Op straat gezet: ‘De grootste vernedering van mijn leven’

IF

Je bent 56 en je hebt al meer dan 25 jaar een aangename stek in Utrecht, waar je met veel plezier woont. Je denkt hier oud en grijs te kunnen worden. Dan slaat het noodlot toe.

Rein S. Cohen is door een samenloop van omstandigheden 8 dagen te laat met het betalen van zijn huur aan Portaal in Utrecht. Daarom wordt hij aangesproken op een bedrag aan achterstallige huur van 6 jaar geleden. Niet betalen betekent huisuitzetting. Rein vertrouwde er op dat zijn schuldhulpverlener tijdig iedere maand zijn huur zou betalen, maar deze liet dit na. Nu is Rein alles kwijt.

Cohen heeft in 2008 een aantal keer zijn huur niet kunnen betalen. Een ontruiming voor 2009 wordt aangekondigd, maar kan worden voorkomen dankzij assistentie van datzelfde Portaal dat hem jaren later zijn huis uit zet. Door onenigheid met zijn werkgever, waar Rein al meer dan 25 jaar bij werkte, krijgt hij te weinig loon. Hierdoor ontstond de betalingsachterstand. Zijn werkgever werd later veroordeeld tot het nabetalen van loon. Rein kon toen een deel van de achterstallige huur betalen. Een ander deel blijft echter als schuld staan.

Het ging echt mis toen Rein in 2014 werd overvallen en in het ziekenhuis terecht kwam. De woningbouwvereniging kwam daarna met de oude huurschuld op de proppen. Rein moest deze in juni 2015 opeens direct betalen. Hij kon enkel huisuitzetting voorkomen door zich aan te melden bij de schuldhulpverlening. Deze maakte echter een kapitale blunder, door de huur van Rein niet op tijd te betalen, terwijl het geld er wel was. Daarom werd op 17 juli een ontruiming voor 20 juli aangekondigd en deze werd ook uitgevoerd.

Sindsdien is Rein zijn huis kwijt, samen met de meeste van zijn spullen. Hij heeft de betrokken schuldhulpverlener aansprakelijk gesteld en voert een beroepszaak tegen Portaal die op 30 november aanstaande voor komt.

Rein zegt tegen DLM terugkijkend op deze ingrijpende gebeurtenissen:

“Het ontruimen van het huis dat je ’s morgens nog hebt en ’s avonds niet meer, dat is de grootste vernedering van mijn leven. Het enige wat me nu nog op de been houdt zijn de rechtszaken. Ik geef niet op.

Het is zo’n groot onrecht. In een keer ben je je zekerheid kwijt. Alles is weg. Je bent op je 56e afhankelijk van anderen. Het gebeurde binnen drie dagen tijd. Ik had nooit verwacht dat dit kon gebeuren.”

“Zonder eigen plekje ben je zo ontzettend kwetsbaar.”

Inmiddels woont hij op camping Wildvlucht die eind december 2016 dreigt te worden ontruimd op last van de burgemeester, die na 20 jaar gedoogbeleid geen zin meer heeft in de opvang van 24 mensen op de camping in zijn gemeente.

Rob Vellekoop, 3 juni 2016

legal2people
Legal2People gratis hulp bij bijstandszaken

13 Comments

 1. Hoezo in een keer huis kwijt?! Je hebt Rein meerdere jaren je schuld niet afbetaald! Dat is je eigen schuld je huis kwijtraken , jarenlange diefstal zou ik zo noemen en nu nog eens boos dat je je eigen zaken verpest hebt… Misschien gaan we allemaal onze huur niet betalen met hoop dat na enkele maanden of jaren zouden we het niet meer moeten. Ik zie hier maar Portal gekwetst alleen jammer dat ze dat eerder niet hebben gedaan!

  • Jammer dat jij je niet kan voorstellen dat je in een dergelijke situatie terecht kunt komen. Ik heb heel wat mensen in de loop van de jaren gesproken, die dat net als jij niet konden. Totdat ze geconfronteerd werden met dit onmenselijke systeem. Toen draaiden ze allemaal om als een blad aan een boom en speet het hun dat ze zo weinig inlevingsvermogen hadden gehad.

