Een succesvolle gemeenschap als basis voor nieuwe wereld?

Voor een wereld met duizenden kleine vredige gemeenschappen zoals beschreven in mijn artikel ‘Op weg naar.. zou Twin Oaks als voorbeeld kunnen dienen. Het aardige van een dergelijke wereld is dat iedere zelfvoorzienende gemeenschap zichzelf organiseert zonder sturing of inbreng van buitenaf. Op deze manier blijft van de huidige autoritaire structuur van de wereld niets over, verliest geld zijn waarde en hebben multinationals het nakijken. De gemeenschap is de basis en het eindpunt, er kan hoogstens sprake zijn van vrijwillige samenwerking tussen de communes.

Als de relatie tussen mensen de basis is, dan zou je kunnen zeggen dat de som van een aantal relaties een gemeenschap of commune is. Natuurlijk zijn tal van samenlevingsvormen mogelijk, the sky is the limit. Op dit moment zijn er natuurlijk al talrijke gemeenschappen denk aan buurten, dorpen, stadswijken, woongemeenschappen, eco villages, enzovoort.

Een van de eisen waaraan een gemeenschap moet voldoen wil deze succesvol zijn, dat wil zeggen kunnen blijven voortbestaan, is dat de onderlinge relaties goed blijven. De gemeenschap Twin Oaks zou je als voorbeeld kunnen gebruiken. Zij bestaat al 50 jaar.

Twin Oaks

De Twin Oaks gemeenschap in Virginia, VS is opgericht in 1967 op basis van de psychologische ideeën uit Skinners boek Walden Two, utopische roman uit 1948. Twee elementen uit dit boek zijn nog steeds uitgangspunten, het arbeidssysteem en het beslissingsmodel. Twin Oaks is een gemeenschap van 100 volwassenen en 15 kinderen.

Delen van inkomsten

De inwoners van Twin Oaks hebben allemaal de verplichting om per week een x-aantal uur te werken, gebaseerd op het zogenaamde Labor Credit systeem. Een uur staat voor een credit en mag uitsluitend door de persoon zelf worden uitgevoerd. Vanaf 49 jaar krijgen de leden ‘pension credits’ zodat zij minder uren per week werken naarmate zij ouder worden. Er zijn ook ‘vacation credits’.

De mensen van Twin Oaks vinden dat ‘inkomensdeling’ bevrijdt. De groep vindt het efficiënter om collectief de verantwoordelijkheid te dragen voor het betalen van de huur, voeding, e.d. . Hierdoor blijft extra tijd over, geld in de groep om te besteden aan andere activiteiten die belangrijk voor de leden zijn. Zo zet Twin Oaks een zeker bedrag aan geld en arbeidsuren opzij elk jaar voor politiek activisme. Op deze manier telt activisme als werk voor de wekelijkse quota.

Door hun bronnen collectief te maken heeft de groep toegang tot zaken die zij individueel niet zouden hebben zoals een buiten-sauna, een volledig uitgeruste houtwerkplaats, gratis yoga lessen, et cetera.

Ook hebben de mensen hierdoor een grotere betrokkenheid met elkaars levens. Voor veel mensen verbetert dit hun kwaliteit van leven enorm.

Het delen van inkomen doet daarnaast dienst als algemene verzekeringspolis, het biedt de leden de mogelijkheid samen tegen een veel kleiner bedrag dan individueel het financiële risico van ziekte, werkloosheid, verlies van eigendom te dragen.

Inkomensverdeling bevrijdt van de verplichting om uitsluitend werk te verrichten dat inkomen genereert. Het staat meer specialisatie en persoonlijke flexibiliteit toe. De bewoners van Twin Oaks delen niet alleen inkomen, maar ook de eigendom van hun wagenpark, huizen en land.

Beslissingsmodel

Hun beslissingsmodel is een combinatie van het Walden ‘Twee Planner Manager systeem’ en egalitaire waarden. Managers zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen. Voor gemeenschapsbeslissingen zijn er drie roulerende Planners. Zij nemen beslissingen door rekening te houden met alle aspecten van de kwestie. Er wordt dus niet bestuurd op basis van consensus, maar de groep van beslissers moet dit wel op basis van consensus doen.

