Limburgse seksrel blijkt blunder van justitie en media

Op 8 juli 2015 komt Jimmy van de ene op de andere dag in een reeks gebeurtenissen terecht waardoor hij zijn huis, werk verliest en zijn leven wordt bedreigd. Zijn huisadres wordt genoemd in verband met een misdrijf. Hij wordt onderdeel van een mediacircus dat Limburg in die periode teistert en komt in een draaikolk van ellende terecht.
“Mijn leven is kapot gemaakt’, zegt hij, terwijl ik hem bezoek op zijn kamer. “Ze hebben mijn leven in gevaar gebracht, het is gewoon een blunder, maar ik zal alles rechtzetten.”
Nadat hij in juli 2015 is afgevoerd naar het politiebureau wordt Jimmy gezegd dat hij van een zedenzaak wordt verdacht, maar eenmaal op het politiebureau blijkt dat het delict verkeerd is beoordeeld. Het gaat niet om zedenzaak maar om een afpersingszaak. Zeven dagen later wordt hij opgesloten in de gevangenis. Zijn huisadres wordt desondanks door justitie in verband gebracht met zowel een zeden- als een afpersingszaak. Alleen hij wordt nooit verhoord voor een zedenzaak.
Dan begint de nachtmerrie waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt. Ondanks dat Jimmy mondeling vooraf te kennen is gegeven door zowel de politie als de hulpofficier van dienst dat het geen zedenzaak betreft wordt hij daarvoor toch samen met afpersing voor zes maanden opgeborgen. Door samenloop van deze twee strafbare feiten moet hij opgesloten worden. Vanaf dat moment zal zijn leven onherroepelijk veranderen.
Door het verblijf in de cel raakt hij zijn huis en werk kwijt. Maar ook zijn goede naam, omdat de pers hem in september 2015 in verband brengt met een zedenzaak, die echter nooit heeft plaatsgevonden. (terwijl hij hij in juli 2015 was opgepakt)
Nog erger is dat Jimmy’s advocaat de Telegraaf tipt. In plaats van de belangen van de cliënt te behartigen schendt hij zijn geheimhoudingsplicht waarvoor het tuchtcollege van advocaten hem twee jaar later zal berispen nadat Jimmy zelf zijn recht in Den Bosch had gehaald. Volgens Jimmy wilde geen enkele advocaat hem bijstaan. Ondanks zijn teleurstelling hierover zet hij door en krijgt gelijk van het Tuchtcollege gelijk.
Dit helpt Jimmy echter niet. Breed uitgemeten komt in de regionale en landelijke pers dat hij vanwege een zedenzaak is opgepakt. Zonder hem overigens bij naam te noemen. Maar, zegt Jimmy, ik heb doodsangsten uitgestaan in de gevangenis waar ze niet mals zijn voor zedendelinquenten. Des te ellendiger is dat Jimmy helemaal niet verdacht wordt van een zedenmisdrijf en het Openbaar Ministerie dit ‘per vergissing’ toch in de beoordeling heeft meegenomen. Anders zou hij niet in de cel zijn terechtgekomen.

Doordat dit naar buiten komt moet Jimmy zelfs zes maanden in voorlopige hechtenis blijven. Daardoor raakt hij zijn huis kwijt omdat hij de huur niet meer kan opbrengen. Jimmy denkt dat de journalist van de Telegraaf op de hoogte was van het feit dat het hier niet om een zedenzaak gaat. De Telegraaf citeert namelijk bijna letterlijk het Proces Verbaal. Ook Limburg 1 en SBS pakken breed uit met deze ‘seksrel’ zoals zij dat noemen. Zonder blijkbaar hun bron voldoende te checken.

Hart van Nederland: Nieuwe seksrel Limburg

RTL Nieuws : Seksrel met minderjarige meisjes Limburg

Telegraaf : Limburg toneel kinderseksrel

Jimmy staat ondertussen doodsangsten uit in de gevangenis. Hij wordt weliswaar niet met name genoemd in de media, maar een goede verstaander heeft aan een half woord genoeg. Uiteindelijk mag hij na zes maanden hechtenis de gevangenis weer uit. Hier heeft hij zijn tijd gebruikt om zich te verdiepen in de juridische molen waarin hij terecht gekomen is en die hem dreigt te verslinden. Hij geeft zich echter niet zo maar gewonnen. En niet zonder resultaat.

De advocaat die hem in Limburg breed naar buiten heeft gebracht, sleept hij voor het Tuchtcollege. Dit college geeft Jimmy in 2017 gelijk en besluit dat de advocaat de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. De overtreding van deze advocaat is echter veel kwalijker dan het schenden van geheimhouding, hij vertelt de journalist onwaarheden of de journalist legt de verklaring van de advocaat opzettelijk anders uit. Jimmy zegt hierover dat deze journalist ondertussen is ontslagen door de krant omdat hij feiten verdraaide.

Voor Jimmy nog meer aanleiding om een eis van smartengeld tegen zijn advocaat in te gaan dienen.

Dat is wat Jimmy deze maanden drijft, een enorme drang om recht te halen voor al het onrecht dat hem is aangedaan. Hij doet ondertussen ook zijn beklag bij de politie over de fout die zij hebben gemaakt in de communicatie met de Hulpofficier van Justitie door melding te maken van een niet bestaande zedenzaak.

Ondertussen is Jimmy weer aan het werk. Hij hoopt binnen afzienbare tijd op beter. De gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar hebben hem ook geestelijk een klap gegeven. Hij vertelt hoe doodsbenauwd hij was in de gevangenis, over de machteloosheid. Nu is hij echter sterk en strijdbaar. Zijn rechtvaardigheidsgevoel heeft een deuk opgelopen en hij wil perse alles wat fout is gegaan laten rechtzetten.

Rob Vellekoop, 27 september 2017

4 Comments

  1. zijn de betrokken politie ramptenaren per direct ontslagen of staat het als een plus puntje in hun cv, wat mij niets zou verbazen.

  2. “Nadat hij in juli 2015 is afgevoerd naar het politiebureau wordt Jimmy gezegd dat hij van een zedenzaak wordt verdacht, maar eenmaal op het politiebureau blijkt dat het delict verkeerd is beoordeeld. Het gaat niet om zedenzaak maar om een afpersingszaak.”

    Je zou het bijna vergeten als je jouw artikel leest Rob.

    • Dat is weer een verhaal op zich, waarover ik over enige tijd ook een artikel zal schrijven met een minstens zo’n verwarrend optreden van justitie.

  3. Als er niks hard te bewijzen valt, zijn ze er als de kippen bij, maar als de bewijsstukken zich torenhoog stapelen, loopt desbetreffende persoon nog op vrije voeten? ?…….?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.