Banken werken verkoop legale wiet tegen

Montevideo – Uruguayaanse banken hebben besloten de rekeningen van alle wietleveranciers te sluiten. Op woensdag 19 juli is Uruguay begonnen met de verkoop van cannabis rechtstreeks aan de klanten en is hiermee het eerste land ter wereld dat het gehele proces van de marihuana productie voor recreatief gebruik heeft gelegaliseerd inclusief kweek en verkoop. In een ander land werken banken juist gewillig mee.

De Banco Republica (BROU), met nota bene de staat als eigenaar, stopt alle commerciële relaties met apotheken die geautoriseerd zijn om marihuana te verkopen. Dit doen zij omdat ze beweren dat ze door internationale regels worden gedwongen, omdat zij anders geen internationale zaken meer mogen doen.

De wetgeving werd goedgekeurd in 2013. In Uruguay hebben 16 apotheken een licentie gekregen die hen toestaat om marihuana te verkopen geproduceerd door particuliere bedrijven onder volledige controle van de staat. Maar ook via eigen kweek en cannabis clubs is aan wiet te komen.

Door de hervorming nam de illegale drugsmarkt af van ongeveer US$40 miljoen naar US$7 miljoen.

In Uruguay kan iedere burger van 18 jaar zich registreren om wiet te kopen. Via het gebruik van vingerafdrukherkenning kunnen zij maandelijks 40 gram kopen voor persoonlijk gebruik. Daarbij hebben ze de keuze uit twee soorten met een relatief lage hoeveelheid THC, het actieve ingrediënt van de plant dat bewustzijnsverhogend werkt. De productie wordt behoedzaam gemonitord om te voorkomen dat het aan buitenlanders wordt verkocht of het land verlaat.

Wiet

Binnen 1 dag was de voorraad in de hoofdstad van Uruguay Montevideo uitverkocht.

De vorige president van het land Mujica was kwaad en zei dat de financiële autoriteiten maar moeten aftreden als zij de kwestie niet kunnen oplossen. Hij was president van 2011-2015. Tijdens deze periode werd de anti-verbodswet op het gebruik, de productie en verkoop van marihuana voor recreatief gebruik ingevoerd.

De apotheken waarschuwen dat zij de verkoop van cannabis moeten stoppen door de beperkingen van de banken.

Terwijl de Minister van Economische Zaken heeft verklaard dat zij niet hadden verwacht dat dit zou gebeuren, maar dat zij een manier zullen vinden om dit op te lossen.

Opvallend is dat in Nederland banken blijken geen problemen te hebben met de cannabis verkoop, volgens een onderzoek van het Financieele Dagblad. Bijna alle grote Nederlandse banken hebben coffeeshops als klant. Een Rabobank, heeft bijvoorbeeld niet alleen 82 coffeeshops in onderpand voor verstrekte leningen, maar is zelf huisbaas van coffeeshops. De vier grote banken hebben in totaal 171 coffeeshops in onderpand met een totale waarde van €1,1 miljard. Een derde van de eigenaren van 570 wietshops betaalt met de huuropbrengst uit de verkoop van softdrugs zijn banklening.

Het is natuurlijk uitermate vreemd dat hier opeens internationale verdragen en bankafspraken niet meer lijken te gelden. Maar dit komt waarschijnlijk omdat in Nederland naar schatting 1 miljard euro aan wietomzet gerealiseerd wordt. Dan worden deuren geopend die nog voor Uruguay gesloten blijven.

Met dank aan Telesurtv.

Rob Vellekoop, 23 augustus 2017

16 Comments

 1. Ze zouden een belangrijk aandeel van de winsten moeten missen?
  De overheden moeten de banken onder curatele stellen?