Daarnaast is er het egalitarianisme waardoor ieder lid gelijke toegang tot het beslissingsproces heeft. Ieder heeft een stem. Zo is er bijvoorbeeld geen enkel lid of groep dat toegang heeft tot gemeenschapseigendommen dat andere leden niet hebben. Twin Oaks is lid van de Federation of Egalitarian Communities, een organisatie van communes die waarde hechten aan egalitarianisme, inkomensdeling, geweldloosheid en samenwerking.

Gezondheidszorg

De gemeenschap verzorgt alle basisbehoeften voor gezondheidszorg. Voorzover hun jaarlijkse budget dit toelaat ondersteunen ze zowel de westerse als de alternatieve geneeswijzen.

Huisvesting

Zij leven gemeenschappelijk in gebouwen met tien tot twintig mensen. Elk lid heeft zijn eigen privé slaapkamer en woonkamers, badkamer en keuken zijn gemeenschappelijk.

Tot zover de beschrijving van de oudste niet spirituele leefgemeenschap in de VS. De volgende keer bespreken we een of meer gemeenschappen in eigen land en in de buurlanden.

Rob Vellekoop, 20 augustus 2017

21 Comments

 1. Je site ziet weer wazig van de angstig dappere (anonieme) trollen Rob. Je bent dus duidelijk op de goede weg. De ervaring leert dat je beter geen aandacht aan ze schenkt. Corresponderen met lieden die te bang zijn om hun naam te gebruiken is beneden je waardigheid. Deze lieden respecteren jouw werk en inzet niet. Hebben héél andere belangen.

  • Johan Bosman

   Dus nieuwe informatie zie jij als trollen. Het is nogal wat wat ik er stel. Ik beschuldig ze van nogal wat! Ik zou bewijs willen zien, jij niet, jij noemt mij gewoon een trol.Als men maar vooral niet naar Spring en anderen luistert met een tegengeluid.
   En waarom ben jij zo gebrand dat mensen hun nick loslaten en met hun naam reageren? Wat voegt het toe aan de informatie die gebracht wordt? Is er iets mis met privacy om veiligheid op het internet wat vol met gekken zit? Of belanghebbenden om critici de mond te snoeren??
   Doe gewoon je onderzoek en je zal tot dezelfde conclusie komen als ik.

  • JAAAAA IDD heel andere belangen…..zorg om het welzijn van de medemens , aan de bel trekken bij slaapmutsen die niet door suikerlaagjes heen kunnen prikken.
   ook wel Cassandras genoemd…. dat wat komt is geen grapje en deze trollen( moet even heeeel hard lachen hoor…. weet je wel wat een trol is)PROBEREN mensen wakker te maken. U weet wel de makke schapen die lekker verder slapen
   niemand hoeft iemand op woord te geloven , maar ga dan in ieder geval op onderzoek uit en daarmee bedoel ik echt onderzoek geen oppervlakkig langs surfen… lezen kijken vergelijken afwegen….meerdere factoren in je onderzoek meenemen.
   wie niet met mij is, is tegen mij is een volledig achterhaalt standpunt…. de waarheid van vandaag blijkt maar al te vaak de leugen van morgen te zijn.
   overigens…whats in a name….wie zegt dat deze echt is … maakt niet uit hoor . het gaat om de gedachte die neergelegd wordt onderzoek maar gooi niks weg voor dat je dat gedaan hebt.

 2. ROB, JE GAAT SUPERKORT DOOR BOCHTEN… EN REAGEERT NU GEAGITEERD-TE-HAASTIG ! WEES VRIENDELIJK VOOR OVERWELDIGING EN HET PRACHTIG-KRAKEND-KRITIEK-GELUID… IN JOUW LANGE-MARS-TEMPO WISSELT ZICH: BIJZONDER VEEL GOEDS MET OOK WEL EENS IETS FOUTS IN JE “EIGEN-ONTWIKKELING”!

  • Zolang ze op een oprechte manier hun mening ventileren en de boel niet te hard opschudden, vind ik internet juist een enorme uitlaatklep voor zwaar de gefrustreerden.

