Waarom zoveel geheimzinnigheid over geldschepping?

We hebben tot 19 augustus 2015 moeten wachten voordat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft toegegeven dat commerciële banken geldscheppen. Blijkbaar geeft DNB dit geheim niet graag toe, sterker nog ze zwijgt hier liever over.
Maar waarom wordt zo geheimzinnig gedaan over geldschepping door particuliere banken?

Nooit eerder is dit door de centrale bank toegegeven. Blijkbaar interesseerde ons parlement zich er niet voor of wilde dit geheim evenmin toegeven.

Iedereen die geld nodig heeft moet aankloppen bij banken die vervolgens met een simpele debet/credit boeking geld maken en daarmee leningen verschaffen. Om dat te begrijpen hoef je geen economie gestudeerd te hebben. Een beetje boekhoudkundige kennis is genoeg. Sterker nog het is beter dat je geen econoom bent want de meesten van hen hebben NOOIT geleerd hoe het bancaire stelsel echt functioneert (lees: bankmythes). Ook de overheid leent op deze manier geld. Er zijn meer dan 800 bankinstellingen in ons land die het geldscheppingsprivilege hebben.

De Nederlandsche Bank kon niet anders dan toegeven onder druk uit de samenleving onder leiding van de stichting Ons Geld die zelfs een historische hoorzitting over het geldstelsel met steun van 120.000 mensen uit het vuur wist te slepen.

De instelling die geld kan scheppen is de machtigste instelling van het land. Dat zei president Jefferson al.
Dat is de reden dat in democratieën zoveel dingen mislopen. De burgers zijn niet aan de macht via hun volksvertegenwoordigers, maar de eigenaren van de banken die de geldschepping beheren.

Moeilijke plaatjes voor simpele handelingen
Moeilijke plaatjes voor simpele handelingen

Stel je eens voor dat jij op ieder moment dat iemand daar om vraagt 1 boekhoudkundige handeling geld kan maken en uitlenen. Overheden, multinationals, MKB, particulieren staan in de rij om geld te lenen. De particuliere bank hoeft hier niets voor te doen en krijgt zelfs daarvoor geld, namelijk rente en kosten die zij doorberekenen. Sinds enige tijd moeten zij er voor zorgen dat uit hun balanscijfers blijkt dat zij enkele procenten kapitaal tegenover al dat uitgeleende geld hebben staan als ‘dekking’. Vroeger werd helemaal niet gesproken over ‘dekking’, banken creëerden in het wilde weg geld. Kijk maar naar de miljarden aan hypothecaire leningen die zijn verstrekt waardoor bijna iedereen met een beetje inkomen een huis kon kopen waarna hij een deel van de rente als belastinggeld terugkreeg.

Die bankmacht wordt pijnlijk duidelijk op het moment dat centrale banken geld in de economie willen pompen zoals nu het geval is, dat heet deftig Quantative Easing (QE). Zij kunnen echter geen geld scheppen zoals de particuliere banken en hebben daarom de banken nodig. Zo machtig zijn banken. En laat je niets wijsmaken, de ECB (Europese Centrale Bank), noch DNB kan geld scheppen. Zij kopen obligatieleningen van banken in en geven daarvoor een schuldbewijs uit aan de bank. Daarmee maken zij dus een soort geld, echter dit is niet verhandelbaar en je kan er nog geen brood mee kopen.

Met andere woorden centrale banken maken veel herrie maar kunnen nog geen gat in een pakje boter trappen. De banken regeren, of beter gezegd de aandeelhouders van de banken! En het wordt nog spannender want banken verkopen natuurlijk alleen hun obligaties aan centrale banken wanneer ze daaraan verdienen! Dus wie wordt er voorlopig beter van QE-circus? Juist de banken.

Iedere onderneming die wil investeren heeft geld nodig en moet daarvoor lenen bij de banken. Iedereen die een huis wil kopen, komt niet om de bank heen. Op deze manier vormt de bank de spil van onze economie. Als de eigenaren van de banken het idee hebben dat zij meer kunnen verdienen aan een financiële crisis dan kunnen zij er eentje creëren met hun bankinstellingen. Zij innen gewoon de rentebetalingen over hun uitstaande leningen en doen verder niets. Ondertussen worden deze leningen ook afgelost waardoor er nog minder geld in omloop komt. Deze geldverkrapping brengt enorme economische problemen met zich mee. Net zo lang totdat het voor banken weer interessant wordt om geld uit te lenen wanneer de rentestand in hun ogen weer hoog genoeg is.