 2. Het lucratieve van het verbieden van iets is dat het ALTIJD geboorte geeft aan misdaad en daarmee automatisch aan geld en mooie baantjes bij de politie en justitie. Hoe vaak hebben we aardappelboer Opstelten wel niet op de TV gezien vanwege het eindeloos oprollen van wietplantages? Ik rook al 50 jaar en af en toe is daar ook een jointje bij. Liefst voor ik mijn viool uit de koffer pak. In mijn kennissenkring is dat heel gewoon, daar wordt er wel vaker ééntje opgestoken. En dat zijn toch allemaal heel gewone mensen. De meesten zelfs goed geschoold en ijverig. Ik ken rokers onder leerkrachten, werktuigkundigen, musici, uit het zaken- en bedrijfsleven en ikzelf heb een bedrijfje in de werktuigbouw gehad en heb nog tot na mijn pensioen doorgewerkt. Niet om het geld maar omdat ik één van mijn opdrachtgevers niet in de steek mocht laten. Dus eigenlijk snap ik niet wat voor last onze overheid eigenlijk van ons soort mensen heeft. Waar dat idiote fabeltje vandaan komt dat je van de soft-drugs automatisch op de hard-drugs zou overgaan. Waarom moeten we toch steeds op verzoek van “onze” overheid nieuwe groepen door de straten jagen? Wie máken eigenlijk de misdaad?

  • Omdat dat snuivers en zuiplappen zijn die coke snuiven van 500,- per gram en wijn zuipen van 100,- per glas.

 3. Goed stuk Rob, ‘k-wist niet dat dit zo in elkaar zit.
  Hash & Maryhuana zijn Psychoctieve & Bewustzijns verruimende aangelegenheden omdat het soft-EnTheoGenen zijn.
  in feite wordt Mens gewaar van Haar/Zijn Buitenaardse Goddelijk beginsel (Genesis)-(genen)
  https://www.youtube.com/watch?v=ZYc03WvJdeM

 4. De verkoop van wiet levert 12x zoveel op als de kweek. Als je dit uit het criminele circuit wil halen, zul je als overheid zèlf deze handel moeten nationaliseren en een grootschalige kweek moeten beginnen. Als je dan als overheid onder de verkoopprijs van de huidige kwekers zit schakel je die handel, die vaak gedomineerd wordt door de onderwereld, in een keer uit. De politie kan dan ook meer ingezet worden voor andere taken en zo wordt Nederland ook weer een stukje veiliger. Ook kan met de winst de lokale belastingen omlaag, dus het bied alleen maar voordelen, lijkt mij. Deze wijsheid heb ik niet van mezelf, maar van wijlen Prof.Dr. Pim Fortuyn die in 2002 helaas vermoord werd.

  • Als ze willen kunnen ze een soort spray maken. En dan via een inhalator ( net als mensen met c.p.d.o. ) of elektronische sigaret de stof inhaleren, dan kan men ook veel nauwkeuriger doseren en tevens hoef je geen tabak meer te gebruiken om te roken.Je hebt ook wiet- verdampers ,maar dat is ongecontroleerd. Via capsules oraal kan het ook. Zou voor mensen met een ernstige ziekte het leven nog een beetje kleur kunnen te geven. Een keertje met mijn huisarts hierover gesproken en die zei toen: ” je bent veel te goed voor deze wereld”.

 5. medicinaal moeten ze voor iedereen toestaan met een zeer laag THC-gehalte, en beter dat dit buiten om de banken, m.n. contant gebeurd anders steken zij weer als gewoon alles in eigen zak

 6. Geestverruimend. En als je deze term goed ontleedt zal je beseffen dat het dus het tegenovergestelde doet van wat de overheid en media beweren. Het stompt niet af maar VERRUIMT de geest.

 7. De Nederlandse Staat werkt ook mee om de cannabis-handel in Nederland te legaliseren. De staat gaat de “achterdeur” volledig beheren en controleren. Dus we krijgen staats-wiet of medicinale-wiet, die natuurlijk in handen komt van big-pharmacy. Die zeilen letterlijk op ons gedoogbeleid mee. Nederland heeft ook met zes Europese deelstaten afspraken gemaakt om aldaar medicinale- wiet te gaan leveren. ( 200 miljoen burgers) Of we het dan voor een redelijke prijs kunnen kopen??? Nu is de verhouding produktiekosten 1 euro verkoop 12 euro.

 8. Uhhhhm Rob?????
  het actieve ingrediënt van de plant dat hallucinerend werkt

  Sinds wanneer krijgt men hallucinaties van cannabis? Pado’s en LSD ja maar cannabis Rob……

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.