Nederland medeschuldig aan oorlogsmisdaden in Irak en Syrië

Nederlandse deelname aan de bombardementen en acties in Irak en Syrië, blijkt veel groter dan vermoed. Dagelijks vallen er burgerslachtoffers in de oorlog die woedt in het Midden-Oosten. Ook Nederland maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden, maar hult zich in stilzwijgen.

Volgens rapporten van lokale Syrische media zijn gisteren minstens 78 burgers gedood in Raqqa tijdens de door de VS-coalitie geleide luchtaanvallen. Dagelijks vallen er burgerslachtoffers, nauwgezet bijgehouden door Airwars. Volgens Airwars staat de teller van vermoorde burgers door de coalitie al op minstens 400 voor de maand augustus 2017. Andere met name Amerikaanse bronnen schatten dit aantal zelfs hoger.

Nederlandse deelname coalitie

Volgens het Ministerie van Defensie leverde Nederland van oktober 2014 tot juli 2016 F16 straaljagers voor luchtaanvallen eerst boven Irak en later ook boven Syrië. Onder de naam Air Task Force Middle East was het onderdeel van een internationale coalitie. Op 29 januari 2016 geeft de Minister van Defensie aan dat Nederland zijn rol in de coalitie zal uitbreiden tot het bombarderen van IS doelen in Syrië. In augustus van dit jaar bedankt de Amerikaanse Minister van Defensie Nederland voor zijn deelname aan de coalitie in Afghanistan en Irak.

Volgens een rapport van Airwars over de Nederlandse deelname aan de coalitie, geeft NL aan tot februari 2016 Nederlandse F16s meer dan 1300 bommen en raketten ingezet te hebben tegen Daesh doelen. Volgens Airwars is Nederland de vierde meest actieve coalitiepartner na de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Airwars beklaagt zich erover dat Nederland van de 12 coalitie deelnemers een van de minst transparante partners is.

Transparantie is belangrijk omdat volgens de coalitie elk lid individueel aansprakelijk is voor burgerdoden en -gewonden.

Slechts bij twee gelegenheden tot februari 2016 zijn locaties en data van Nederlandse luchtaanvallen in Irak bekendgemaakt, echter niet door de Nederlanders.
Bijna alle coalitiepartners rapporteren met meer transparantie dan ons land. Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk publiceren regelmatig gedetailleerde informatie over de data, locaties en voornaamste doelen van de luchtaanvallen, samen met info over gebruikte munitie.

Burgerslachtoffers

Airwars: Overzicht Burgerdoden bij luchtaanvallen coalitie

Aandeel van NL

Iedere maand vallen er doden onder de burgerbevolking van Irak en Syrië door de luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie. Nederland is een belangrijk partner, zelfs de vierde meest actieve deelnemer, met daardoor een aannemelijk aandeel in de burgerslachtoffers.

Oorlogsmisdaden

Het Statuut van Rome voor het Internationale Strafhof definieert oorlogsmisdaden onder andere als doelbewust doden, het veroorzaken van groot lijden of ernstige verwondingen, doelbewuste aanvallen op burgers of burgerdoelen, en de lancering van ongerechtvaardigde aanvallen in de wetenschap dat ze burgers zullen doden of verwonden.
De door de VS geleide coalitie bombarderen van scholen, ziekenhuizen, woningen en moskeeën veroorzaakt grote aantallen burgerslachtoffers en dit zijn dus oorlogsmisdaden.

Airwars is een instantie die internationale luchtaanvallen monitort tegen Daesh in Irak en Syrië. Zij onderzoeken alle beschuldigingen van burgerdoden van Rusland en de coalitie. Zij zeggen dat alle vermelde luchtaanvallen door de coalitieleden en Rusland gedubbelcheckt worden.

Rob Vellekoop, 24 augustus 2017

20 Comments

 1. Quote Nelleke:

  … , is het beter de ander niet van te voren als een sukkel te typeren?

  En dan ook niet jammeraar, klager, zielige, niet-nek-uitsteker, niet-voorbij-neus-kijker !?! !

