Het ware gezicht van de democratie (in Spanje)

De Spaanse regering Rajoy stelt alles in het werk om het door de Catalaanse deelstaat aangekondigde referendum over onafhankelijkheid aanstaande zondag 1 oktober te verhinderen. Ook op het internet woedt een keiharde strijd. Zo worden allerlei Catalaanse websites, te herkennen aan de uitgang .cat geblokkeerd door de Spanjaarden. Duizenden politie-agenten zijn uit heel Spanje naar de afvallige provincie gestuurd. Zij moeten verhinderen dat de stemlokalen open gaan op zondag en onbereikbaar zijn voor de Catalanen die willen stemmen.

Spaanse Minister-president Rajoy heeft zijn ambtsgenoot van Catalonië Puidgemont ‘ongehoorzaam’ aan het Spaanse gezag genoemd. Ook zouden de Catalanen zich ongrondwettelijk gedragen. Wat zij doen is in strijd met ‘de wet’ en daarom zijn zij ongehoorzaam. Een aantal uitvoerders van de regering Puidgemont belast met de organisatie van het referendum zijn opgepakt door de Spaanse justitie en later weer vrijgelaten. Hen hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd vanwege ‘opruiing’ en opstand tegen de gevestigde orde. Dit geldt tevens voor de demonstranten in de straten van Barcelona die de agenten beletten bij het oprollen van de organisatie voor het referendum. (straffen van 4-8 jaar voor de demonstranten en 10-15 jaar voor de leiders, volgens de Spaanse strafwet)

Dit is lachwekkend. Stel je voor pappa Rajoy zegt tegen zoonlief Puidgemont dat hij zich aan de huisregeltjes moet houden. En dat deze regeltjes alleen veranderd worden als de meerderheid van het parlement dit wil. Want zo is de drogreden, de meerderheid van het parlement vertegenwoordigt de meerderheid van de bevolking en de regering vertolkt de wil van het volk. Dus de regering van Rajoy treedt zogenaamd op namens alle Spanjaarden en die zeggen, omdat Rajoy dit verklaart, dat Catalonië bij de Spaanse staat moet blijven. Zo, de wil van het volk wordt weer gerespecteerd.

Onder dezelfde leugen sleuren staatshoofden hele volken de afgrond van weerzinwekkende oorlogen in. Zij hebben, zeggen ze, het mandaat van het volk gekregen, dus moorden maar!

Ondertussen hebben 400 Spaanse rechtsgeleerden in het internationaal recht verklaard dat Catalonië helemaal niet onafhankelijk kan worden, omdat het recht op zelfbeschikking alleen geldt voor koloniale en onderdrukte gebieden. Wat een onzin. Rechtsgeleerden verdraaien de betekenis zodanig dat het gelijk altijd aan hun kant staat, omdat het uitstekende juristen zijn.

De consequentie hiervan is dat Groningen of Friesland om maar twee provincies te noemen zich evenmin zouden kunnen afscheiden van Nederland. Met andere woorden wetten zitten zodanig in elkaar dat een staat compleet blijft en domweg niet uiteen kan vallen.

Natuurlijk hebben de Catalanen en misschien straks de Basken, de Friezen en Groningers maling aan deze juridische spitsvondigheden. Zij willen hun stem kunnen uitbrengen als zij dat wensen. De Catalanen laten zich niet door autoritaire Spanjaarden tegenhouden.

Maar hoe zit dat nu met de zo overgewaardeerde ‘democratie’ die onze ‘harten zo beroert’? We hebben te maken met een wil van het volk in Catalonië en een volkswil van Spanje (waarvan Catalonië weer deel uitmaakt). De Catalanen lijken in meerderheid voor onafhankelijkheid te zijn, mogen zij dan zich afscheiden terwijl de meerderheid van de Spaanse bevolking daartegen is? Trouwens wat is volkswil? Is dat de wens van de meerderheid van de bevolking, zodat de minderheid altijd het zwijgen wordt opgelegd?

Met andere woorden zowel de Spaanse minderheid als de Catalaanse minderheid krijgen straks een onafhankelijke Catalaanse staat zonder dat zij dit willen. Is dat misschien de ware aard van democratie of volksmacht? Dat steeds weer de meerderheid regeert over de minderheid? Is er daarom misschien zoveel ontevredenheid?

Rob Vellekoop, 28 september 2017

5 Comments

 1. Bijna de meerderheid van de politiek stelt zich zodanig op dat zij het land met de bevolking als eigendom beschouwen.
  Met het referendum van de Catalaanse provincie is dit al een prachtig voorbeeld hoe de regering de wil van de bevolking dwarsboomt.
  En eigenlijk is dit bijna wereld wijd zo.
  Om het maar een voorbeeld in ons Nederland te nemen is het aan gort helpen van het bindend en waarschijnlijk het raadgevend referendum,want burgers zouden dus niet in staat zijn om na te kunnen denken over internationale kwesties.
  De uitverkoop van Nederland aan de EU is ook zo,n prachtig voorbeeld
  Eens in de vier jaar mag je dan wel stemmen wat men democratie noemt.
  Maar als burger heb je verder toch niets in te brengen.
  Hoe zo democratie ?
  En inderdaad misschien wel een schaduw regering zoals in het stukje hierboven beschreven ( NWO ? )

  • @ Fred Mengelink, men krijgt die kans zich zo op te stellen door de belastingbetaler en de schapen die elke keer gaan stemmen en hen het platform blijven bieden

 2. Nu blijkt dat er achter de overheid een schaduw-regering huist, die bepaalt hoe alles zal gaan verlopen?
  Niet het volk maar de NWO?

 3. De NOS stuurt meteen vijf journalisten op pad vast te leggen hoe de potloden door de fascisten van de politie uit de handen worden geslagen want de NOS was toch onafhankelijk en objectief? Oh wacht! Ik dacht even dat journalisten de democratie dienden? Haha! Malle ik! Nee, da ’s een goeie! Het feit dat de pers er niets over schrijft bewijst eens te meer dat de revolutie niet op de staatsmedia zal verschijnen. In een wereld waarin het normaal is dat de smerissen stembiljetten verscheuren, heb je geen LSD nodig dagelijks een trip te maken. Sterker nog, de keren dat ik LSD zou gebruiken zijn de keren dat ik de realiteit zie zoals hij echt is. Mensen zijn slim genoeg dat ze een economisch gelijk belang hebben samen aan welvaart te werken, zodat de bureaucraten met hun bureautafels buiten de deur gehouden kunnen worden. Alleen de gedachte al dat een ambtenaar zich met het leven van een mens moet bemoeien is al net zo gek als de gedachte dat je een ‘regering’ hebt die het land zal besturen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.