Hypotheek nemen bij de bank: een kijkje achter de schermen

Econoom Ad Broere schreef een handzaam boekje over de werkelijke manier van handelen van banken bij hypotheken. Hij schreef het in verhaalstijl, waarbij een jonge vrouw, Hanneke de Vries, geld gaat lenen om een appartement te financieren. Het boekje is het eerste deel van een reeks van drie over de manier waarop het bank- en geldwezen in werkelijkheid functioneert en de maatschappij als macht achter de schermen aanstuurt.

Nu de huizenmarkt aantrekt en veel mensen weer bereid zijn om letterlijk hun nek uit te steken is het beter bij het geld lenen voor een huis kennis van zaken te hebben.

Het is diezelfde kennis die de meerderheid van de bevolking mist waardoor de crisis van 2008, die een bankencrisis was, kon worden afgewenteld op de burger in plaats van de verantwoordelijken hiervoor aan te pakken. Alleen IJsland heeft de verantwoordelijke bankiers achter de tralies gezet. De rest van de wereld heeft sinds 2008 de bankiers hun gang laten gaan. Alleen kennis over de manier waarop het bankwezen de wereld manipuleert kan herhaling voorkomen.

“De prijs die goede mensen betalen voor onverschilligheid over algemene zaken, is dat ze geregeerd worden door slechte mensen.” – Plato

hanneke-bankiers-copyright-Humane-Economy-PublishersAd Broere creëerde in het boekje Hanneke de Vries, een jonge vrouw die geld leent bij de bank, voor het kopen van een appartement. Niets vreemds aan, zul je zeggen, om een hypotheek proberen te krijgen bij een financiële instelling. Maar als Hanneke onder het genot van een kopje koffie haar handtekening zet onder het hypotheekcontract met de bank, heeft ze geen idee van wat haar te wachten staat. Want als ze buiten haar schuld in de financiële problemen komt, blijkt al snel dat ze niet op deze bank kan rekenen. Een bank die zich wel voordeed als haar financiële partner.. Heeft Hanneke dan al die tijd iets niet goed begrepen? Waarom loopt het dan eigenlijk allemaal mis?

Ad Broere legt het in dit prachtige boekje allemaal haarfijn uit; in ‘gewoon Nederlands’. Het boek is kleurrijk geïllustreerd met tekeningen van Andrea Kruis. Een mooi boekje met een diepere bodem: het advies aan iedereen om zich niet meer te laten afpoeieren met mooie woorden, maar kritisch te zijn naar banken en niet meer zomaar alles voor zoete koek slikken.

Daarmee zijn we er vanzelfsprekend nog niet, maar het is in elk geval een begin. Want de verandering moet van onderen op komen.

Bestellen via wanttoknow.nl

1 Comment

  1. Al ben je door en door bekend met het bankwezen….de Nederlandse banken hebben binnen Nederland een monopolie positie…en ben je dus daaraan over geleverd. Of je wil of niet. Je kunt geen enkele eis stellen. Doe je dat dan krijg je de hypotheek gewoon niet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.