Gratis e-boekje DLM: Ons geld op de bank is niet (meer) van ons

In de aanloop naar het rondetafelgesprek over ons Geldstelsel in de Tweede Kamer van 14 oktober geeft DLM een gratis E-boek uit “Ons geld op de bank is niet (meer) van ons” met eenvoudige antwoorden op ogenschijnlijk moeilijke vragen.

onsgeldopdebankisnietmeervanons
1. Waarom is Ons geld niet van ons?
2. Waarom is het zo belangrijk dat Ons geld niet van ons is?
3. Waarom ontkennen particuliere banken dat zij geld maken?
4. Hoe is het banken gelukt om eeuwenlang geld te mogen scheppen?
5. Waarom betaalt de overheid jaarlijks 8 miljard rente aan banken?
6. Hoe groot is de aanslag van de rente op onze portemonnee?
7. Wie heeft de werkelijke macht in handen?
8. Op welke manier bepaalt de bank de woonlasten?
9. Zorgt De Nederlandsche Bank voor een veilig betalingsverkeer?

Download hier het gratis E-boek

 

Zoals al eerder gemeld vindt er eerst een openbaar rondetafelgesprek plaats tussen de initiatiefnemers van het burgerinitiatief en enkele deskundigen uit de banksector. Het initiatief over geldschepping en rente verzamelde in korte tijd meer dan 100.000 handtekeningen bij elkaar. Dit gesprek is bedoeld als voorbereiding op de behandeling van dit onderwerp in de Tweede Kamer.

Als aanloop naar de besprekingen van het geldstelsel publiceerde Ad Broere het boek ‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’ , over de achtergronden van hypotheekverstrekkingen op een voor ieder begrijpelijke manier.

Rob Vellekoop, 12 oktober 2015

17 Comments

 1. Wat nobel van je om een boek te schrijven en deze gratis te verstrekken. Maar hoe interessant is het wanneer je toch geen cent te makken hebt…

  • Als de rijken op die manier naar armoede kijken komt er nooit een oplossing.

 2. maar ze kunnen niet weigeren als ik het geld van de bank afhaal, of naar een andere bank breng?

  • Nee, dat kunnen ze niet, tenzij ze in staat van faillissement verkeren.

  • Ze mogen zelfs niet weigeren als je besluit je rekening op te zeggen. Nadeel is dat veel transacties (huur / gas / licht / water) moeilijk te betalen worden omdat ze er hard naar werken het fysieke geld te vervangen voor digitaal geld (ergo de wens in winkels te betalen met pinpas).

 3. Dit land van terror-off-regulations moet worden gestopt.
  Door deze wirwar van regeltjes heb je geen zelf-controle meer!
  De overheden en andere grote instellingen als banken, UWV, gemeenten, banken etc. gaan in feite dingen voor het zeggen hebben, die in handen of tot verantwoordelijkheid van het individu horen!

  • Trouwens sinds 2003 kamp ik al met deze tweestrijdige problemen, en werd na 2007 steeds meer duidelijk waarin we ons begeven?

 4. Mogen we nu aannemen dat elk 2e kamer lid “‘Hanneke de Vries leent geld bij de bank’ ” heeft gelezen m.b.t. het rondetafelgesprek?

 5. @robvdz
  Ik kan mij jouw boosheid helemaal inleven. €300 p/15min. is bovendien absoluut geen kattepis! Bovendien je eigen tijd vrij maken om niets te produceren om daarbij te zijn, wat kost jij p/uur?
  (Ik geloof dan weer wel in klimaatopwarming en dat een verhoogd CO2 gehalte daarmee samenhangt maar ook zeker het bio-technologisch-complex waaronder de bio industrie en de GMO pesticiden maffia wat vrijwel geheel ontbrak in de boodschap van Al Gore’s Un unconvenient truth. Iets dat Marianne Thieme er toe bracht een eigen documentaire als repliek het licht te doen zien. Maar dit terzijde.)

