Robots doen over tien jaar 25% van het werk, leger werklozen groeit

CHICAGO — De Boston Consulting Group (BCG) voorspelt dat in 2025 het wereldwijde gebruik van robots in de industrie zal toenemen van 10% nu naar 25%. Er is sprake van een belangrijke omslag door een daling van de prijzen van de robottechnologie. De werknemer verliest in snel tempo terrein ten gunste van de robot en ondertussen zal de werkloosheid nog meer toenemen.

Aldus Michael Zinser van BCG: “Voor veel fabrikanten waren de voornaamste redenen om werknemers niet door robots te vervangen economisch van aard en te wijten aan technische beperkingen. De prijs en de prestaties nemen echter in snel tempo toe. Binnen vijf tot tien jaar zullen robots ook aantrekkelijk worden voor het MKB.”

Robots zullen goedkoper worden en gemakkelijker in te zetten zodat ook kleinere fabrikanten ze op grotere schaal zullen gaan inzetten. Vooruitgang in kijksensoren, gripping systemen en informatie technologie zorgen voor verbetering qua prijs en prestatie, hierdoor worden robots slimmer en veel handiger in gebruik in een enorme range van toepassingen.

Ter vergelijking in de auto-industrie (denk aan Detroit, slik) in de VS kost een robot 8 dollar per uur en een werknemer 25 dollar.  In de electronica industrie kost een robot ongeveer 4 dollar voor assemblage en een medewerker 24 dollar.

BCG Research voorspelt dat de ingebruikname van geavanceerde robots de produktiviteit met 30% zal doen toenemen in veel industrieën en dat de arbeidskosten met minstens 18% daardoor zullen dalen in landen als Zuid-Korea, China, VS, Japan en Duitsland.

De BCG groep spreekt geen voorspellingen uit over de werkloosheid. Er is echter weinig inbeeldingsvermogen voor nodig om in te zien dat deze ontwikkelingen negatief zijn voor de werkgelegenheid en de werkloosheid nog groter zal worden dan deze nu al is door de neergaande lijn in de economie. Het spook van een maatschappij waarin steeds minder mensen aan het werk zijn en daardoor het leger werklozen groeit neemt steeds realistischer vormen aan. Het wordt de hoogste tijd dat de samenleving een nieuw systeem gaat invoeren, waar men niet meer afgerekend wordt op het hebben van een baan, want dat wordt steeds meer een elite-aangelegenheid. Kortom de tijd wordt rijp voor de invoering van een basisinkomen.

 

 

4 Comments

 1. Absoluut, GSJ.
  Maar zoals dingen met elkaar samen hangen, zou eerlijke en billijke (!) verdeling van werk samen moeten gaan met eerlijke en billijke verdeling van inkomen!!!
  Onbalans heeft ALTIJD een beperkt leven, immers.
  Onbalans, het uigangspunt van het kapitalisme/neoliberalisme.
  Wát een kortzichtigheid.
  Willen mensen IN VRIJHEID eerlijk delen? Naar eigen eer en geweten?

  Waarom WÍL iemand zoveel verdienen?
  Hoe DÚRFT iemand zoveel te verdienen?

  Maar eh, “je kan het werk (en inkomen) ook eerlijk en billijk over iedereen verdelen”.

  Maar WIE zal dat doen plaatsvinden? Wie o wie?

  Ik ben een absoluut voorstander van een drastische verkorting van de werkweek.
  Dan zijn we immers heel wat minder werkslaaf, dan verdwijnt de produktie van zinloze goederen, dan zal er veel minder stress zijn en dan zullen we als individu eindelijk toe kunnen komen aan ons ZELF: tijd voor vrienden, voor familie, voor creatieve ontwikkeling, voor [broodnodige] rust en vooral voor bewustzijnsverruiming!

  Maynard Keynes beweerde ± 1930 dat over 100 jaar de mensheid zou kunnen volstaan met een 15 urige werkweek. Zover IS het nu! Wanneer gaat die drastische verkorting (en de daarmee gepaard gaande eerlijke en billijke verdeling van Werk & Inkomen) plaats vinden???

 2. De overproductie in de auto industrie loopt nu al compleet uit de hand, dank zij de robots:
  http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/onverkochte-auto-s-worden-in-schepen-opgeslagen-1.702579
  http://www.autoblog.nl/archive/2009/01/21/wat-gebeurt-er-met-al-die-onverkochte-autos
  http://925.nl/archief/2009/03/03/de-14-spectaculairste-fotos-van-opslagplaatsen-vol-onverkochte-a

  @GSJ, het OBI zélf zal, mijns inziens, op natuurlijke wijze leiden tot een veel evenwichtiger verdeling van arbeid.

 3. Waarom zou een OBI ‘zich opdringen’??? Je kan het werk ook eerlijk en billijk over iedereen verdelen.Kortom, een drastische arbeidstijdverkorting lijkt me veel interessanter.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.