Hoogste tijd voor NLexit: wanneer stapt NL uit EU?

Meestal overspoelen de media de burger met voordelen van het lidmaatschap van de EU. Dit artikel zet ook de nadelen op een rij. Is het de hoogste tijd voor ons samen met Groot-Brittannië voor een NLexit? Stappen we uit een dictatuur?

Dat geldt voor Engeland, maar ook zeker voor Nederland. In Groot-Brittannië is de discussie losgebarsten over uittreding uit de EU. Tegenstanders vrezen dat jaarlijks 50 miljard pond aan inkomen zal worden misgelopen en dat dit 50.000 banen gaat kosten. De bekende argumenten van het bedrijfsleven.

Voordelen (let op voor wie)

Nederlandse lidmaatschap van de EU geeft banken en multinationals meer omzet en invloed gegeven.

¨Europeanen kunnen nu overal in de EU wonen, werken en studeren. Bedrijven hebben toegang gekregen tot een veel grotere markt… Dankzij de interne markt hebben we tweeënhalf miljoen extra banen erbij en 877.000.000.000 euro meer welvaart. De Europese Unie zal ervoor zorgen dat de interne markt in de toekomst nog beter functioneert om de welvaart in Europa te garanderen en te verhogen,” aldus Bolkestein in 2007.

Het bedrijfsleven heeft veel belang bij de besluitvorming van de EU. In Brussel zijn 15.000 lobbyisten actief, die voornamelijk werken voor de banken en industrie.

Nog meer positieve geluiden:

“De vrijmaking van de energiemarkt, de financiële dienstverlening, een werkelijk vrij verkeer van werknemers, de liberalisering van de postmarkt. ‘Hier is veel weerstand tegen, maar al deze maatregelen zijn hard nodig. Ook op het gebied van de zorg’. ‘Het afbreken van monopolies betekent meer concurrentie, betere service en lagere prijzen”, zegt Jan-Willem van den Braak van de werkgeversorganisatie VNO-NCW in Brussel.

Nadelen

De gevolgen van de vrijmaking van de markten zijn prijsstijgingen, loonsverlagingen en ontslagen. De burger heeft steeds minder invloed op allerlei gebieden. Denk aan de Europese Commissie die regeert in plaats van Rutte, de Europese Centrale Bank die in ieder geval op papier het economische beleid beïnvloedt, het woud van regeltjes. En vergeet niet het Europese referendEUum in 2005 waarbij 61,5 procent van de kiezers zich uitsprak tegen de uitbreiding van de bevoegdheden van de EU met een Europese Grondwet. De Nederlandse regering trok zich hiervan niets aan. Op de Europese top van 2007 bereiken de regeringsleiders een akkoord over een nieuw verdrag. Dit ‘nieuwe’ verdrag is voor 98% gelijk aan de Europese Grondwet en is zonder nieuw referendum ingevoerd. De burger staat buiten spel.

Nederland moet in de pas van de EU meelopen. De staatsschuld is gebonden aan een limiet en het overheidstekort mag niet meer zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Overschrijdt een lidstaat deze normen dan kan een lid onder curatele gesteld worden. Voorbeelden daarvan zijn Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland. Op dat moment komt een trojka (samenwerking van het IMF, ECB en Europese Commissie) met tal van eisen voordat er financiële steun in de vorm van extra leningen gegeven kan worden. Deze trojka neemt een deel van de macht van de democratisch gekozen regering over. De burger heeft hierop geen enkele invloed.

De Europese commissie heeft het in Europa voor het zeggen. Er is een Europees Parlement dat in principe besluiten van de commissie kan tegenhouden, maar heeft dit tot nu toe pas een keer gedaan. In 2012 hielden zij het ACTA verdrag tegen. Binnen de groep van Euro-landen zwaait Duitsland de scepter dat blijkt uit het volgende interview.

Dictatuur

Uit het interview van de Volkskrant met de Griekse oud-minister van Financiën Varoufakis komt naar voren dat de Eurogroep een dictatuur is. De Griekse opstand tegen de bezuinigingen en de manier waarop deze door de Eurogroep is onderdrukt tonen aan dat er geen sprake is van een democratie.

Vul deze onderstaande poll in en kijk hoeveel mensen het heft weer in handen willen nemen.

[polldaddy poll=9323386]

Rob Vellekoop, 25 februari 2016

steunDLMnieuws336x140

 

4 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.