  Als alles wat hier nog gebouwd gaat worden nu eens ‘verplicht energieneutraal moest’, timmeren we beter aan de weg misschien, maken we ’n grotere inhaalslag . Uitstekende investering die zich op termijn terugverdiend ook nog en ’n boost voor de innovatie bij de industrie die pv, zonnecollectoren, warmtepompen en meer produceren waardoor het ook weer goedkoper uitpakt.

  Ik heb het boekje nog niet gelezen, had ook geen e-reader maar heb via de link van Rob Vellekoop , waarvoor dank, wel reeds die gratis Adobe software gedownload. Ik zal het zeker lezen. Ik zie nu ook dat er bij het artikel van gisteren(!) door Joris Luyendijk in The Guardian: Don’t let the Nobel prize fool you. Economics is not a science al zo’n slordige 1090 commentaren zijn gepost!!! en meer dan 13000x gedeeld. Hoe doet ie dat?

  Misschien, (als u mij toestaat), ook wel ’n goed moment om weer eens de link van de meer dan vootreffelijke documentaire Four Horsemen uit 2012 te posten. Voor wie deze nog niet kent een absolute aanrader wat mij betreft om het fiat geld systeem en fractioneel bankieren te begrijpen dat ik de eerste keer dat ik hem zag vrijwel ademloos tot me heb genomen. Vrijwel alles wat daar aan bod komt, is nog even actueel!

  [youtube http://www.youtube.com/watch?v=5fbvquHSPJU&w=560&h=315%5D

  “FOUR HORSEMEN is a multi award winning independent feature documentary which lifts the lid on how the world really works.

  As we will never return to ‘business as usual’ 23 international thinkers, government advisors and Wall Street money-men break their silence and explain how to establish a moral and just society.

  FOUR HORSEMEN is free from mainstream media propaganda — the film doesn’t bash bankers, criticise politicians or get involved in conspiracy theories. It ignites the debate about how to usher a new economic paradigm into the world which would dramatically improve the quality of life for billions.”

  • “Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius — and a lot of courage — to move in the opposite direction.”
   ― Ernst F. Schumacher, Small Is Beautiful: E. F. Schumacher, Appropriate Technology, Globalization, 1973 Oil Crisis, Neoclassical Economics, Simple Living, Buddhist Economics, Decentralization

  • Met alle respect hoor maar ‘geloven’ in een theorie welke doorspekt is met agenda 21 belangen doen mijn tenen krommen!
   Dat is ook de kracht van de propaganda. Als het maak vaak genoeg verteld wordt en door veel ‘autoriteiten’ dan is er altijd een ‘gelovige achterban’ te vinden voor de meest absurde verhalen. Klimaatopwarming door co2 is er een van.
   Niemand beseft dat door verbranding van koolwaterstoffen wat we in toenemende mate al meer dan 150 jaar doen, het zuurstofgehalte is afgenomen. Daardoor kan er ook een relatief hoog co2 cijfer uit de bus komen. Bovendien blijkt uit metingen, feiten dus, dat het methaangas in de lucht echt bijdraagt aan de z.g.n. broeikasgassen.
   Maar die zijn moeilijker te belasten fiscaal gezien. Het gaat zoals altijd weer over geld en gezien ieder levend wezen zoals wij co2 produceren, kunnen we vroeger of later een aanslag krijgen met bestaansbelasting!
   Dat alle planeten in het stelsel opwarmen wordt altijd zorgvuldig buiten beschouwing gelaten en er wordt net gedaan alsof de Aarde los staat van alle omringende invloeden.
   Laat je toch geen onzin op de mouw spelden!
   Qui bono? De aloude vraag met het bekende adagio.
   Door te geloven in zulke shit ben je een discipel geworden van een doctrine die de duistere agenda dienen zal behalve jou en jou medemens en de natuur al helemaal niet. Veel steden hebben nu een z.g.n. milieuzone waarbij je met oudere vrachtauto’s niet meer het centrum in mag. Tenzij je een ontheffing aanvraagt en dan mag het plotseling wel!!! Dus het milieu is dan niet meer in het geding als er maar afgetikt wordt.
   Zo glijden steeds verder in de rattenval met de $$$$tekens.