 2. Mijn zoon is het ook overkomen en ook hier geen genade. Dit en alle aanverwante dingen zijn de reden dat ik Nederland, 13 jaar geleden, verlaten heb.Hier kan geen mens meer tegenop. Ik hoop dat de man nog zijn gelijk krijgt, maar ik denk niet dat er iets is wat dit verlies nog goed kan maken. Mijn sympatie heb je. Sterkte. Ria.

 3. kun je zien dat er geen eenzijdig beleid is hé…. ik help mensen met schulden.. hier in Deventer kun je 2 jaar je huur niet betalen en nog gooien ze je er niet uit.
  8 dagen… dat is een woningbouw die zijn vak niet verstaat en weigert om samen met bewoner tot oplossing of regeling te komen.
  deze kickt op uitzetting. dat jullie nog kunnen slapen. varkens

 4. Ik vertrouw er op dat de gemeente Utrecht toch voor het einde van het jaar een oplossing voor Rein heeft. Daar moet hij zijn, bij het maatschappelijk werk van de gemeente.

 5. en weer een die alles afschuift ik heb zelf ook schulden maar ik kan niet een ander daar de schuld van geven ik ben wel hard op weg met alles afbetalen als alles mee zit dan ben ik eind volgend jaar schulden vrij en dat op dit moment met een uitkering zonder werk dus aub stop met dat zielige gedoe en als die gaat om een schuld van 25 jaar geleden is het helemaal erg dan was de man in kweste 26 had hij dus allang stappen kunnen ondernemen

 6. het = het van de gekke maar dit gebeurt in Nederland zelf ook door omstandigheden op straat terecht gekomen .met heel veel moeite 1 kamer kunnen vinden nee wilde ze eerst de huur en borg niet betalen zit in de schuldsanering mag geen schulden maken,na veel gezeik toch het voor elkaar gekregen .nu als gift de borg en huur gehad. sorry je moet 1 kleurtje hebben dan wordt je hier geholpen.heb nu 1 kamer maar verder niets meer geen kleding praktisch geen inboedel moet maar hopen op de goodwill van onze medemensen.het is waanzinnig

 7. Portaal. Daar kan ik over meepraten.

  6 Rechtszaken, enkele pogingen tot beslaglegging en ontruiming van mijn winkel, om mij eruit te werken. Alles hebben ze uit de kast gehaald. Ik heb de rug recht kunnen houden, en besta gelukkig nog steeds als eerste en nog steeds enige duurzaamheidswinkel in consumentenelektronica en computers. Gelukkig niet meer met verhuurder Portaal. Uit pure wanhoop hebben ze het pand dan maar verkocht aan een particuliere investeerder met gelukkig wel fatsoen, en waar ik inmiddels ruim 2 jaar een prettige relatie mee heb.

  Het hele relaas is te lezen op de website http://www.zwartboekportaal.nl. Waar de webmaster (mijzelf) nog steeds zit te wachten op de eerst volgende gedupeerde die zijn verhaal kwijt wil. Wijkwebsites en wijkkranten durven nog steeds geen publiciteit te geven aan deze site, want ze worden gefinancierd door deze foute woningstichting.
  Toen de Gelderland er een uitgebreid artikel over geschreven had, was als wederhoor de reactie van Portaal: Het boek is voor ons gesloten, en we hebben nog geprobeerd deze zaak in der minne te schikken.

  Ik wens Rein Cohen veel sterkte toe, met als aanvullende tip: neem een goede advocaat. Kijk goed uit wat voor een vlees je in de kuip hebt, want voor je het weet ben je er weer ingeluisd.

  Jan Reijnen
  duurzaam ondernemer
  http://www.ecoelectronics.nl
  http://www.zwartboekportaal.nl

  • Beste Jan, ik heb het hele verhaal gelezen. Mijn petje af voor je moed en doorzettingsvermogen.

 8. Verschrikkelijk, mede omdat hij zich al aangemeld had bij de s.h.v dat dat DAN nog kan gebeuren is echt niet meer normaal.
  Helaas blijkt dat in dit land allemaal te kunnen, en zijn het geen op zichzelfstaande feiten.
  Ik wens hem en vele anderen heel veel sterkte toe.

 9. Zeker met respect! !!! Maar niet naar de instanties die zich respektloos gedragen!!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.