Proefplaatsing verplicht zelfs als dit minder oplevert

Binnen de Participatiewet is een uitkeringsgerechtigde verplicht om een door de gemeente aangeboden proefplaatsing te accepteren. Ook als hij daardoor in inkomen er op achter uit gaat. Proefplaatsingen lijken het zoveelste middel voor werkgevers om te profiteren van goedkope arbeid door uitkeringsgerechtigden.

Er is sprake van een proefplaatsing wanneer de werkgever de bedoeling heeft om de werknemer na de proefplaatsing een dienstverband aan te bieden van minimaal 6 maanden. Het komt vaak voor dat de gemeente personen in de bijstand een proefplaatsing aanbiedt.

Een voorbeeld uit de praktijk en het commentaar van Legal2People hierop.

Mijn zoon heeft twee maanden een bijstandsuitkering van ongeveer 450 euro (i.v.m. kostendelersnorm). Hij woont bij ons (ouders plus broer) in en solliciteert zich rot in de administratieve sector en ICT.
Eigenlijk is hij te oud (past niet in profiel of heeft te weinig ervaring) en doet er van alles aan om zo weinig mogelijk uitkering te krijgen.
Hij heeft al een krantenbaan genomen (’s morgens 5:00 op pad 6 dagen) wat ongeveer 150 euro per maand oplevert, daarnaast is hij nog postbode voor 2 postleveranciers voor ongeveer 200 euro. (Hierover wordt geen loonbelasting afgedragen, dus daar draait hij zelf nog voor op einde van het jaar)
.
Het geheel was bekend bij de gemeente. Hij is nu door de jobcoach van de gemeente naar een groot transportbedrijf gestuurd, die vertelde dat ze diverse gemeentes hebben, waar ze alleen mensen vandaan halen voor proefplaatsing met behoud van uitkering, voor hem 10 anderen. Mijn zoon wil graag aan het werk en werd er heen gestuurd. De jobcoach van de gemeente is daarna niet meer bereikbaar voor commentaar. Nu blijkt het volgens het bedrijf om een proefplaatsing te gaan van een maand met behoud van uitkering, wat voor hem betekent dat hij eigenlijk 100 euro totaal betaald krijgt (krantenwijk en postbaantjes eraf) voor een volledige werkweek en zelf de reiskosten van 8 euro per dag  moet betalen. De gemeente betaalt de werkgever zelfs subsidie.

Aangezien hij er niet zeker van is dat hij daadwerkelijk wordt aangenomen (reputatie van het bedrijf is bekend) kan hij de andere jobs niet opzeggen. Dus proberen wij van zijn huidige werk een deel over te nemen tot de maand voorbij is. Het is gewoon machtsmisbruik.

Mijn zoon is niet de enige, in onze omgeving zijn diverse schrijnende gevallen bekend.

Legal2People geeft hierop als commentaar dat ‘volgens de vaste rechtspraak de gemeente kan bepalen welke re-integratievoorziening voor de betrokkene is aangewezen om arbeidsinschakeling te bereiken. Een proefplaatsing  is aan te merken als een voorziening gericht op arbeidsinschakeling.’

‘Een dergelijk aanbod kan hij dus niet weigeren omdat hij anders gekort kan worden op zijn uitkering.
Echter omdat hij al verschillende bijbaantjes heeft is het verstandig bij de gemeente schriftelijk aan te geven dat hij bereid is de proefplaatsing te doen, maar dat hij daardoor niet in staat is de andere bijbaantjes te behouden (als die combinatie feitelijk niet haalbaar is). De gemeente kan hem dan achteraf niet verwijten dat hij die baantjes heeft moeten laten schieten. Het beste is dus een brief te sturen aan de gemeente waarin hij het dilemma uitlegt en vraagt om een antwoord op zijn vraag. De gemeente zal met een antwoord moeten komen op dit dilemma.
Voor de reiskosten adviseren wij bijzondere bijstand aan te vragen.’
legal2people
Gratis juridisch advies voor mensen in de bijstand

7 Comments

 1. Ben er altijd goed mee weg kunnen komen, alhoewel de laatste jaren echt verlies draaien Was!
  Gelukkig nooit afhankelijk vd zgn sociale uitkering s instanties!

 2. Hola aloha amigo Rob Vvvvvvvvvvvvv,

  In Amsterdam heb je PAT BV (Professioneel Assemblage Techniek BV). Dit VOC bedrijf buit ook uitkeringsgerechtigden uit in samenwerking met de gemeente Amsterdam (stadsdelen) en de omliggende gemeentes. De uitkeringsgerechtigde wordt er eerst “gratis” geplaatst, proefperiode, voor een periode van 2 a 3 maanden, en dus met behoud van een uitkering van rond de 900 euries. Daarna krijgt men een half jaar contract met een heel karig uurloontje aangeboden of beter gezegd “opgelegd”, want als je niet meewerkt, dan heb je meteen problemen met de gemeente waar je inwonend bent. Als men pech heeft, krijgt men na dat half jaar nog een half jaar contract en daarna mag men oprotten en worden de arbeidsplaatsen weer opgevuld met een nieuwe lading (gratis) uitkeringsgerechtigden. En als men tijdelijk voor een project meer mensen nodig heeft, dan meldt PAT BV het volgende op hun eigen website:

  “Flexibiliteit in het tijdelijk opschalen met medewerkers en productiecapaciteit, i.v.m. een project, is één van de sterke kanten van PAT. ”

  PAT BV (Professioneel Assemblage Techniek BV)
  http://www.patbv.com/home/

  En wie zal deze tijdelijke medewerkers leveren aan PAT BV????? De gemeentes natuurlijk.

