De gedachtepolitie slaat toe

Een Fransman is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het ‘liken’ van een Facebook foto van een ISIS strijder met het hoofd van een onthoofde vrouw, volgens Le Parisien.

De 32-jarige inwoner van Parijs zei dat hij dacht dat de foto fake was. Hij werd door een van zijn Facebook vrienden aangegeven bij de Franse autoriteiten. Na analyse van de computer van de man werd geen verdachte inhoud door de politie gevonden. De reactie van de man was dat hij dacht dat het om een stunt ging. “Ik wilde de foto alleen bespotten. Ik deelde, becommentarieerde of postte geen andere berichten.” De man had een privé account met privacy settings enabled. “Als we iets ‘liken’ betekent dit dat we er niet door geschokt zijn”, verklaarde de openbare aanklager.

Deze man deelde zijn gedachte met zijn Facebook vrienden door de like-knop in te drukken. Het gezag bepaalt blijkbaar dat mensen in Frankrijk op een bepaalde manier moeten denken, ze moeten namelijk geschokt zijn, volgens de Officier van Justitie, bij het zien van een choquerende foto. Denken ze iets anders dan worden zij gestraft. Let op dat dit nog verder gaat dan onvrijheid van meningsuiting, zelfs de vrijheid in Frankrijk om te denken is gereguleerd!

Zo gevaarlijk zijn gedachten geworden. Denkbeelden die door het overheidsapparaat gelinkt kunnen worden aan terrorisme worden bestraft. De overheid bepaalt wat je mag denken en vooral wat niet. Zij zijn de hoeders van onze veiligheid. Zij claimen onze beschermers te zijn en daarvoor moeten de burgers vrijheid inleveren. Gedachten kunnen blijkbaar een gevaar vormen voor de veiligheid, dus moeten deze beperkt worden. Frankrijk geeft het voorbeeld.

Als Trump schreeuwt dat hij Noord-Korea wel eventjes zal leren zich te gedragen, dreigt hij met moord. Hij denkt het niet alleen, maar uit het zelfs publiekelijk. Als een gewone sterveling alleen al een foto ‘liked’ van een moord (terwijl hij het anders bedoelt) krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf. Machthebbers, die democratisch gekozen zijn, mogen moorden en andere vreselijke gruweldaden bedenken, uitspreken en zelfs uitvoeren. Trump heeft al talrijke oorlogsmisdaden op zijn geweten sinds januari 2017 (het bombarderen van de bevolking in Syrië, Irak en Afghanistan wordt officieel gerekend tot oorlogsmisdaden), maar geen haan kraait er naar. Hij is democratisch gekozen, dus woont hij in het Witte Huis en dan mag hij moorden! Natuurlijk onder het mom van War on Terror en voor de veiligheid van ‘our great nation’.

Wanneer slaat de gedachtepolitie toe in Nederland? Eerder dan je denkt. Het kabinet in spe, Rutte III, wil kinderen verplichten het Wilhelmus te leren en op hun achttiende dienen zij te weten dat zij leven in een ‘democratische rechtstaat’. Wat gaat er gebeuren met jongeren die denken dat de democratische rechtstaat niet bestaat? Heeft de gedachtepolitie al een strategie uitgewerkt om hen te ontmaskeren als bedreigers van de veiligheid van de staat der Nederlanden? Waarschijnlijk is het verzamelen van gegevens van Facebook voldoende om onze gevangenissen te kunnen vullen met ‘gedachte-overtreders’.

In zijn roman 1984 beschrijft George Orwell, de Gedachtepolitie. Dit is de geheime politie die de gedachtemisdaad opspoort en bestraft. Gedachtemisdaden zijn persoonlijke en politieke gedachten die niet zijn goedgekeurd door de Partij. De gedachtepolitie gebruikt psychologie en alom aanwezige schermen om alle burgers op te sporen, te monitoren en te arresteren die met hun gedachtemisdaden de autoriteit van de Partij en het regime van Big Brother bedreigen.

Ik verdenk onze overheid ervan ons op deze manier te willen onderdrukken en onze vrijheid van meningsuiting en vrije gedachten te willen afnemen. Word ik nu ook opgepakt omdat ik deze bedreigende gedachte durf neer te schrijven? Of moet ik dat ik eerst via Facebook een samenleving zonder overheid ‘liken’?