  Snap je?
  Zie hier, in jouw eigen reactie mijn antwoord op jouw vraag in het artikel over vaccinaties in verschillende Europese landen.

  Het kan niet Nelleke!
  Waarom verwacht je van mij te laten wat je zelf ook doet?

  Do as I say, don’t do what I do zeker?

  Nee hoor, Rob zegt: ik hoop dat je mensen aardig zult vinden, ik zeg; ik hoop dat je de klootzak, een klootzak zal vinden. Tuurlijk hoop ik vooral aardige mensen te ontmoeten, maar ik maak me geen illusies, ik zal nooit iedereen aardig vinden! Op de wereld dan hoor, er zijn omgevingen genoeg waarin ik er nog nooit één ben tegengekomen! Deze digitale is daar helaas niet één van.
  Ik vind je een hooghartige..
  Dat bedoel ik niet als compliment. Ik zou er hypocriet achter kunnen zetten, maar drie keer raden wat dat van mij zou zijn!? Precies! In één keer goed. Het zou hypocriet van me zijn.

  Je verwacht van anderen te laten wat je zelf ook niet laten kan?

  Nee Nel, ik vind fatsoen en beleefdheid geen overbodige ballast! Ik vind het een onnodig verzoek ernaar te vragen.

  Daarbij vind ik het dus van een veel groter fatsoen en vorm van beleefdheid getuigen, wanneer iemand zich dus wel gewoon ‘sukkel’ laat noemen, daar geen aanstoot aan neemt of hardnekkig aandacht aan schenkt, en gewoon het gesprek inhoudelijk voortzet.

  Ik ben wat iemand zegt dat ik ben voor die gene. Waarom zou iemand dat anders zeggen?

  Nee hoor, wanneer ik iets zeg waardoor iemand in mij een klootzak ziet, krijg ik dat dus ook liever wel te horen! Ten eerste is dat in ieder geval geen hypocriet, want er ligt totaal geen ontkenning in zelf ook mogelijk een klootzak te zijn, en daarbij geld ‘wat je zegt ben je zelfvertrouwen ook gewoon nog ergens. En ten tweede, die is dus wel eerlijk!! Die praat ten minste echt! In tegenstelling tot fatsoenlijk zwijgen uit beleefdheid.

  Mijn vorm daarvan is dus letterlijk ‘iedereen mag alles zeggen, niemand dient er aanstoot aan te nemen’. Jouw vorm is ‘niemand mag alles zeggen, want iedereen zou er aanstoot aan kunnen nemen’. Ja, succes met de gesprekken die je jezelf nog wel toe staat!

  Moet je je eens afvragen hoeveel gesprekken jij eigenlijk niet voert met zo’n porseleinen mentaliteit.. succes ermee!

  • nelleke is een perfecte vredelievende statist uit wiens naam minstens duizenden onrecht wordt aangedaan. Een echte patriot die houdt van haar vaderland en uit volle borst dat idiote lofzangetje staat mee te brullen op koningsdag. Die veel waarde hecht aan volkshelden zoals piraat de Ruyter en de huidige criminele piratenbende die we kennen als politie.
   Pfffft, je moet je diep schamen nelleke.

   • Flink blijven roepen hoor Knelleke! Des te harder je roept, des te waarder het wordt hé. Vooral voor jou,.. ach, dat doet de waarheid gelukkig geen geweld aan..

    Die waarheid dat mensen niet voor niets grijpen naar geweld!! Wat denk jij nou! Dat er naar jou wel geluisterd gaat worden? Ik help het je hopen, maar ik heb daar geen vertrouwen in hoor!!
    Succes met geweld!

 2. Dus IS/moslim strijders gewoon hun gang laten gaan is een beter alternatief?

 3. De plannen om de islamitische strijders op hun grond te elimineren, dat ze nog niet in staat zijn te vluchten wekt afgrijzen?

