Gele T-shirts zijn verboden in Maleisië als bedreiging veiligheid

Als je in Maleisië een geel T-shirt of ander kledingstuk draagt met het woord ‘schoon’ kan je in Maleisië hiervoor gevangen gezet worden. Vorige week bevestigde een rechter deze maatregel.

Het bewuste T-shirt werd gedragen tijdens pro-democratie protesten eind augustus 2015. De demonstranten eisten toen minder corruptie. Het woord Bersih dat op de shirts staat betekent “schoon.”

Enkele dagen voor de protesten had de minister van veiligheid Ahmad Zahid Hamidi verklaard dat het T-shirt illegaal was samen met elk ander geel materiaal met het logo van de schoonmaakbeweging er op. Desondanks kwamen er 100.000 demonstranten die het verboden T-shirt droegen en de straten van Kuala Lumpur geel kleurden.

Hierdoor bleven arrestaties niet uit. De gele kleding wordt verboden om de openbare orde en de veiligheid te bewaken.

slapend
Slapend in Kuala Lumpur, Maleisië

Eerder deze maand moesten vertegenwoordigers van de minister het verbod verdedigen in een zaak aangespannen door de organisator van het protest Bersih 2.0. Deze beweging stelt dat de T-shirts geen bedreiging vormen voor de openbare orde en dat het verbod daarom onjuist is.

Bersih is een beweging die een schone regering en eerlijke verkiezingen wil. Zij zien zichzelf als een platform voor de ontevredenheid die onder de bevolking leeft over de corruptie.
In april 2010 was er een herstart van de beweging die geen enkele verbinding heeft met een politieke partij.

De protesten richten zich op de premier Najib Razak na berichten dat er bijna 700 miljoen dollar op zijn rekening was gestort. De regering zei dat dit geld afkomstig was van een donatie van de Saoedische koninklijke familie. Dit werd later door de Saoediërs ontkend.

Ook in ons land is een schoonmaakbeweging Vrede & Recht actief, herkenbaar aan de gele punt. Ook zij bestrijden de corruptie en doofpotpraktijken van de regering en de overheid en willen meer inspraak van de burger en minder macht van de overheid.
Rob Vellekoop, 26 februari 2016
steundlm

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.