  Ach PAT BV schrijft ook heel eerlijk op hun website, dat zij goed hebben ingespeeld op de dynamische (re-integratie)markt en de veranderingen in de wetgeving (participatiewet). En daarom worden op hun eigen website onder de optie “Vacatures” 0,000 banen aangeboden voor de werkzoekenden.

  PAT BV vacatures
  http://www.patbv.com/vacatures/

  Alleen de leidinggevenden bij PAT bv hebben wel een contract voor onbepaalde tijd en hun management draagt traditie getrouw een lichtblauw (kantoor)overhemd met kraag, zie

  http://www.patbv.com/team/

  Maar het management zelf steekt natuurlijk niet de handen uit de (blauweh) mouwen mbt het uitvoeren van de werkzaamheden welks daar plaatsvinden bij PAT BV en waarbij de arbowetten en VCA worden overtreden. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en andere technische diensten. En dus ook van toepassing (verplichting) voor assemblage bedrijven zoals PAT BV. En deze wetten zijn ook van toepassing voor uitzendbureaus, opdrachtgevers, enz.

  Wat is VCA?
  http://www.vca.nl/voor-aannemers/wat-is-vca.aspx

  Echter bij PAT BV hebben niet alle teamleiders die de andere werknemers aansturen een VCA VOL – certificaat en de overige werknemers (uitkeringsgerechtigden) hebben ook niet een VCA basis en wat eigenlijk wel is verplicht volgens de geldende regels van VCA, lees zelf maar amigo Rob:

  Wanneer u leiding geeft aan medewerkers op een locatie waar VCA verplicht is gesteld, dienst u in bezit te zijn van het VCA VOL certificaat. Dit geldt ook voor ZZP-ers. Voor alle andere medewerkers is het Basis VCA certificaat voldoende, dit wordt ook wel B VCA genoemd.

  Basis VCA of Basisveiligheid VCA
  https://www.vcacursus.nl/basis-vca-of-vol-vca/

  En als jij het niet wenselijk vindt om je door hen te laten uitbuiten en dat ook kenbaar maakt, dan neemt het management van PAT BV meteen contact op met de gemeente waar jij inwonend bent en de dienstdoende staats slaaf (ambtenaar) bij betreffende gemeente gaat vervolgens dreigen met het korten van je uitkering……

  Compadre Rob Vvvvvvvvvvv, ik zal je binnenkort een volledig verslag doen toekomen van mijn eigen ervaringen met PAT BV en de gemeente waar ik nu inwonend ben. Maar ik kan je wel alvast verklappen, ik mocht na 4 dagen proefplaatsing al weer weg bij PAT BV en met behoud van mijn uitkering….. Enneh ik heb zelf weer een baan gevonden en nog wel op eigen kracht, want de reintegrate processen bij de gemeente stellen geen zak voor of ze dumpen je bij VOC bedrijven als PAT BV. Ach ik neem ook liever zelf het voortouw en het heft in eigen handen, dan dat aan een ander over te laten.. En soms moet men ook geluk hebben. Echter ik ben mij er heel bewust van dat vele van mijn medelanders angstig zijn voor de staat en managers zoals die van PAT BV en dat heb ik ook zelf gezien gedurende mijn 4-daagse proefplaatsing bij PAT BV. En dankzij het gehele lamlendige staatsonderwijs in de Polder kunnen vele van mijn medelanders niet al te best schrijven zowel de allochtone als de autochtone poldermens.

 3. Het valt me nog mee dat de uitkeringsgerechtigden niet direct in de papierfabriek te werk worden gesteld, waar ze de papieren kunnen maken, waar ambtenaren hun afwijzende besluiten op baseren.

  Zoals we ook weten zijn ‘proefplaatsingen’ dan vaak een vorm van het opdoen van arbeidsritme, en mensen kunnen zo maanden werken zonder loon. Na zes maanden hard werken zonder loon, worden ze weer op straat gegooid door het bedrijf, want het inhuren ‘van een nieuwe’ is dan goedkoper. Dan opnieuw zegt de consulent dat zo iemand dan bij een tweede bedrijf zes maanden ‘op proef moet’, zodat de armoede gesubsidieerd wordt, binnen een economisch systeem waarbij de helft van de mensen, de andere helft tegen werkt. Zinvol en gestructureerd werk wordt immers niet voorzien. Het inhuren van werkslaven om elke druppel olie nog sneller op te maken dan het jaar daarvoor, moet wel van een hele perfide geest getuigen. Als mensen gelijk zijn, wordt niemand achtergesteld. De ambtenaar heeft immers “ook geen echt werk”.

 4. DAT IS EEN HEEL WIJS ADVIES EN : STAND-UP ! NOBODY , NOBODY CAN DRAG ME DOWN IN THE FIELDS . . . !

 5. ik ben volkomen verbijsterd. Mensverachtend vind ik het en ik begrijp niet dat er mensen zijn die aan dit “beleid” hun medewerking verlenen. ENKEL VOOR GELD!!!!!!!!!!!

 6. De overheid is al jaren druk met zoveel mogelijk mensen/gezinnen in de overlevingsstand te krijgen. Dan zijn ze volop te manipuleren. Macht heet dat. Advies: zeg die bijstandsuitkering op en doe allerlei kleine klusjes om geld bij elkaar te krijgen en solliciteer door. Zo heeft de gemeente geen grip meer op je. €100 in een maand erbij verdienen moet toch te doen zijn en alles wat meer is, is meegenomen. En dan vooral tegen contante betaling gaan werken, niks officieel. Geen cent aan de belasting betalen. Het zijn dieven. stap eruit, doe het zelf..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.