Fotograaf krijgt boete voor maken foto van arrestatie

Fotograaf Axier López van het Baskische blad Argia is de eerste journalist in Spanje die is veroordeeld tot het betalen van 601 euro voor het plaatsen van een foto op Twitter van een arrestatie zonder toestemming van de overheid.

De journalist zou door het tonen van twee foto’s van de arrestatie van een vrouw op 3 maart 2016 de politie-agenten in gevaar hebben gebracht. De vrouw had geweigerd om voor de rechtbank te verschijnen. In 2007 had ze deelgenomen aan een protest tegen de opgelegde sluiting van een lokale jeugd organisatie die banden zou hebben met een Baskische afscheidingsbeweging. Zij werd er van beschuldigd een straat te hebben geblokkeerd.

Spain-gag-lawDe Openbare Veiligheidswet of ‘muilkorf wet’ werd van kracht op 1 juni 2015. Het verbiedt verslag te doen van politie-agenten die in functie zijn zonder voorafgaande toestemming van de politie en het verbiedt elke aanwijzing naar hun identiteit. Volgens de Spaanse regering is het doel van deze wet de bescherming van de veiligheid van de politie.

Volgens Lopez kan je op tv bijna iedere dag arrestaties van mensen zien, waar de politie voor de camera verschijnt, maar waar straf uitblijft. Blijkbaar is er sprake van het willekeurig aanpakken van journalisten.

Journalisten worden in Spanje in toenemende mate onder druk gezet.

In april werden twee journalisten van ABC, Pablo Muñoz and Cruz Morcillo, aangeklaagd met kans op een celstraf van 2,5 jaar voor de publicatie van een telefoongesprek tussen leden van de Italiaanse mafia. Zij spraken over Luis Bárcenas, de voormalige penningmeester van de regerende partij Partido Popular. Na een storm van protest besloot de openbaar aanklager de aanklacht in mei in te trekken. De aanklager had beweerd dat de openbaar gemaakte details van een onderzoek van de geheime dienst afkomstig was!

Ondertussen is de boete voor fotograaf López verlaagd tot 300 euro als hij binnen 15 dagen betaalt. Hij zegt dat hij niet gaat betalen, omdat hij zijn werk slechts deed. López vindt het belangrijk dat er verzet tegen deze wet is om te voorkomen dat journalisten bang worden zaken te naar buiten te brengen.

Bron: Index on censorship

Spanje had al de twijfelachtige eer van eerste EU-land met verbod op demonstraties.

Rob Vellekoop, 3 juni 2016
steunDLMnieuws336x140

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.