Familie voelt zich belazerd en eist rectificatie EO

De familie Eleonora die meedeed aan het EO programma ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’ is ontzettend boos omdat zij vinden dat ze neergezet zijn als ‘een stelletje luie donders die nog nooit voor hun geld hadden gewerkt’. Zij eisen rectificatie. In een eerder artikel gaf DLM al aan dat de oorzaken van armoede uit het programma zijn weggelaten waardoor het programma een oppervlakkig en eenzijdig beeld geeft.

Mevrouw Leonora laat het volgende weten op FB:
“Afgelopen maandag waren wij op tv bij het tv programma ‘arm, eigen schuld’
Wij zijn hier vreselijk kwaad over en mijn man is woedend..,want zo ga je niet met mensen om…Ons een beetje laten overkomen als een stelletje luie donders die nog nooit van hun leven gewerkt hebben en zuipen..Dit is totaal niet mijn man. Hij is een heel hard werkende man, alleen krijgt hij er niet voor betaald!
Ik ben chronisch ziek en kan nauwelijks iets in huis of daarbuiten doen, maar ik word afgeschilderd als iemand met een paar medische kwaaltjes. Terwijl ik een hartafwijking, COPD, suiker en een pacemaker én een open been heb. Ik slik wel 30 pillen per dag. Ik kan nauwelijks lopen.

Mijn man was 21 toen hij naar Nederland kwam. Hij kwam hier om een voetbalcarrière op te bouwen, maar hij werd gediscrimineerd en kreeg geen kans. Dit was in het jaar 1977 net toen er treinkapingen waren door de Molukkers. Mijn man lijkt ook op een Molukker hierdoor kreeg hij geen enkele kans om te voetballen, niet eens een proeftraining. Hij was  alleen en moest gaan zwerven. Op een gegeven moment belandde hij in Rotterdam op de Kruiskade. Hij kreeg werk via een koppelbaas en ging elke morgen heel vroeg naar het Centraal Station en daar werd hij dan opgehaald om in de haven te gaan werken. Bij de Eurofrico moest hij stierenbouten sjouwen. Deze wogen maar liefst 120 kilo. Dit deed hij dag in dag uit. Het was er koud, want die bouten waren diepgevroren. Het was heel zwaar werk.

Ook botercontainers moest hij laden en lossen en de boten aan de binnenkant schoonmaken. In die tijd was het gebruikelijk dat zwaar werk zwart betaald werd, anders moesten ze je verzekeren en er gebeurden veel ongelukken dus betaalden ze hem ook zwart. Op een gegeven moment is hij naar Oss verhuisd naar een flat met de bijnaam ‘de spermaflat’.

Ook daar werd hij weer opgehaald om te gaan werken. Totdat hij het op een dag niet meer kon. Hij kreeg last van zijn heup en knie, maar was niet verzekerd. Hij was nooit verzekerd geweest, alles eigen risico. Hij moest toen van armoede een uitkering aanvragen en kon dus ook niet vertellen waar hij gewerkt had, omdat het zwartwerk was.
Toen leerden wij elkaar kennen en we kregen 6 kinderen. Hij heeft aan beide benen een heupprothese en is al 6 keer aan zijn knieën geopereerd. Al zijn spaargeld ging op en zo zijn we arm geworden!
Tijdens de opnamen van het tv-programma heeft hij hier over verteld, maar alles wat goed was hebben ze eruit geknipt.

Dit alles om ons als een soort mongolen over te laten komen en dat het lijkt of we gek zijn….Niemand krijgt een juist beeld over ons op deze manier. Over de negatieve reacties op internet zal ik maar zwijgen!

We moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen en mijn man wilde niet tekenen, omdat hij hier al bang voor was….We zijn al een keer belazerd door de tv..Nee, werd er beloofd, het zou een nette uitzending worden, want ze waren toch immers van de EO!

Daarop hebben wij in vol vertrouwen getekend.

Wij eisen openbare excuses van de EO, want zo ga je niet met mensen om!”

Helaas moet ook ik vast stellen dat dit programma een eenzijdige beeldvorming van armoede geeft. Aan het eindresultaat te zien zijn de programmamakers op zoek geweest naar wat goedkope emoties en hebben dit ook met graagte in beeld gebracht. Een juist beeld van armoede anno nu is daardoor niet gegeven, de oorzaken zijn moedwillig weggelaten. Dit past overigens helemaal bij de tijd en de ontkenning van armoede door Rutte en zijn talrijke aanhangers. Ook de EO heeft wat dat betreft afgedaan als een objectieve informatie bron.
Rob Vellekoop, 27 januari 2016

steundlm

17 Comments

 1. De leefsituatie van deze familie is inderdaad schrijnend. In de reactie valt me de klassieke slachtofferrol op, net als in veel reacties hier, richting politiek en/of EO. Ik ontken armoede niet maar het heeft wel degelijk (vaak) met eigen keuzes te maken. Op je 21e naar Nederland komen om profvoetballer te worden? Hoe naïef! Jaren ervoor kiezen om zwart te werken, daarvan kan een basisinkomen voor vele Nederlanders niet betaald worden!