 4. Dit is nonsens. Alsof Nederland voor de lol en avontuur naar Irak & Syrië gaat. Waar blijft de realiteitszin. Willen jullie dan nog meer terreurdaden in het ‘vrije’westen?Gebruik je nucbhtedre verstand en wees niet naïef. Dat zijn de terroristen immers ook niet of toch wel?! mvg Co

  • Er staat nergens dat NL voor de lol meedoet aan de oorlog in Syrië en Irak.
   Je stelt een soort ruil voor: als NL niet meedoet aan de oorlog dan krijgen we meer terreurdaden hier.
   Met andere woorden we moeten de oorlogsmisdaden ‘gewoon’ op de koop toe nemen.
   Als je NIET bereid bent te moorden in het Midden-Oosten dat noem jij dus ‘naief’
   Dank je, maar er is geen enkel excuus voor welke moord onder welke naam dan ook.

  • nee co , klinkt erg dom,
   de oorlog in Irak was illegaal en gebasseerd op leugens (allemaal bewezen) van de VN allemaal afgehamerd door een engelse rechter.En 9 Jaar lang onderzocht.Dus het westen heeft zich schuldig gemaakt aan het vermoorden van honderdduizenden burgers.Gedeeltelijk betaald met Hollands belastonggeld.Dus wij hebben allemaal bloed aan onze handen maar dit wil niemand weten.
   Onze politici waren destijds de terroristen.

 5. Dar zijn die Balkvanellende en de Wanhoop Scheffer voor aan te rekenen, teveel de oren aan de oorlogszuchtige inspiraties van de NWO laten hangen?
  Zijn genoeg door ons en andere stemmen voor gewaarschuwd, direkt mogen we de generaties na ons de puinhopen opruimen en of dit nog wel mogelijk is in deze onverdeelde wereld?
  Daarvoor verantwoordelijke gasten zijn nu goed belonende functies aan het verrichten zonder gewetensbezwaar?

 6. Je vraagt je af wat die Irakezen en Syriërs het Nederlandse volk toch hebben aangedaan. Of zijn deze “vredesmissies” wellicht economische aanvalsoorlogen waarbij vooral de oliekranen en nationale goudreserves in het vizier liggen?

  Het kapitalisme loopt op z’n laatst. De enorme productie-overschotten in de automobielindustrie (consumers lovechild!) en in de kledingbranche onderstrepen het zieltogende einde. Het kapitalisme kan alleen nog maar overeind worden gehouden met leugens, moorden en gappen bij de buren. Met als hoogste autoriteit op het Nederlandse defensiegebied een nietszeggend individu dat het nog tot secretaresse heeft gebracht….

  Blijf in godsnaam stemmen mensen. Gáán met die banaan!

  • Kort geleden was er nogal wat te doen over en veel ophef over de inzet van de MOAB (mother of all bombs) (dat is bunkerbuster munitie die toch echt al gebruikt werd in 1991 in Al-Amiriyah in Irak bedacht ik mij.*) De bom die de Amerikanen tegen IS of DAESH of wat voor naam ze ook krijgen zou hebben ingezet. Bij die aanval in April dit jaar in ’n provincie in Afganistan werden welgeteld 36 soldaten gedood. Betekende dat ’t einde van de oorlog in Afganistan? Rechtvaardigd het de ermee gepaard gaande duizelingwekkend hoge kosten op enige manier? Werkelijk?

   Steeds is de Nederlandse pers er als het eerste bij om de publieke opinie ervan te overtuigen dat dit het geval is.

   *lees de wikipagina over de werkelijke slachtoffers en beluister de wereldberoemde Oud-speler & componist Naseer Shamma die er dit nummer over maakte inclusief het hartverscheurende geluid van de sirene, het bomalarm: Happened at Al-Almiriyah om kippevel van te krijgen. Lees daarbij in de eerste commentaarpost de vertaling van wat hij in zijn introductie te melden heeft over die gebeurtenis die bij de bevolking in het geheugen gegrift staat, waarbij hij getuige was van de massale en gruwelijke moordpartij op burgers, vrouwen en kinderen door de Amerkaanse ’terroristen-bestrijders’.

