Vruchtbare bodem wordt schaarser, gezond leven lastiger

Ieder jaar verdwijnen enorme hoeveelheden vruchtbare bodem, waarvan 10 cm ongeveer 2000 jaar nodig heeft om te ontstaan. Gezonde grond hebben we nodig voor voedsel met voldoende voedingswaarde om gezond te kunnen blijven leven. Marc Siepman is al een aantal jaar bezig met een reeks cursussen om hieraan iets te veranderen en bewustzijn te kweken.

Ook voor 2016 staan er weer tal van cursussen humisme door het hele land gepland voor iedereen die zich het belang van een gezonde bodem realiseert en hierover meer wil weten.

Sinds 2013 is Marc Siepman bezig met een indrukwekkende hoeveelheid gratis cursussen.  Op zijn website geeft Marc aan waarmee hij bezig is onder de term humisme:

“Humisme is leven met inachtneming van alles wat er onder de grond leeft.
Een humist is iemand met kennis van het bodemvoedselweb die met gevoel voor humus er alles aan doet de bodem te behouden en te verbeteren (en dus niet ten koste van de bodem elders)”.

bodemvoedselwebDe grond waarop we onze land- en tuinbouwgewassen verbouwen en waarop onze bossen groeien zijn het resultaat van het verbrokkelen van gesteente door de invloeden van water en allerlei vormen van leven. In 2000 jaar tijd wordt op deze manier slechts 10 centimeter gevormd.

Bomen en planten beschermen de grond, maar ieder jaar wordt 13 miljoen hectare bos gekapt. Daarnaast putten monoculturen (verbouwen van slechts 1 gewas) de grond uit samen met het verbouwen van gewassen op heuvelachtige grond. Na de oogst liggen de velden er naakt en onbeschermd bij. Hierdoor heeft wind en regen vrij spel. Op deze manier is in 2011 zo’n 24 miljard vruchtbare aarde verdwenen. Dat komt neer op 3,4 ton per persoon wereldwijd. Een andere oorzaak van het verdwijnen van vruchtbare is grond is de verstedelijking, waardoor de helft van de bodem wordt afgesloten, zodat hierop niets meer kan groeien.

Vruchtbare gronden zijn schaars en worden schaarser, waardoor ze steeds waardevoller worden. Investeerders hebben dit eveneens ontdekt. Miljoenen hectaren grond veranderen ieder jaar van eigenaar. Voorspellingen gaan er van uit dat in 2050 de beschikbare hoeveelheid grond op aarde per inwoner gehalveerd zal zijn.

Deze kennis moet er voor zorgen dat dankzij het toenemende bewustzijn de mens niet toestaat dat er straks geen grond meer is voor onze kinderen.

Letterlijk: “We  mogen de grond niet onder onze voeten verliezen.”

Voor geïnteresseerden zijn er naast de cursussen van Siepman ook twee boeken verkrijgbaar bij Academy of Happiness. Het bodemvoedselweb en Bodem in balans

Rob Vellekoop, 28 januari 2016

steundlm

10 Comments

 1. 2000 jaar in 10 jaar weer inhalen?- Hoe dat in te halen en weer om te zetten in vruchtbare grond?

  En toch is het niet zo moeilijk om op veel locaties bodem in een vrij korte tijd weer te herstellen. Als we het maar lokaal, kleinschalig en streekeigen doen. Dat kan overal in de wereld. En met enig geduld( composteren, herbeplanten). Dus geen grote machines en ook niet met met behulp van Unilever. Monsanto, Syngenta, Incotec en co. Maar met een wil tot autonomie. Best soms nog moeilijk want het de land- en tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie heeft niet alleen zijn financiële handlangers maar ook zo zijn gewelddadige handlangers die zo een klein autonoom boertje in Verwegistan omleggen of verdrijven(o.a. in Brazilië en in delen van Afrika ).Met in wezen goedkeuring van onze Staat. En anders sturen we wel een paar F-16 er naar toe.

