Verzekeraar zet parlement voor schut

In de miljoenennota werd nog rekening gehouden met een stijging van de zorgpremie en zou het eigen risico met 15 euro per jaar stijgen. De Tweede Kamer was druk in de weer met een ‘spoedwet’ om het eigen risico te bevriezen op 385 euro. Dan maakt gisteravond zorgverzekeraar DSW bekend dat zij en de premie gaan verlagen en het eigen risico. Zowel Den Haag als de andere verzekeraars zijn met stomheid geslagen. En dat is maar goed ook. Een reconstructie.

Op dinsdag 26 september maakt DSW Zorgverzekeraar zoals ieder jaar als eerste de premie van de basisverzekering bekend. De premie voor 2018 daalt met € 6 per jaar naar € 1.290 per jaar (€ 107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Bovendien verlaagt DSW het verplichte eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 naar € 375. DSW  vindt dat er geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico en is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

In de Miljoenennota wordt voor 2018 rekening gehouden met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met € 81. DSW blijft ver onder deze verwachting. De premie daalt zelfs met € 6 per jaar.

DSW stelt doodleuk in het persbericht dat de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 meevallen. Dit wordt veroorzaakt door een lager dan verwachte loon- en prijsontwikkeling. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat ook in 2018 de zorgkosten lager zullen uitvallen dan begroot. Daarnaast zet DSW meer reserves in dan in de Miljoenennota wordt verondersteld.

Zelfs het (wettelijke) verplichte eigen risico verlaagt DSW, want zegt de dwarse zorgverzekeraar:

“De huidige hoogte van het eigen risico is ruim voorbij het niveau waarbij hiervan nog echt sprake is. Daarmee komt de rechtvaardiging van het hoge eigen risico te vervallen. Door het eigen risico met een symbolisch bedrag van € 10 te verlagen, wil DSW  duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.”

Als verklaring voor deze zet zegt DSW dat ze als Onderlinge Waarborgmaatschappij geen winstoogmerk hebben en dat als achteraf blijkt dat DSW de premie te hoog heeft vastgesteld, zij dit in de komende jaren op de premie in mindering brengen.

Parlement voor schut

De Tweede Kamer met als belangrijkste vertegenwoordiger demissionair VVD-minister Schipper heeft voortdurend aangegeven dat wat haar betreft het eigen risico bevroren kan worden, maar dat dan in ieder geval de zorgpremie zou moeten stijgen. Dat was immers onontkoombaar om de kosten in de greep te houden.

Dat blijkt grote onzin te zijn, zeker door de actie van DSW en het feite dat de zorgverzekeraars de afgelopen vijf jaar 5 miljard winst hebben gemaakt. Je zou ook kunnen zeggen de lobby van verzekeraars is zo sterk dat de meerderheid van het parlement zonder neutraal onderzoek helemaal op het verkeerde been staat. Steeds hebben ze het idee dat de kosten de pan uit stijgen en daarvoor premiestijging noodzakelijk is, maar DSW zegt in feite dat dit een grote leugen is. Als een kleine speler zoals DSW kosten kan beheersen dan moeten de grote zorgverzekeraars met hun machtspositie dit toch zeker ook kunnen.

Rob Vellekoop, 27 september 2017

10 Comments

 1. De reïncarnatie van che quevara, knap van chris dat ie de heren ff van repliek dient?
  Nou mag de hele 2de kamer zich bewijzen, blèren maar net als de schapen in het hok?

  • Kijk, dat lieve kleine agentje heeft in ieder geval nog wat gesnoept van het daarvóór in beslag genomene. Maar die baardmans heeft nog een lange weg te gaan. “Alleen dat is voor ons euh…een situatie waarvan wij gaan investeren.”

   Erbarmelijk stelletje.

 2. Poep de stembus in, dus poep er uit:

  VVD-minister Edith Schippers is “de politiek ingegaan omdat ze de wereld wilde verbeteren”. Eenmaal op het pluche blijkt ze gehuwd met ene Sander Spijker, een individu dat -handig gebruikmakend van de wetgeving van zijn vrouw- tonnen verdient over de ruggen van patiënten.

  Met dank aan het stemmende falderappes.

 3. DSW heeft geen collectief verzekerden ! Bij DSW betaalt iedereen hetzelfde voor de basisverzekering ! Niet de één voordeel geven en de ander meer laten betalen , daar doet Cris Oomen niet aan ! Petje af voor dhr. Oomen !

  • @ Jo58, zolang het afsluiten van een zorgverzekering een wettelijke verplichting is en je bij niet willen/kunnen betalen in de bak beland, vertrouw ik niemand,ook oomen niet 1 grote hoed waar men onder zit

   • Méér dan de helft van alle misdaad in ons land bestaat uit het misbruiken van bevoegdheden en de directe schade die door deze criminaliteitsvorm wordt aangericht is steeds in het vertrouwen tussen overheid en onderdanen. Vertrouw dus niemand die zijn huishouden financiert met gemeenschapsgeld.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.