulden! De euro is er heel ondemocratisch doorgedrukt door een stel landverraders.

 15. Het is een gedrocht. Waar je vroeger zorgeloos kon leven van je baan, is het nu niet meer mogelijk om je hoofd boven water te houden. Ik ben zo kwaad, maar weet niet waar ik naartoe moet met die boosheid. Keihard werken voor een schijntje met als bonus troep van de voedselbank.
  En ja, het ligt aan de eu. Dit is wat er uiteindelijk van gekomen. Ondanks de papieren die je hebt kom je hooguit nog ergens aan de bak waar je nauwelijks 9 euro per uur voor krijt. Waardeloos land is dit geworden en al zeker geen welvaart! Bah!

  • En oh ja, we mogen gerust jaloers zijn op Griekenland die maar mooi de belangen van haar burgers mee laat wegen!

 16. Wilders heeft dacht ik ook al een keer zo’n peiling gehouden nog niet zo lang geleden. Toen was er een nipte meerderheid voor de euro, maar aangezien Wilders ook eigenlijk een liberaal is kan daar niet veel waarde aan gehecht worden. Mijn dochter is net terug uit Griekenland en het uitstappen uit de euro was daar ook het gesprek van de dag. Meningen waren verdeeld maar er was in ieder geval veel boosheid te bespeuren.
  Er is wel meer bereidheid voor actie aldaar. Begrijpelijk want als je ziet hoe veel mensen daar leven word alles duidelijk. Een trots volk die Grieken.

 17. Sorry hoor, echt een waardeloze peiling. Eerst komt er de vraag, dan wordt er uitgebreid opgesomd wat de schrijver van ons lidmaatschap aan de EU vind (hij vind het waardeloos, dat is duidelijk, het heeft echter geen diepgang, nog getuigd het van kennis en inzicht in de situatie). Feitelijk projecteert de schrijver de ellende van de Grieken op onze situatie, overgoten door een tendentieus PVV sausje. Waardeloze peiling dus.

  • Misschien is het helemaal geen peiling, maar een statement a la De Hond. Of denk je dat dat werkelijk peilingen zijn.

   • Dat het een statement was, dat was mij wel duidelijk! 🙂 Alleen moet je dan het artikel niet beginnen met “Peiling:”.

    Maurice de Hond doet peilingen, open vragen en dat weet ik omdat ik af en toe meewerk aan een peiling. De neerslag van zijn peilingen is gewoon te bekijiken op zijn site en is veel minder (niet?) tendentieus als jouw “peiling”.

    Verder is het altijd mogelijk om op de website van het CBS te kijken, of je twitteraccount te koppelen aan het CBS, eerlijke peilingen, meten is weten.

    Daarnaast denk ik dat er veel mis is in deze wereld, maar om dan rond elke scheet een complottheorie te bouwen daar doe je de gemeenschap van welwillende fatsoenlijke mensen geen plezier mee, het ontkracht de beweging die we als maatschappij maken op een vreselijke manier. Jammer.

    De realiteit is geen soap, is geen GTST!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.