Bankier: crisis komt, scheld massaal schulden kwijt

De situatie is slechter dan in 2007 en onze munitie om een recessie te bestrijden is volgens White opgebruikt. Het wereldwijde financiële systeem is gevaarlijk instabiel geworden en staat voor een lawine van faillissementen die de sociale en politieke stabiliteit zullen testen, aldus de monetaire theoreticus, die de vorige crisis ook voorspelde. Hij doet een verrassende oproep.

William White was een van de weinigen die binnen de centrale bancaire wereld verklaarde dat de westerse financiële wereld op weg was naar zijn ondergang en de wereld economie een heftige crisis stond te wachten tussen 2005 en 2008.

Tegenover The Telegraph zegt White:”Schulden zijn verder toegenomen in de afgelopen acht jaar en hebben een dergelijke omvang in elk deel van de wereld bereikt, dat ze een oorzaak van ellende zijn geworden. Het zal duidelijk worden in de volgende recessie dat veel van deze schulden nooit meer terugbetaald kunnen worden en dat zal veel mensen niet bevallen, die denken dat ze eigendommen bezitten die iets waard zijn.

De enige vraag is of we in staat zijn om naar de realiteit te kijken en ordelijk te ondergaan wat komt of in chaos. Schuldkwijtscheldingen bestaan al 5000 jaar, het gaat terug naar de Soemeriërs.”

Dit vertelde hij op de vooravond van het World Economic Forum in Davos.

De volgende opdracht voor autoriteiten is op welke manier je schuldafschrijvingen moet beheersen en daardoor een massa winnaars en verliezers in de samenleving zonder dat er een politieke storm komt.

bankVolgens White staan Europese schuldeisers waarschijnlijk voor een van de grootste afwaarderingsoperaties. Europese banken hebben al toegegeven dat er voor 1.000 miljard dollar aan slecht presterende leningen zijn.

“De effecten van de QE (kwalitatieve verruiming) operaties en het nul procentstarief van de centrale banken verspreiden zich nu ook over Oost-Azië. Daardoor worden deze landen eveneens het moeras ingetrokken.
Het is altijd gevaarlijk om te vertrouwen op centrale banken om solvabiliteitsproblemen op te lossen. Dat is een recept voor chaos en nu naderen we de grens.”

Het is begonnen in de 90-er jaren toen China en Oost-Europa zich aansloten bij de wereld economie en de wereld overspoelden met goedkope export in een “positieve bevoorradingsshock”. Dalende prijzen van geproduceerde goederen camoufleerden de inflatie die zich opbouwde.

Het is niet eenvoudig om hier uit te komen. White zegt dat het een goede start zou zijn als regeringen zouden stoppen te vertrouwen op centrale banken om het vuile werk op te knappen. Ze zouden een investeringsimpuls moeten geven in infrastructuur die zichzelf terugbetaalt met meer groei.

Probeer je eens voor te stellen dat iedere schuld wordt kwijtgescholden. Net zoals in de oudheid veel meer gebeurde. Iedereen kan dan met een schone lei beginnen. Vanuit de wetenschap dat bijna iedere euro schuld door banken is gecreëerd, is het absoluut niet onmogelijk om op dezelfde manier, maar dan tegenovergesteld die schulden naar nul af te boeken. Met andere woorden praktisch is het geen probleem, maar de maatschappij zal de rust moeten bewaren omdat er in eerste instantie paniek uitbreekt.
Misschien is dat meteen een goed moment om het onvoorwaardelijke basisinkomen in te voeren!
Vertaling/commentaar Rob Vellekoop / The Telegraph 21 januari 2016
steundlm

6 Comments

 1. Als ik de krant serieus wil nemen, gaan de mensen zich weer steeds dieper met hun nek in de schulden?
  Enige oplossing ter voorkoming crash: Rente omhoog gooien!
  Schijnbaar niks vd crisis geleerd, vlg s Luyendijk!

 2. ELKE DAG VOEL IK ME WEL WAT MEER WAARD WORDEN , DAT IS AL EEN FEESTELIJKE VOLDOENING . . .

 3. ik heb altijd gezegd als we banken hadden laten vallen was crisis in no-time over maar ja overheid roept ”to big to fall “‘ ik kan mijn schulden niet terug betalen ik zou niet weten waar van maar mensen welke nu huis kopen die zijn zwaar het haasje. wat ik bezit heb ik zelf gemaakt of voor appel en ei gekocht is niet veel waard maar voor mij is erg veel waard + mijn kennis van zaken zoals tuinieren repareren en dat soort zaken ik ben blij mij waarde is niet meer dan paar honderd euro
  maar als je niet hebt en jij moet kopen dan kost rib uit je lijf

 4. Dan moet eerst de stelling,’ordo ab chao’ afgeschaft worden.
  Want dat is een van de peilers waar juist naartoe gewerkt wordt om de bevolking middels de Verelendung te dwingen om tot extreme vernieuwingen richting 1 wereldregering te komen. Bovendien, wat ik al eerder schreef in een eerder artikel, de Verelendung zal ertoe bijdragen dat de marktsituatie de lonen verder onder druk kan zetten zodat de winnaars van het huidige marktsysteem hun winstmaximalisatie gezekerd zien.
  Toch zal het de staat zijn welke als eerste in de bus zal moeten blazen door zotte vorderingen te laten schieten.
  En natuurlijk…..de herziening van het geldcreatie/rentesysteem.
  Iets waar de staat ook in moet voorgaan.
  Gek he, dat dit thema nog niet is opgepakt door de politieke partijen!!!!!!?

 5. ‘Ze zouden een investeringsimpuls moeten geven in infrastructuur die zichzelf terugbetaalt met meer groei.’
  Die Wiliam White is nou niet de probleemoplosser die ik voor ogen heb. Eigenlijk biedt hij geen oplossingen maar is hij een van de technocraten en van de technocratische elite die de Aarde ook 7 x wil uitdelen(exploiteren). Als schulden afboeken dit resultaat heeft zijn we nog verder van huis, lees van de Aarde, als ooit daarvoor.
  Afserveren dit soort schijnweldoeners.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.