Bericht uit de stedentour 2e stop in Heerenveen

Na een ijskoude nacht in de camper onderweg tussen Heerenveen ben ik blij dat het kwart voor zeven is geworden. Wat een nacht. We stonden geparkeerd in de buurt van de snelweg. Het eerste deel van de nacht kwam ik onbewust door dankzij een stevige slok Calvados die we tegen twaalven met elkaar dronken. Daarna werd ik voortdurend uit mijn slaap gehouden door het langs razende verkeer.

Het wordt spannend vandaag, het is niet eenvoudig om gemeenten op korte termijn te laten meewerken aan ons plan om in 36 steden de grote toerbus te parkeren. Rond half drie vertrekken we naar Heerenveen. Op de Minckelersstraat zetten we de bus neer en gaan folderen in het centrum.

Sommige mensen choqueren mij. Zij associëren de foto op de bus met vluchtelingen en als ik uitgedost in witte jas vertel dat we een grote schoonmaak willen, antwoordt iemand verheugd ‘O, dus jullie gooien de vluchtelingen er uit?’ Dat is slikken. Ik begrijp dat mensen vinden dat zij achtergesteld worden en dat zij bang zijn dat vluchtelingen hun woningen of geld krijgen. Maar roep ik, dat is niet de schuld van vluchtelingen, zij zijn op de vlucht voor oorlog in hun land. De werkelijke schuldigen van de ellendige toestand van veel medelanders zijn Rutte en zijn kornuiten met hun wanbeleid en bezuinigingsdrift. Vluchtelingen hebben hier niets mee te maken.

bus400De enorme oorlogssticker op de bus is om mensen te waarschuwen voor een oorlog tussen de NAVO/ VS en Rusland. Het associatieverdrag is niet bedoeld om handel te stimuleren met Oekraïne maar om Rusland nog meer onder druk te zetten. Dat veroorzaakt spanning tussen de NAVO en Rusland en wakkert de burgeroorlog in Oekraïne zelf nog meer aan.

 

Vanaf 24 februari doe ik dagelijks verslag van de avonturen van deze unieke monstertocht van de beweging Vrede & Recht langs 36 steden in zes weken. Ik zal praten met mensen over het referendum en andere onderwerpen die DLM aan de orde stelt.

Rob Vellekoop, 26 februari 2016

steundlm336x140