  Typerend ook dat Rob in de show pas spreekt over eigen verantwoordelijkheid en eigen keuzes als het over een vastgoedhandelaar gaat die huizen per executie opkoopt. Ik zou mezelf ook niet goed in de spiegel kunnen aankijken als ik dat werk zou doen, maar net als de vastgoedhandelaar is iedereen verantwoordelijk voor zijn/haar eigen keuzes. Basisinkomen lost armoede niet op, het is wel een mogelijke oplossing voor een evt disfunctionerende sociale dienst.

  Mensen die politiek gezien aan de rechterkant van het spectrum zitten worden ten onrechte afgeschilderd als hebzuchtig (en wat al niet meer op deze site) en gelovigen als achterbaks. Daar ben ik het niet mee eens, ik val in beide categorieën en zet me gewoon in voor mensen die het minder hebben dan ik. Laatst nog een diner georganiseerd in mijn huis voor enkele mensen zonder werk. Erg gezellig! Vorig jaar in Afrika geweest.

  Ik zou zeggen neem regie over je eigen leven! Bevalt mij prima!

 2. Ja, helaas is het wereldbeeld van zgn.. christelijke mensen en organisaties vol van schuld. Dat kan eigenlijk ook niet anders, de tegenstelling tussen schuld en vergeving is bepalend voor het christelijke, m.n. het protestantse geloof. Als dingen je overkomen, niets eigenlijk je schuld is, of je verdienste, dan val je buiten de boot. Dat geldt natuurlijk ook voor VVD-ers en EO-ers, dus is het onze taak ons zo duidelijk mogelijk te weer te stellen tegen hun door domheid (VVD) en ideologie (EO) gedreven wereldbeeld. Een schandalig wereldbeeld, dat eigen ideeën rücksichtslos boven wetenschappelijke theorieën stelt, en hebzucht boven sociaal medeleven!

 3. Verwacht je een objectief beeld bij de EO? Men wil een smeuïg verhaaltje, dir is de Club de geloofd in zonde etc. Dus bijvoorbaat is het jouw schuld en een straf van God, daar is hun hele (christelijke?) leer op gebaseerd.

 4. Lekker kortzichtig al die negatieve reacties…armoede hoort gewoon niet!!! een VVD beeld schetsen vind ik persoonlijk geen bijdrage leveren aan een reëel beeld over armoede en leven in armoede. Mensen zijn niet arm ze leven in de armoede!!!!! en ik kan er helaas als alleenstaand moeder over meepraten…solliciteer me kapot en ik ben opgeleid met 10 jaar werkervaring 34 jaar Bedankt Rutte!!!!
  Daarbij verdwijnen er steeds meer banen door bezuinigingen automatisering dus als je denkt dat overkomt mij niet…think2. Respect voor deze mevrouw want ik heb haar een keer ontmoet en ze ziet er niet uit als een luiedonder!!! en ook niet als een dommedonder!!!

 5. Zo zie je maar, als je meedoet aan een televisieprogramma sta je met je hele hebben en houwen te kijk… en ben je aan de grillen van de programmamakers overgeleverd, want ze knippen en plakken altijd zó dat het lekker smeuiïg wordt voor het kijkvee… Maar zelf sta je voor schut, en probeer dat maar eens recht te breien…

 6. Heel sneu verhaal, maar waarom leven deze mevrouw en meneer niet onder 1 en hetzelfde dak? Als meneer werkelijk zo zijn schouders onder vrijwilligers werk kan zetten, kan hij ook betaald werk doen. Maar alleee zo is het ook makkelijk van meerdere walletjes te leven. Ik mag vanavond weer nachtdiensten gaan draaien, ja koos ik zelf voor en leef er ook naar. Wel jammer als je op je loonstrook ziet wat je af mag dragen aan de staat, waar oa deze mensen mee gesubsidieerd wordt.
  Nee ik (mag) niet klagen, maar gemakzucht ken ik niet.

