Opnieuw Frans protest tegen verslechtering arbeidswet

Op 12 mei is in een aantal Franse steden opnieuw geprotesteerd tegen de aanpassing van de arbeidswet. De politie zette traangas in tegen demonstranten in Parijs als antwoord op Molotov cocktails en vuurwerk.

In maart en april gingen ook veel mensen de straat op om tegen de verslechtering van de arbeidswet voor werknemers te protesteren. Op 31 maart zijn hieruit de zogenaamde Nuitdebouts voortgekomen, nachtelijke protesten die tot aan vandaag nog steeds met name in Parijs plaatsvinden.

De Franse regering heeft de aanpassing van de arbeidswet doorgevoerd zonder toestemming van het Lager Huis (Tweede Kamer). De aanpassingen zijn per decreet doorgevoerd waardoor het parlement hierover niet hoeft te stemmen.

De protesten komen voordat in het Lager Huis een motie van wantrouwen over deze procedure tegen de regering van President Hollande wordt besproken.

De aanpassingen op initiatief van Minister van Arbeid Myriam El Khomri houden in dat werkgevers een overwerkvergoeding van 10 procent moeten betalen in plaats van de huidige 25 procent. Technisch blijft de 35-urige werkweek in stand, echter in uitzonderingsgevallen kunnen werknemers gevraagd worden maximaal 60 uur per week te werken.

Duizenden mensen gingen de straat op in Parijs, Toulouse, Lyon, Nantes, Montpellier en Rennes.

Ook in Frankrijk zien we net als in andere lidstaten van de EU dat keer op keer met de kaasschaaf allerlei voorzieningen uit de sociale wetgeving worden weggesneden. De Fransen verzetten zich al maandenlang heftig. De in onze ogen geringste aanpassing wordt door hen niet geaccepteerd.

Rob Vellekoop, 12 mei 2016

steundlm336x140

 

2 Comments

  1. De sociale politiek e partijen verliezen nu echt daar ze nog niet beseffen dat ze alleen hun eigen zakken lopen te spekken ?
    Asscher is daar het voorbeeld Van?

  2. Zo te zien stuurt het internationale neo-liberalisme aan op bloedvergieten als het tenminste aan de Fransen ligt want niet alleen op het terrein van de loonverhoudingen maar ook op andere thema’s welke het grootkapitaal dienen ten koste van de gewone man/vrouw en milieu.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.