Gemeente Heeze-Leende dwarsboomt hulp aan daklozen

Freek Poot wilde op 1 februari een klooster met 30 kamers open stellen voor de opvang van evenveel daklozen, maar CDA-wethouder Van der Rijt houdt het tegen. Hij moet zijn plannen nu wijzigen omdat de gemeente hem dwarsboomt.

Het klooster staat in Sterksel en de laatste nonnen vertrokken in 1998. Het is 53 kamers groot, waarvan zeker 30 gebruikt kunnen worden voor de opvang van daklozen. Het pand heeft de bestemming van een zorghotel. De gemeente wil uitdrukkelijk dat het niet wordt bewoond. Aan deze eis voldoet Poot door volgens plan mensen maximaal drie dagen achtereen onderdak aan te bieden.

Freek Poot heeft het initiatief genomen. Hij vertelt DLM dat hij zelf ondervonden heeft hoe moeilijk het is onderdak te vinden nadat hij was gescheiden. Zijn zaak ging failliet, maar hij kreeg geen steun van de overheid. Gelukkig kon hij bij zijn vriendin terecht. De stichting die de opvang zal gaan verzorgen zal de naam Mamma Van Duin krijgen, naar een Wateringse vrouw die kinderen opving die door de ouders niet gewenst waren. Freek zat zelf zijn eerste vier levensjaren bij Van Duin.

De gemeente Heeze-Leende heeft allerlei bezwaren. Dit moest Freek Poot in de krant lezen, in een artikel waarin de gemeente aan het woord komt.

Wethouder Van der Rijt. “De bestemming is ‘zorghotel met maatschappelijke inzet’ en daarin past het initiatief niet”. Poot weerlegt dit door aan te geven met deskundigen te werken zoals een psycholoog, mediator en een bewindvoerder.

“Bovendien beschikt de initiatiefnemer niet over de juiste certificaten en papieren om dit op te zetten. We zouden best aan een dergelijk plan willen meewerken, maar dan wel met een betrouwbare partij met een duidelijke visie en de nodige expertise.” Hiermee geeft Van der Rijt een lelijke stoot onder de gordel. Poot zou niet betrouwbaar zijn en geen duidelijke visie hebben.

De gemeente verspreidde ook het gerucht dat er verbouwingswerkzaamheden in het klooster werden uitgevoerd, zo meldt Poot. Hij vraagt zich af waarom de gemeente zo veel bezwaar maakt tegen de opvang van mensen in nood in een klooster dat leeg staat. Wethouder Van der Rijt schijnt eenvoudig niet te geloven dat er zoveel daklozen zijn.

Freek laat zich niet ontmoedigen en wil in ieder geval nu per 1 april gaan starten. In eerste instantie wil hij zich gaan richten op dagbesteding en begeleiding van dak- en thuislozen om de gemeente enigszins tegemoet te komen.

Hij zegt:

“Ik blijf er in geloven. Ik wil mensen helpen en ze iets goeds meegeven zodat ze er weer tegen aan kunnen. De overheid wil deze mensen eigenlijk het liefst ‘elimineren’ omdat ze hulp vragen en geld kosten.”

Meer informatie over het initiatief van Freek Poot.

Rob Vellekoop, 27 januari 2016

steundlm

3 Comments

  1. Dat ze door uiteenzetten van de autochtonen deze voorzieningen beschikbaar stellen!

  2. Het pand heeft de bestemming van een zorghotel.
    denk dat pand gewoon AZC word
    jij kan waarheid altijd anders vertellen zodat lijkt op waarheid maar is dus leugen

  3. Het zou me niet verbazen als dat pand door B&W is/wordt toegewezen aan het COA voor migrantenopvang. Dat levert de gemeente namelijk € 100 per dag per migrant op, oftewel bij 30 kamers: € 3000/dag.

    De eigen burger in nood, vooral hen onderaan de sociale ladder (zoals dak- en thuislozen) mogen/moeten in dat geval ‘gewoon’ buiten blijven slapen. Ik hoop dat ik het mis heb, we zullen het binnenkort zien en weten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.