 7. Ik heb het programma ook gezien en ik vond het een aardig programma. Ik heb niet gemist dat er niet veel werd gezegd over de toedracht van de armoede van deze mensen. Maar nu ik het verhaal van de familie hierboven gelezen heb snap ik dat armoede soms kan ontstaan uit naiviteit. Als je 21 (!) jaar bent dan ben je naief om te denken dat je hier nog een voetbalcarriere op kunt bouwen. En dan vind ik zwart werken al helemaal NOT DONE. maar als je dan hiertoe gedwongen wordt, dan is het ook zeer naief om je niet te verzekeren! Ook in die jaren. Het is voor deze familie erg jammer dat het allemaal zo gelopen is, want ze hebben ook een hoop lichamelijke pech.
  Maar…….er zijn verkeerde keuzes gemaakt en die hebben ze ZELF gemaakt!

 8. Ik voel veel respect voor de familie want er wordt nogal kort-zicht-tig over hun manier van bestaan met het eigen lichamelijk – armoedig – welzijn gesproken en gedebatteerd . . .

 9. De EO bestaat uit christelijke onderkruipers. Eerder al heb ik me er zeer over verbaasd dat de EO een platform heeft geboden voor pedojagers, die notabene meerdere keren door de rechter zijn veroordeeld wegens valse beschuldigingen. De EO is net zo erg als PowNews en GeenStijl. Ze zijn geen haar beter. Ze doen het alleen op een meer achterbakse manier.

 10. De waarheid kent altijd 3 kanten jouw kant, mijn kant en de waarheid. Waar ik in dit verhaal over struikel zijn die 6 kinderen vanaf het moment dat het juist slecht ging, dat is op z’n minst onverantwoordelijk te noemen. Dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

  • Waarom is dat onverantwoord
   mogen rijken alleen kinderen kom op zeg
   En misschien zit er wel n 3 of 4 ling bij
   Je kent de situatie niet
   En waar er 1 kan eten kunnen er ook 2 eten dan eet ik zelf maar wat minder
   Liefde maakt je gelukkiger dan geld
   Ik kan mijn zoontje ook niet veel geven maar het mooiste kan ik m wel geven dat is nl gratis liefde!
   Hij krijgt n warm bedje liefde en eten
   En hij hoeft niet naar n pretpark er zijn genoeg gratis speeltuinen etc
   En kleding heeft ie ook niet nieuw ik ook niet tweedehands kleding is ook heel goed
   Omdat ik ook 100 % arbeidsongeschikt ben en dus weinig verdien omdat ik destijds 24 uur werkte toen ik ziek werd en ik alleenstaande moeder ben ben ik dus ook onverantwoord
   Kom op zeg
   Wie ben jij om dit te bepalen
   En voor de een is armoede anders als voor de ander
   Het is maar net hoe je er mee omgaat
   Ik heb leren leven met n klein budget voor 2 personen 50 euro per week
   Ik red het ook Door vooral positief te blijven en te zoeken naar creatieve en leuke oplossingen
   Niet iedereen is er schuld aan zelf de situatie in Nederlands voor sommige mensen ook echt moeilijk
   En tuurlijk zou het makkelijker zijn als ze minder kinderen had maar dat is niet aan jou om daar n oordeel over te hebben
   En misschien hadden ze die kinderen al voordat ze allebei ziek werden

   • Laat ze maar praten Sannie, jij en ik weten wel beter. Als je goed om je heen kijkt,zie je veel armoede en misstanden. Iedere dag weer. Daar heb je geen nieuws of andere informatie voor nodig. Je eigen ervaring zegt genoeg.
    Verschil zit hem in het gevoel wat wij als mensen hebben over elkaar. Dat gevoel laat veel mensen in de steek.

 11. Clericaal en neo- liberaal; twee handen op één buik. ook de “geleuvigen” krijgen straks hun trekken thuis, tot en met 2020 verdwijnen er in de EU netto 5 miljoen banen door automatisering, 3d- printen en robotisering en na 2020 zal de tijd en de ontwikkelingen ook niet stilstaan. Bovendien wordt Nederland in rap tempo goedkoop gemaakt (kapot maken arbeidsvoorwaarden, salarieering- nu veelal door dubieuze “doorstarts” en steeds meer de CAO ter discussie stellen) en dus op deze wijze werkende armoede gecreeerd. Het ziet er ook niet naar uit dat de “world economic outlook” gaat verbeteren, het einde van de “groei economie” nadert.
  Blijven wegkijken en in ontkenning zijn door clericaal/neo-liberaal zal niet vol te houden zijn. De “arbeidsmarkt” is stervende en het wordt inderdaad hoog tijd inkomen los te koppelen van de obligatoire baan die er straks voor velen toch niet meer zal zijn.

 12. Ik hoop dat iedereen die dat programma heeft gezien dit stukje leest, want wat een absurd vertekend beeld hebben ze er van gemaakt schandalig! De meeste mensen prikken daar niet doorheen en de vooroordelen liggen dan op de loer!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.