 3. beste rob….. van platform en voorvechter van de verdrukte minima naar stille promotor van NWO ideeën…. wel een stap he vreedzame communities is de suikerspin waarmee de toekomstige afbraak van de beschaving wordt voorbereidt.
  de benaming is transition towns gedreven op permacultuur….doel depopulatie de massa moet minder de happy view krijgen het beter?
  deze groeperingen zijn voorstanders van het decimeteren van de mensheid. Lijkt me een goed idee om je daar eens in te gaan verdiepen.
  nu wek je de schijn (?) dat jij dit langs een slinkse weg probeert te promoten.
  nederland is qua oppervlakte al te klein voor duizenden communities…. ergo waar laten we hen die er niet meer in passen de zee in? hoe vredig wordt dat?

  • Promotor van NWO ideeën? Vreemde conclusie. Transition towns op permacultuur en depopulatie? Het verband ken ik niet, overbodig te zeggen dat ik daar achter sta? Kortom beste Ollie, ik ben geen voorstander van depopulatie en zeker heb ik weinig op met de happy few, dus je opmerkingen zijn waarschijnlijk voor een andere rob bedoeld.

   • Haaa Ollie! Je zit raak!

    Rob ik heb je onlangs op de site nog gevraagd hoe je over de depopulatie dacht. Toen gaf je geen antwoord.
    Ollie heeft een waarlijk punt te pakken ik ben het al even aan het onderzoeken.
    Ze staan inderdaad voor depopuleren en heb dat onlangs nog op je site geplaatstnotabe, ik vroeg cinisch wanneer je de Transition towns vd club van rome ging pushen omdat ze voor depopulatie staan.
    Je bent idd de NWO transition towns end civ(ilisation)oftewel agenda 21, aan het promoten.
    In een notedop:
    Rob hopkins is gerelateerd aan de deep green eco terrorisme movement. Permacultuur (rob hopkins, en he, zie ik hen daar onderin links op de foto staan?)is een beweging die een de civilisatie terug wil brengen naar voor de industrialisatie plus nog verder. Met geweld uiteindelijk. Dat zou je toch wel moeten weten? Zij staan voor depopuleren. Twin oaks is getrained door rob hopkins.
    Dus transition towns in zijn geheel plaats je niet maar wel een afgeide ervan, bewust of onbewust, rob?
    Ik kom nog terug op het boek en de schrijver Of wil je deze zelf eerst even onderzoeken met betrekking tot brainwashing Rob?

    Overigens in het boek wat jij zo waardeert, heb je het gelezen?
    deze stelt voor de kinderen van baby af aan te “conditioneren”
    Hoe nwo orwell wil je het hebben?
    Vrije wil gelooft de man niet in net als het IK dat bestaat volgens hem niet. Dat sluit weer aan bij de luciferiaanse anti creatie beweging Non dualiteit.
    Ook het punt wat ollie aanhaalt over het aantal zit mij niet lekker, eerst waren het er maar duizend nu mogen er wel duizenden zijn, wereldwijd. Hoeveel dan in nederland en vanwaar er een aantal bij zetten,wie bepaalt dat?
    Zoveel mensen zoveel gemeenschappen toch??
    Ik begin ietwat verontrust te raken rob , ik steun je al jaren, heb ik hier verkeerd aan gedaan?
    Steun ik een deep green eco anachist??
    Als je verder zoekt rob, komt de deep green uit op militia.
    Is dat wat jij wil??
    Zo niet onderzoek dan even iets langer voor je dit soort stukken plaatst.
    Ik zat te twijvelen of ik iets zou zeggen en hoe, dank ollie het universum gaf mij door jou toch de impuls dit wel te delen.
    Wellicht voor sommige goed bedoelende communityzoekers om te weten waar ze zich in kunnen bevinden. Brainwash of nee “conditioneren”in een gemeenschap betekent het verliezen van de controle over het autentiek aangeboren zelf en de ontwikkeling die wel voor je bestemd was!

    Nogmaals hoe nwo wil men het hebben.