Rob Vellekoop, 22 augustus 2017

8 Comments

 1. DE meeste mensen hier zeuren over google en facebook en het zijn bijna allenmaal entousiaste gebruikers. Facebook en Google zijn vrij om regels te hanteren die hun voorkeur hebben toch?
  En al die zeurders hebben het recht om de social media te gebruiken die ze graag willen.
  niet zeuren dus……….

 2. Nou, ik weet niet of ik de verklaring van die fransman serieus moet nemen, Rob. Zo stom kan toch niemand zijn (denk ik).

 3. De directeur van de school stelt zijn boekenlijst verplicht want de leerlingen mogen niet zelf bepalen wat ze zinvol vinden en wel of niet leren. Op die boekenlijst staan boeken aardrijkskunde waarin staat dat de aarde om de zon draait. Niemand mag zelf nadenken of het misschien anders is. Wat zou er gebeuren als de zon om de aarde draait? Scholen zijn te vergelijken met concentratiekampen voor kippen, de zogeheten legbatterijen, waar de kippen gehersenspoeld worden met propaganda. Nu ook al die onzin dat de politiek mensen met eindeloos papierwerk bezig houdt, zodat het verzet geen vorm kan krijgen. Het verzet is nu meer nodig dan zestig jaar geleden. Dat zegt eigenlijk alles al. Wie gesnapt wordt met kranten is de klos. Wie braaf mee doet krijgt van mevrouw Klijnsma een gratis telefoon. Ik zie dan ook altijd het kwijlen in de mondhoeken van de leerplichtambtenaren als kinderen aan hun haren naar school worden getrokken. Wie dus niet wil accepteren dat de aarde rondjes om de zon draait, krijgt geweld en boetes om zijn oren. Zo werkt dat dus met die sociale samenhang want als je iets van de overheid nodig hebt of je wilt een voorziening af nemen, dan hebben de ambtenaren wel vijf deuren zich achter te verstoppen. Een ambtenaar komt dus alleen in actie voor de staatsterreur. Eens een keer ergens aan mee werken kan niet. En ze houden alles van je bij, om elke zin tegen je te gebruiken. De vijand is doorgedrongen in het collectieve bewustzijn van de mensen, en dat lossen we alleen op door “nee” te zeggen die tegen de directeur met zijn “de aarde kan niet hol zijn”. Nou – de kop van zo een ambtenaar is nog holler dan de planeet waar wij leven.

 4. het liken van een criminele-handeling is wel-ze-ker! strafbaar in nederland, daar dit leidt tot grote-verspreiding van die schadelijke-misdadige-inhoud! behalve als deze inhoud op dat moment bij groot-publiek al’gemeen’bekend is!

 5. Je moet nu oppassen wat je op social media zegt, dat kan gewoonweg verkeerd geinterpreteerd worden.
  Dat is de reden dat ik geen verlengstuk van Facebook wil zijn en als slaaf door het leven moet.

  • Kijk maar uit, uit internetbronnen is Google op de hand van juist de verkeerde ? Zoniet dan kunnen ze het wel schudden?

 6. met mijn meeste-meesterlijke-gedachten loop ik maar beter niet te koop, hoor! stel je voor dat ik geheel deze wereld naar mijn hand kon of wilde zetten…. welk geluks-paradijs vormde ik er van?

 7. Ik mag aannemen dat ik in het verleden heb vermeld dat het laatste verdedigingsmiddel van het volk ontnomen gaat worden.
  Recentelijk de lijst HR honden en nu dit: https://nos.nl/artikel/2189335-na-vier-waarschuwingen-van-overlast-hond-inleveren.html
  Die gedachtepolitie hebben we al maar voorlopig nog dmv. sociale druk.
  Het op school verplicht onderwijzen van staatspropaganda (Wilhelmus en dat soort onzin) doet mij een beetje denken aan Hitler-Jugend. Wist je dat Frankrijk bezig is de noodtoestand die in 2015 is uitgeroepen om te zetten in permanente wetgeving. Ik verwacht nog het een en ander in Duitsland wat samen met Frankrijk de zwaargewichten zijn in de EU om uiteindelijk een EU wetgeving te introduceren die zorgwekkend is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.