  Even praktisch
  Net een stuk verschraalde grond in een paar dagen met schep en kruiwagen omgetoverd naar een in potentie weer vruchtbare grond. Schrale grond halve schep omgegooid, bladercompostlaag( 4 jaar oud) erover en vruchtbare bodem met veel wormen en andere bodemdiertjes welke bij het maken van een paar greppels uit mijn andere groentetuin vrijkomt er over. Beetje door elkaar harken en het is bijna klaar. Duurt nog 5-10 jaar en dan is de grond super van structuur en rijk aan bodemdiertjes. Bonen planten in het begin helpt daarbij. Maar er groeien met een beetje biologische koeienmest ook al heel veel andere groenten op.
  Oh ja ik ga weer spitten.

 2. ik zeg neem een volkstuin en ga daar mee aan de slag al is maar voor 6mnd
  als je niet doet later zal je spijt van hebben

 3. De tunnel van Fresco (2)- Business as usual

  De grootste boosdoener is de intensieve industriële land/en tuinbouw, de daaraan gerelateerde bedrijven zoals Monsanto, Syngenta, Bayer, Dow, het Amerikaanse kunstmestconcern CF Industries en Unilever. Niet alleen wat schaarste aan vruchtbare grond betreft. Ook is de intensieve landbouw in de wereld verantwoordelijk voor de grootste CO-2 uitstoot. Greenpeace durft hier geen punt van te maken omdat zij hun doelen kiezen op basis van eigenbelang namelijk inzamelen van geld voor eigen organisatie.

  En natuurlijk is er ook nog het enorme lobbyapparaat en de wetenschappelijke ondersteuning door bijvoorbeeld een Louise Fresco, voorzitter van het bestuur van de Wageningen Universiteit tevens belangenbehartigster, strategisch adviseur noemt ze zichzelf, van de Marokkaanse kunsmestwinningsindustrie OCP (Fosfaat winning). Een van de meest vervuilende industrieën op de wereld.

  Ook ‘progressief’ Nederland en de Humanistische Omroep lopen met haar weg maar weigeren net als Greenpeace mijn vragen te beantwoorden aangaande de verwoestende werking van de intensieve landbouw. In de berichtgeving noemt de intensieve land- en tuinbouw zich, in Nederland via de LTO, de belangrijkste weldoener aangaande het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Terwijl het omgekeerde namelijk uitbuiter van de Derde Wereld, kleine boeren in Verwegistan en de bodem dichterbij de waarheid komt. Leuk artikeltje in de reguliere pers.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3221695/2012/03/07/Fosfaat-nodig-maar-zeer-vervuilend.dhtml

 4. Wordt eens tijd de rekeningen voor de daardoor verantwoordelijk en te presenteren!

  • Terra Preta kan heel interessant zijn voor warme klimaten waar er geen of weinig humusopbouw is, maar in ons klimaat heeft het geen voordelen ten opzichte van humus. Mogelijk heeft het zelfs nadelen, zoals het minder beschikbaar worden van bepaalde voedingsstoffen – terwijl humuszuren voedingsstoffen juist beter opneembaar maken!

   • Ik heb terra preta gemaakt. Het is heel vruchtbaar en je krijgt hele grote planten. De back to eden methode functioneert ook heel goed. Gewoon je snoeiafval versnipperen en OP de grond gooien, niet inspitten.

 5. “Vruchtbare gronden zijn schaars en worden schaarser, waardoor ze steeds waardevoller worden. Investeerders hebben dit eveneens ontdekt. Miljoenen hectaren grond veranderen ieder jaar van eigenaar. Voorspellingen gaan er van uit dat in 2050 de beschikbare hoeveelheid grond op aarde per inwoner gehalveerd zal zijn.”

  Vruchtbare grond wordt schaarser omdat dit bij agenda 21 hoort het voorgoed vergrendelen voor de mens en inperken van o.a. landbouwgrond.
  Dan is het niet raar dat er inderdaad schaarste komt echter is deze dan wederom gecreëerd door de elite.
  En dan, in die schaarsteleugen, gaan ze in woontorens GMO verbouwen..
  En monsanto leefde nog lang en gelukkig. Nu wij nog..

  #stop agenda 21?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.