    • twijfelen! pff jemig zeg
     even aanvulling als men die info wil over depopulatie permacultuur en rob hopkins moet men in combinatie googelen met richard heinberg DGR en peak oil overpopulation en, end civ en ga zo maar door

    • Beste Spring, ik weet precies wat ik wil en dat is dat ieder mens in vrede kan leven. Ik zie dat dit op de manier die nu gebruikt wordt alles is georganiseerd rondom een overheid met gezag en een geheime macht in de schaduw die deze overheid beïnvloedt. Als een schrijver tot depopulatie komt, is dat voor mij massamoord. Daar ben ik dus tegen.
     Ik ben voor een wereld zonder overheid en het gezag. Ik loop geen schrijvers achterna, wel kan ik het met bepaalde ideeën eens zijn, die beschrijf ik dan op DLM. Ik heb nooit depopulatie gesteund, dus de link ontgaat me. Als pietjepuk dit in een boek over vrijheid opneemt, wil niet zeggen dat ik het met zijn hele boek eens ben, omdat ik het eens ben met zijn vrijheidsideaal.
     Daar staat tegenover dat ieder vrij is te geloven wat hij of zij wil. Als jij wilt geloven dat ik voor een NWO ben, dan is dat prima. Ik hou er niet van mijn mening op te dringen, wel mensen ermee uit te dagen tot reflectie en discussie.
     Ik geloof er overigens helemaal niets van dat de mensen van Twin Oaks voor depopulatie zijn. Is dat wel het geval, dan kan ik me nog steeds vinden in hun punten over inkomensdeling en besluitvorming. En verder houdt het dan op.
     Ik vind dit commentaar en dat van Ollie getuigen van een ziekelijk wantrouwen alsof ik zes jaar lang aan het schrijven zou zijn om stiekem NWO ideeën er door te drukken. Wantrouwen is goed zolang het gezonde vormen aanneemt, je kunt ook doorschieten.

     • Dankjewel voor je antwoord en je uitspraak TEGEN depopulatie.
      Dat was even nodig.
      Je in plaats van boos worden om het verlies van vertrouwen in de lange mars ( <– een naam die zwaar beladen is) en vragen ook de informatie kunnen zoeken waar ik en ollie het over hebben OF je zou kunnen vragen om bewijs en wel degelijk op dat moment de beweging de rug toe kunnen keren.
      Want rob dat is helaas waar permacultuur en transtion towns voor staan. De link leg ik omdat twin oaks kennelijk is getrained door rob hopkins van UN permacultuur en UN transtion towns. Rob Hopkins laat zich inspreren door richard heinberg van de deep green movement. Ferm voorstander van depopulatie en geweld en een einde brengen aan civilisatie, met geweld.

      Google het niet maar duck duck go het maar.
      wat jouw opmerking betreft:
      "Ik vind dit commentaar en dat van Ollie getuigen van een ziekelijk wantrouwen alsof ik zes jaar lang aan het schrijven zou zijn om stiekem NWO ideeën er door te drukken. Wantrouwen is goed zolang het gezonde vormen aanneemt, je kunt ook doorschieten."
      Dan ben je nog niet helemaal wakker want zo werkt de elite toch gewoon?? Niet raar dat men (en ik) ook alternatieve media voorzichtig blijft benaderen. Heel verstandig zelfs!

   • Nou rob dan ben je of verschrikkelijk naief of grenzeloos slecht geinformeerd
    NWO is voor transition towns en permacultuur ohhhhh en ook voor afschaffing van cash wat jij in INdia als een mooi iets zag.
    Geld of smileys of florijnen maakt niet uit alles is te corumpteren en betalen met plastic neemt ons laatste machtsmiddel uit handen.. de staat bepaald wat je mag kopen.
    Ook in transition towns juist daar op naar kleinschalige dwang gemeenten.zou zo zeggen onderzoek dit onderwerp en zie het schrikbewind wat daar sluimert…niks utopia.. dictatuur.
    Dit is nu nog een stil broeinest van linkmigels die de macht zoeken men kan niet voorzichtig genoeg zijn..weet wat straks misschien voor de deur staat.
    Hun documentaties liegen er niet om als je even goed doorspit.
    Achtwrdocht… JA… en terecht
    Juist omdat ook ik een vredige samenleving voorsta dat kan ook nu door ons meer met het systeem te bemoeien.. politicie op de vingers tikken masaal.