Met andere woorden regeringen kunnen mooi weer spelen en suggereren dat zij de touwtjes in handen hebben, maar in feite zijn zij machteloos. Banken kunnen landen maken of breken en doen dat ook. En wanneer een bank dreigt om te vallen, weten politici niet hoe snel zij alles uit de kast moeten halen om de schone schijn op te hangen, dat zij de plooien wel weer kunnen recht strijken. Of banken kunnen weigeren gewoon nog een cent uit te lenen.

Welke volksvertegenwoordiger of minister zou zijn machteloosheid aan de burgers durven toe te geven?
Welke stille eigenaar van banken geeft toe dat hij de macht in handen heeft?

Rob Vellekoop, 23 oktober 2015

8 Comments

 1. “Net zo lang totdat het voor banken weer interessant wordt om geld uit te lenen wanneer de rentestand in hun ogen weer hoog genoeg is.”
  Er zijn verhalen van ingewijden die melden dat de bank zelf de hoogte van de rente – en ook de inflatie – geregeld bepalen ’ten gunste van de economie’. Om dat de banken in de ogen van velen – ook politici – menen verstand van geld te hebben, krijgen de banken steeds het vertrouwen (!) dat zij ‘ons geld kunnen beheersen’.
  Wetende dat er mensen zijn die banken ‘de grootste bankrovers ooit’ vinden (omdat een bank ‘echt geld uit het niets tovert’ en daar echt geld voor vraagt), wat om een volledige herziening van het geldsysteem vraagt voor hen die naar een vrediger wereld streven, om reden dat het heersende geldsysteem – zacht gezegd – niet goed is.

 2. Wat denkt u, dat dit niet bij het publiek bekend Was?
  Luyendijk heeft hier toch duidelijk over uitgeweid de laatste jaren!

  • Ik heb niet het idee dat Luyendijk het geldscheppingsverhaal verteld heeft. Hij benadrukte meer de menselijke kant van bankiers en de enorme risico’s die onze samenleving voor een nog veel grotere crisis dan die van 2008 gelopen had.

 3. STILLE STELENDE EIGENAREN OOGSTEN WINST EN ZAAIEN VERLIES . . . ! DUBBEL BRUTAAL KAPENDE KAPITEINEN !

 4. Het mooiste wat we als logisch gevolg van deze malversaties kunnen meemaken dat de illegale geldverwerving door banken als illegaal wordt verklaard. Hetgeen zou betekenen dat de huidige vorderingen van banken aan huiseigenaren nietig worden verklaard. Miljoenen langgenoten zijn dan in een klap uit de brand.
  Bovendien is het zo dat door niet te voldoen aan de betaling van de maandelijkse rente of aflossing daarbij, er geen enkel nadeel wordt geleden door de banken want zij verlenen geen diensten over uitgeleend geld wat ze in de eerste instantie niet hadden en waarover moet je dan rente betalen als dat geld feitelijk niet bestaat!
  Aan de kant van de banken is dus geen prestatie geleverd maar vragen rente over niet bestaand geld. Juridisch gezien is hier al jurisprudentie over in de VS.
  Maar het komt er nu op aan welke positie de politiek gaat innemen.
  De besproken vierde macht zou een heel goede inzet kunnen zijn van ’n partij die dit onderdeel gaat voorvechten in de komende verkiezingen.
  De partij die daarop inzet kan rekenen op grote steun. Zover lijkt dat voor mij wel duidelijk. Dat verklaard ook tevens dat de media dit historische feit zoveel mogelijk onder de pet willen houden want nog steeds zijn er miljoenen die van toeten nog blazen weten als het over geld gaat, bizar genoeg!!!!!
  De media hebben zwijgplicht hierover opgelegd gekregen van hun bazen, de banken.

  • Zodra het geld geschapen wordt (door nummertjes in te typen) bestaat het. Dan zal het niet uit maken of iemand zijn handtekening zet onder een contract rente terug te gaan betalen, alsmede het verzonnen principaal, want men is er zelf mee akkoord gegaan. Daarom is het zeer terecht er politiek gezien iets aan te doen. Zo lang als dat de meerderheid van de mensen rente wil als systeem (het kan ook anders) dan zullen de mensen dus die rente moeten dragen. Wij van links moeten dus zo veel mogelijk huisuitzettingen filmen, en slapende zwervers onder de brug, om de banken als kwade roofmachines neer te zetten wat ze ook zijn. Plus dat zo een samenleving er in kwaliteit op vooruit zal gaan, als de mensen elkaar de helpende hand uitsteken, dan de vertrappende voet.

 5. En de arrogante gevestigde elite die dit syteem geweldig vinden, houden elkaar de hand boven het hoofd.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.