   • ‘Maar die zijn moeilijker te belasten fiscaal gezien. Het gaat zoals altijd weer over geld en gezien ieder levend wezen zoals wij co2 produceren, kunnen we vroeger of later een aanslag krijgen met bestaansbelasting!’

    Jij ademt geld volgens mij.
    Ik kan mij vergissen.
    Ik ga je niet subsidiëren.
    Lezen is ’n kunst.
    Het kost niets.
    Het ergens niet over willen hebben kan ook.
    Ergens vindt ik bestaan ook wel ’n belasting, maar niet zoals jij!

 6. Libreoffice kan er niets mee, document viewer kan er niets mee en de extensie is ook raar. Er zal waarschijnlijk voor mij niet al te veel nieuws in staan maar het was toch wel een zinnige aanvulling op mijn verzameling lectuur geweest.

   • Bedankt voor de bijbehorende weblink, moest er wel even de desktop voor opstarten aangezien adobe geen linux smaak heeft van de e-reader. Handig formaat om door te mailen naar mensen die wel wakker wensen te woorden maar nog niet de feiten opgesomd hebben. Eigenlijk verbazingwekkend aangezien zelfs 1 van de meest gewaagde zenders (NPO) hier ook de nodige aandacht aan heeft geschonken.

 7. Nog even een saillant voorbeeld van een overheid die niet wars is van je reinste afpersing.
  Het energielabel is per 1 jan, 2015 verplicht te tonen bij verhuur of verkoop op straffe van 405 euri.
  Nu hebben we allemaal op voorhand een status gekregen van die ‘fijne overheid’ van G, de allerlaagste. Nu geven ze als een van de argumenten het bij verkoop een meerwaarde kan opleveren bij verkoop wanneer de woning een gunstig label toegewezen krijgt.
  Bovendien komt het meer dan onzinnige co2 verhaal weer om de hoek kijken. Je weet wel de lulkoek welke via de lamzak Al Gore in ons brein is geplant.
  Nu heb ik een winkelpand in de verhuur en ben dus onder dwang gehouden om een label te tonen aan een eventuele huurder.
  Dit kan alleen wanneer ik een gecertificeerde controleur in dienst neem die de boel komt opnemen. Die hebben natuurlijk een prijsafspraak.
  Het antwoord van de overschijt was dat ik geen aanspraak kon maken op het reeds door de overschijt toegekende G-status maar dat dit alleen maar kon door tussenkomst van een kakkerlak die komt opnemen. Nu heb ik wat kakkerlakken gebeld en gezegd dat ik genoegen neem met status G en dat een eventuele huurder van mij zelf tekst en uitleg kan krijgen en dat bereid ben een door de huurder uitgekozen bouwkundige te betalen voor een tweede opinie en dat de nota’s van de vorige perioden overlegt kunnen worden.
  Enfin, de robot ging bij die lui op stand 100 en steeds moest er een kakkerlak komen kijken a 300 euri per 15 min tot een half uur!!!
  “maar ik wil niets hoger dan G”! Dat kwartje viel natuurlijk niet want er moest worden opgenomen!
  Ergo, de overschijt pers mij dus af met onzin en een boete van 405 euri.
  Ik moet mij dus laten naaien onder dwang door die meer dan smerige overschijt.
  Weggegooid geld voor een overbodig regeltje om kakkerlakken aan de bak te houden.
  Wat moeten die rivieren blij zijn om eindelijk in zee te kunnen uitvloeien nadat ze door dit verschrikkelijke kloteland zijn gestroomd!

  • Quote // De waarheid is dat een land simpelweg een groep mensen met vuurwapens is die je doden als je niet gehoorzaamt//

   Uit
   Het einde van al het kwaad – Jeremy Locke

   Inderdaad kloteland

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.