 4. Democratie in haar oorspronkelijke vorm (d.w.z. zeer kleinschalig en met een verantwoording afleggend bestuur) kan prima functioneren. Een voorwaarde voor de kwaliteit èn de duurzaamheid van een echte democratie is echter wel dat aan de altijd op de loer liggende corruptie de bodem wordt ingeslagen door aan het persoonlijke bezit van geld een bovengrens te stellen.

  Want we weten het allemaal: dat eerste miljoen is heel moeilijk bijeen te krijgen. Maar het tweede gaat al wat makkelijker en het derde komt als vanzelf. En dat moet natuurlijk precies andersom willen we een betaalmiddel en daarmee een economie hebben die òns dient in plaats van dat wij, zoals nu het geval is, het geld en de economie blijvend moeten dienen. En daar ligt dan ook de kern van wat er steeds opnieuw heel erg mis gaat in de wereld: het gebrek aan kwaliteit van het geld dat in geen enkel parlement aan de orde mag worden gesteld. En laat niemand zich door organisatie-criminelen die we mogen aanspreken met de titel “exellentie” (exelleren…ja waarìn eigenlijk?) wijsmaken dat we in een democratie leven. We worden niet bestuurd binnen een democratie maar geregeerd volgens “democratische beginselen”. En dat is toch echt iets heel anders!

 5. Ik ben het er helemaal mee eens dat er verschillende samenlevingsvormen zouden moeten zijn. Als een bepaalde gemeenschap niet bij je past kun je, je bij een andere gemeenschap aansluiten. Bijvoorbeeld bij Twin Oaks denk ik dat er ook wel een druk ontstaat als je op deze manier leeft met allerlei qoutums en deadlines. Het leefsysteem van twin oaks zou ook niet echt wat voor mij zijn. Terwijl een ander dit ideaal vind. Zelf zou ik wel graag in een matriarchale leefgemeenschap willen wonen. Terwijl er ook een heleboel mensen zijn die dit weer niks vinden. Daarnaast kunnen ook deze matriarchaten weer op allerlei verschillende manieren worden uitgevoerd waarvan de een dan meer mijn voorkeur als de anderen hebben. De leefstijl van de mossul, een matriarchale leefgemeenschap in China leeft ook op een manier die ik persoonlijk niet echt ideaal zou vinden. Juist door allerlei kleine diverse samenlevingsvormen zul je op de lange termijn een soort natuurlijke selectie krijgen net zoals op diersoorten in de natuur. De samenlevingsvormen met de best werkende eigenschappen zullen overleven en op den duur heb je een wereld waarbij de hele mensheid en de natuur als een eenheid functioneert.

  • “Juist door allerlei kleine diverse samenlevingsvormen zul je op de lange termijn een soort natuurlijke selectie krijgen net zoals op diersoorten in de natuur. De samenlevingsvormen met de best werkende eigenschappen zullen”

   ideaal voor mensen met hokjes geest idd!
   Als dat de nieuwe wereld is.. kumbayaa

  • beste Anonresist,
   wat je beschrijft is heel realistisch
   mooi opgebouwd en inspirerend verhaal
   ben ook erg benieuwd wat je schrijft over jouw voorkeur:
   een matriarchale samenleving
   wat houdt dit (volgens jou) in?

   zelf kan ik natuurlijk ook enigszins bedenken wat een matriarchale samenleving zou kunnen betekenen en het komt me voor als heel natuurlijk
   aangezien de moederfiguur weinig redenen heeft om haar met
   pijn (en liefde) geworpen nakomelingen te gaan benadelen

   effe afgezien van die zeldzame exemplaren (die zelf door hun moeder niet goed behandeld zijn)

   de moeder zorgt doorgaans voor het kind tot het zelfstandig is en voor zichzelf kan zorgen
   mooier is er niet
   dus dit voorbeeld kan zeker de toets der kritiek doorstaan
   wat mij betreft
   speciale groetjes aan
   lieve en ook een klein beetje minder lieve moeders

