Franse opstand van 31 maart loopt door #nuitdebout

De opstanden die studenten en jongeren hielden op donderdag 31 maart zijn sindsdien voortgezet onder de naam  NuitDebout (Nacht op je voeten) beweging. Zij hebben het Parijse Place de la République alle nachten sindsdien bezet.

NuitDebout begon zoals zoveel andere Franse demonstraties. Studenten en arbeidersgroepen tegen Hollandes geplande arbeidshervormingswet, organiseerden een protest mars op 31 maart.

vergaderingNa het protest van 31 maart, dat in meer dan 200 Franse plaatsen plaatsvond, wilden de demonstranten er mee doorgaan. Zij stelden voor om drie nachten de place de la République in Parijs te bezetten, dit noemden ze maart 31e, 32ste en 33ste. Zij noemden dit #NuitDebout om hun wantrouwen uit te drukken. Iedere nacht kwamen tussen 1000 en 2000 mensen.

“We zitten niet op onze knieën, we liggen niet in bed, we staan recht overeind”, legt de woordvoerder en initiatiefnemer uit die zichzelf Camille noemt.

Ondertussen gaan de nachten gewoon door en zijn er ook steden in België die zich aansluiten bij Nuit Dubout.
nuitdubout
Zie interactieve kaart

 

 

 

NuitDebout hoopt, zoals Occupy en Indignados deden, dat de focus op de organisatie er voor zorgt dat er een beweging kan worden opgebouwd die zichzelf kan bedruipen en op den duur serieus zal worden genomen.

Meestal zijn burgerbewegingen verbonden met politieke partijen of een vakbond, maar nu wappert er geen vlag op het plein. Alles wordt gestuurd door burgers.

Veel van de organisatie structuur is geleend van de Amerikaanse en Spaanse bewegingen: comités van 30 tot 100 mensen elk leiden de communicatie van de beweging, de logistiek, veiligheid en amusement. Belangrijke beslissingen worden genomen tijdens een algemene vergadering op 18 uur, waar iedereen kan spreken. De mensen laten hun goedkeuring gezien door te zwaaien en gestemd wordt met handopsteken.

Het is nog te vroeg om te spreken van een #Parijse lente, maar een begin is er in ieder geval.

Rob Vellekoop, 6 april 2016

steunDLMnieuws336x140