Geen premieverhoging maar te veel betaalde ziektekostenpremie terug

In plaats van te bedelen voor het bevriezen van de premie of het eigen risico wordt het de hoogste tijd om (een deel van) de afgelopen jaren te veel betaalde ziektekostenpremie terug te vragen.

De afgelopen vijf jaar is 5 miljard winst gemaakt. In plaats van over een premieverhoging te praten moeten we deze te veel betaalde premie terugeisen. Aangezien de zorgverzekeraars hun winsten niet mogen uitkeren, hebben ze deze winst kunnen oppotten. Er kan dus geen reden voor een premieverhoging zijn.

[polldaddy poll=9837969]

Doe mee aan peiling en zet Den Haag onder druk.

Vektis verzamelt en analyseert gegevens over de kosten en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Op basis van de overzichten Jaarcijfers_2017 en Jaarcijfers_2016 komen we op 5 miljard winst van de gezamenlijke zorgverzekeraars.

Resultaten zorgverzekeraars
vgl Vektis
in miljoenen euro
2012 2013 2014 2015 2016
Zorgverzekeringswet 1.219 1.447 1.208 461 -316
Aanvullende verzekering 436 272 154 207 -36
Totaal resultaat 1.655 1.719 1.362 668 -352

(Meer info over 5 miljard winst)

Rob Vellekoop, 25 september 2017

 

10 Comments

 1. STAAL BEHEERST DE WERELD MET MACHINES, DIE PERFEKT “GE-O-LIED” MOETEN WORDEN! HOUDT VAN HOUTIGE-MISTIGE-GEUREN ROND BEVOCHTIGD BOS, NU WORDT HET HERFST…

 2. Als Oomen zegt dat de kamer en kabinet symbolisch de zaak bekijken, dan vraag je jezelf wel eens af of de juiste personen aan het bewind Zijn?
  Een voorondersteld kostenbedrag, waar al rekening mee gehouden wordt? Je zou kunnen denken aan de migranten ziektekosten, die over de ruggen van de burger gaan?

 3. Beste Nelleke,
  Waar jij in eerste instantie zo op de loftrompet ging blazen naar aanleiding van Pi, had je helemaal gelijk!

  Waar het jammer genoeg mis ging volgens mij, was interpretatie/invulling van jou aan de woorden van Pi in de andere reactie.. ik wil geen ander punt ermee maken hoor!

  Waar Pi het had over; dat het makkelijk eten is uit de collectieve ruif, de ‘grootste beesten’ het meeste eten en ondertussen nog maar moeilijk bevredigd kunnen worden en steeds meer honger krijgen naar steeds meer steeds meer en meer..’, raakte jij de ‘bedoeling’ van Pi wat kwijt. Je vergiste je volgens mij inderdaad. Waar jij hierover dus dacht dat Pi met ‘grote beesten’ de ‘zorgvragers’ zou bedoelen.. snapte ik niet hoe je dat eruit op kon maken.. met onbevredigbare ‘grote beesten’ met honger naar steeds meer, denk je dat Pi daar werkelijk ‘de zieken’ mee bedoelde? Nee toch? Wie zou hij dan wel bedoeld kunnen hebben??
  Laat het artikel hierboven je ook vooral in de juiste richting sturen.

  😉

  • Hoi Anoniet,
   leuk van je te vernemen
   ik kan het niet terugvinden
   geef even aanwijzing waar bovenstaand is te vinden
   groetjes
   Nelleke

 4. hele goede actie
  het onderwerp staat op nummer 1 in de politieke agenda
  iedere politicus wil graag het eigen risico naar beneden of nihil
  alleen hebben ze geen zin om zich hiervoor in te zetten
  voor het gunstig (in narcistische opzicht)
  effect willen ze best tegen verhoging zijn
  alleen niet meer na verkiezingen want dat maakt onderhandelen
  met al die exploiteurs nogal ingewikkeld
  en ze hebben wel meer te doen
  bijvoorbeeld nieuwe wurgcontracten goedkeuren

  Nederland is uit de uitverkoop gezet met het huidige liberale systeem
  straks zijn we een uitgewoonde natie
  waarbij de oorspronkelijke bewoners verdreven
  (of vrijwillig door de in zwang zijnde en door D66
  zo aanbevolen euthanasie-middelen) zijn door een stel
  geldbeluste idioten die gewoon door gaan met hun trip
  om fatsoenlijke en weldenkende mensen te annihileren

 5. Dat ze de onderzoeken en vaccinatieprojecten(nu weer meningcoccenvacin?), waarvan nog geeneens de waarde bewezen is, maar eens schrappen?
  Uit de ivoren toren met die lui, die denken hierover een stempel te kunnen drukken over de ruggen van de burger, voorbeeld Mexico-griep-vaccin-debacle van ‘onze Ab’?

 6. Hier nog geen enkele reactie, het terugkerende probleem der nederlanders, individueel onderneemt men zelden actie, toch zul je individueel iets moeten beginnen om iets massaal op gang te krijgen,waarom zijn nederlanders zon makke schapen daarin?

  Misscihen missen we een doe-mee button, 1 klik en je ben er vanaf, geweten gesust, zo gaat het vaak, en wie doe de rest?

 7. Datt winst niet zomaar wordt teruggestort of omgezet in een premieverlaging is onder omstandigheden best te verdedigen. Ik heb geen idee wat voor reserves de ziektekostenverzekeraars hebben maar (te) lage reserves zijn een redelijk argument. Een premieverhoging is vanzelfsprekend als de kosten toenemen en die nemen om verschillende redenen elk jaar toe.

 8. Zorgverzekeraars ontkennen winstoogmerk te hebben, ook bij bijvoorbeeld Univé. En omdat iedereen in dit land een standaard (uitgesmeerde) premie betaalt, maakt niemand met speciaal beleid echt winst. Het worden Stalinistische systemen omdat niemand echt hoeft te concurreren. Zo een meneer Hoogervorst verkeert dus in wanen door nog steeds te geloven dat het ene bedrijf winst gaat maken ten opzichte van het andere bedrijf, terwijl zelfs een blinde nog kan zien dat winst er niet is, de mensen zich dood betalen aan premies, en dat de service alleen maar achter uit gaat. Verzekeraar tegen mij: “u heeft daar wel recht op en het wordt vergoed, maar we gaan u die voorziening botweg weigeren”. Dus ik: “Ik sleep jullie voor de geschillencommissie mij die zorg te weigeren”. Nou, toen zeiden ze “we zien het wel verschijnen”. Stalinisten zijn niet links of rechts maar vooral bureaucratisch. Overtollig buikvet als de inkomens van mensen te laag worden voor het levensonderhoud.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.