   • Ik geloof dat de huidige consumptie maatschappij het gevolg is van het patriarchaat. Ik denk dat het mannelijk deel van de mensheid niet de verantwoording heeft om de soort te leiden. Het hele gebeuren rondom kapitalisme en de illuminatie draait om macht zoals dat bij iedereen die hiervan af weet wel duidelijk is. De machtshiërarchie is het gevolg van hoe mannen biologisch in elkaar steken. Vrouwen zijn biologisch geprogrammeerd om relatie’s aan te gaan met mannen en andere vrouwen. In verschillende sociale milieus om mij heen heb ik waargenomen dat als er alfa vrouwen (grote, sterke en dominante meiden/vrouwen) aanwezig zijn er geen echte hiërarchie lijkt te zijn. Zij neemt de leiding maar iedereen onder haar is gelijk en wordt gelijk behandeld ongeacht of je man bent of vrouw of een buitenlander, oud of jong. Waar er geen alfa vrouwen zijn maar wel alfa mannen zie je echt een soort sociale ladder. Je zou het kunnen zien als een pyramide, precies zoals het symbool van de illuminatie met het alziend oog uitbeeld. Het patriarchaat is evolutionair inferieur en staat naar mijn inzicht dichter bij onze aapachtige voorouders. ik denk dat een matriarchale samenleving de toekomst heeft. Ik zie dat (er zijn wel uitzonderingen) alfa mannen vaak de zwakkeren uitbuiten. Terwijl alfa vrouwen juist heel beschermend zijn t.o.v de kwetsbaardere mannen en vrouwen en kinderen. Logisch want het mensenkind is het meest kwetsbare wezen van alle levende wezens op Aarde.

    Ik zie kleinschalige matriarchale samenlevingen dan ook zo dat we de meisjes juist zo opvoeden dat zij kunnen vechten en sterk zijn en dat mannen juist gestimuleerd worden in wetenschap en techniek omdat ik denk dat deze eigenschap de positieve kant van de man is. Bij het aangaan van relatie’s zullen meiden juist het initiatief nemen. Als meisjes en vrouwen zelfredzaam zijn dan zullen zij andere eigenschappen gaan waarderen dan de zogenaamde ‘badboy’. Het is nu ook algemeen bekend dat intelligentere mannen minder snel aan de vrouw komen omdat nog steeds de meeste vrouwen zelf beschermd willen/moeten worden en zij zoeken daarom sterke, succesvolle of rijke dominante mannen en laten de ‘nerds’ links liggen. Ik denk ook dat mede hierdoor de mens ook steeds minder intelligent is geworden en dit mede verantwoordelijk is voor de zogenaamde dumping down van de westerse samenleving en dat is precies wat de elite wil, domme slaven. Daarom zie op tv ook zoveel seksistische propaganda. Dit zijn sublimale berichten die je onderbewuste binnen sluipen. Dus in mijn visie van duizenden kleine vredige gemeenschappen gaan de vrouwen over de besluitvorming en dienen de mannen de vrouwen hierin. Alle relatie’s zijn flr (female lead raletionships) tik dat maar eens in op youtube. Ook voeren we spirituele rituelen waarin de vrouwelijke scheppende kracht wordt aanbeden. Er is in deze samenleving geen hiërarchie behalve dat vrouwen leiden en opdrachten geven en mannen dienen en uitvoeren in zijn eigen talent.

 6. De smurfen hadden ook kleine gemeenschappen met dorpjes in het grote donkere bos. Werkte prima. Tot iemand begon te woekeren en het idee kreeg dat zijn smurfen mindere rechten moesten hebben dan hij zelf. Toen werd de slavernij ingevoerd waarbij elk dorp een boekhouder kreeg, een belastingambtenaar, een ambtenaar sociale zekerheid, een politieambtenaar, een beleidsmedewerker, een juridisch medewerker, tot smurfin geen eten meer had, en voor de gaten in de sokken bijzondere bijstand aan moest worden gevraagd, bij weer een ambtenaar van een ander loket, die net die paar weken vakantie had, zodat een andere ambtenaar de dwangsom moest betalen, maar niet eerder dan er een andere ambtenaar een rechtszaak moest gaan voeren, over die dwangsom, en een andere ambtenaar als verweerder naar de rechtbank moest komen, om te verklaren dat gaten in de sokken een vorm van collectivisme zijn onder leiding van de PvdA. – Trouwens mag ik wel hopen dat de badkamer op slot kan of is daar ook het collectivisme ingevoerd?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.