Interview met oud-minister legt uit hoe dictatuur Eurogroep werkt

Oud-minister Varoufakis legt in een interview met de Volkskrant uit op welke manier de Eurogroep de Griekse opstand tegen de bezuinigingen van de Trojka heeft onderdrukt ter afschrikwekkend voorbeeld van Spanje, Portugal en Ierland.

Varoufakis heeft zijn versie van het interview gepubliceerd op zijn website omdat de Volkskrant volgens de oud-minister delen heeft weggelaten. De Volkskrant publiceert op 24 december haar versie van het interview. DLM publiceert de verschillen in het volgende artikel.

Welke conclusies kunnen we trekken uit het interview?

  1. Varoufakis was van mening dat nog meer lenen onder de strikte voorwaarden van de Trojka (ECB, IMF en Europese Commissie) betekende dat de economie nog meer kapot zou gaan. Varoufakis weigerde zijn handtekening te zetten onder een nieuwe lening van 86 miljard met onmogelijke voorwaarden die de Grieken nooit zouden kunnen terugbetalen. Hij wilde juist met een faillissement schoon schip maken en opnieuw beginnen. De Griekse schulden wilde hij herstructureren, een investeringsbank oprichten en een bad bank voor de rommelhypotheken. De Eurogroep wilde echter dat de Grieken de bezuinigingen zoals met de oude Griekse regering afgesproken, zouden voortzetten, nieuwe leningen en een hoog begrotingsoverschot zouden accepteren.
    Het programma van de Trojka zorgde volgens Varoufakis er voor dat Griekenland 30% van de inkomsten verloor.
  2. Volgens de oud-minister is de Duitse minister van Financiën Schauble de baas van de Eurogroep en is Dijsselbloem niet meer dan een marionet. (dit in tegenstelling tot de kwaliteiten die de Nederlandse pers hem toedicht)
  3. Het Griekse verzet tegen de bezuinigingen en daarmee de hoop die dit de gekwelde Europese bevolking gaf moest ten koste van alles de kop in gedrukt worden. Dit om te voorkomen dat andere landen, waar eveneens draconisch bezuinigd was onder aanvoering van de Trojka, ook de bezuinigingen zouden gaan terugdraaien zoals Spanje, Ierland en Portugal. De nieuwe Griekse regering mocht niet winnen van het dictaat van Brussel.
  4. De Eurogroep pleegde op de volgende manier een coup. Zij wachtten met hun actie totdat Griekenland op de rand van de afgrond niet anders kon dan hen om hulp vragen. De geldkraan werd dichtgedraaid. Banken kwamen zonder cash geld te zitten. Ondertussen werd de zaak precies andersom voorgesteld: de Griekse regering zou geen actie ondernemen en passief afwachten. De Grieken echter kwamen met het ene na het andere voorstel dat door de arrogante Eurogroep naar de prullenbak verwezen werd. Ook eisten zij dat Varoufakis het veld zou ruimen.
  5. De Griekse opstand tegen de bezuinigingen en de manier waarop deze door de Eurogroep is onderdrukt tonen aan dat er geen sprake is van een democratie. De Grieken kiezen massaal voor een anti-bezuinigingsregering. Een kleine groep anti-democraten onder leiding van Schauble trekt zich niets hiervan aan en dwingt het land zich verder kapot te bezuinigen om de rust in Europa te handhaven en te voorkomen dat de Eurogroep aan macht inboet.

Rob Vellekoop, 25 december 2015

steundlm

1 Comment

  1. Dus Dijsselbloem is de schandknaap van Schauble, hij zal wel pijn aan zijn poepertje hebben nu dit naar buiten is gekomen. Maar ja dat kan je verwachten van een kaviaar socialist

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.