   Achteraf komt af en toe de ware toedracht van zulke bombardementen aan het licht zoals hier maar veel vaker krijgen die onthullingen vervolgens nauwelijks aandacht in dezelfde media (of worden ze doelbewust verzwegen).

   Het is niet de bedoeling er aandacht voor te vragen want niet in het belang van de gevestigde belangen van de wapenindustrie met z’n tentakels in regeringen en de nieuwsvoorziening, alsook de veiligheidsdiensten en private beveiligingsfirma’s en vreemdelingenlegioenen.

   En daarom werd ook vandaag weer bekend dat NL stuurt weer nog meer F-16’s om te bombarderen om de Iraelisch-Amerikaanse as van het militair industrieel complex bij hun interventies te ondersteunen met bombardementen. Zelfs in landen met gekozen regeringen dus, en van ons belastinggeld want ‘de economie trekt weer aan’ heet het en blinkt uit in Europese bezuinigingspolitiek. Deels ook vanwege statuscompetitie omdat het nietige NL graag het beste jongetje vd klas wil zijn gaan ze bommen gooien waar nodig. Volgens Amerika en Israel onze ‘vrienden’ voor het leven.

   Nu nog ff de bevolking hier tevens angst aanjagen door opnieuw te beginnen over alweer het buitengewoon actuele gevaar van de Russen met hun levensgevaarlijke maar onbewezen gebleven hack praktijken.

   Om meer geld vrij te kunnen maken voor wapens waardoor we veiliger gaan worden zo wil men ons doen geloven. En maar betalen voor dood en verderf zaaien. De wapenfabrikanten en regeringen, slinks, voorzien beide partijen doorlopend van voldoende wapentuig om de oorlogsmachine gaande te houden. Nu nog de bevolking weten te misleiden met desinformaties. Valt het u ook op dat over de overstromingen in Bangladesh niets geen woord meer te beluisteren valt?

   Groots is het konde te doen van al die (afleiding van) rampen op grote schaal in Texas, de oorzaken ervan niet te benoemen terwijl Bangladesh aan zijn lot gelaten falikant over het hoofd gezien ons land overspoelend met rampvideo’s, slachtoffers, en verslagen over de ontreddering en ontheemding in het land van de klimaatveranderings-sceptici. Hallo! Het dak lekt! Bommen erop!

 7. MENSEN LEVEN VOORNAMELIJK IN HET EIGEN GEDACHTEN-LAND, DAT WAT AL DE GRENZEN OVERSTIJGEN KAN EN GAAT ROND-WERVELEN ALS WIND OVER “BERG-DAAL-VLAKTEN”…..

  • Ik ook niet bepaald. Ik wens niet eens met een land geassocieerd te worden, het wordt mij opgedrongen.

   • beste Nico,
    je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt
    in plaats van zielig te doen
    kun je beter je nek eens uitsteken
    om verder te kijken dan je neus lang is

    • Jouw type kwam toevallig voor in de speech van Larken Rose die ik zojuist heb gelinkt in de 6 leugens van de democratie. Ten eerste steek ik waarschijnlijk mijn nek meer uit als jij beseft en ten tweede, wat is er zielig aan het besef dat burgerschap niet vrijwillig is maar opgelegd?
     Over kortzichtig gesproken, trouwens leer iets over leestekens (de punt) en hoofdlettergebruik.

    • Ey Nelleke, je weet toch wel dat JIJ vind dat je toch ergens altijd fatsoenlijk en beleefd moet doen!?

     Het zielig maken van opmerkingen der opmerkzaamheid en kennisgeving, dat is pas triest, en dat wordt dan vervolgens dus zielig, voor en van jou, wanneer jij het wegzet als gejammer.. Is dat dan dat Grote Fatsoen waar hij het dan over hebt?

     Wat een muts is dat zeg!!

     Bij deze sluit ik aan!
     Ik ben zeker geen vrijwillig burger!!! Ik schaam me ook kapot!! En ook mij word het opgedwongen met geweld!!

     Nelleke staat aan de ontvangende kant? Nelleke is trotse slaaf? Oranje onderdaan? Hoe zit dat Nel? Bah!

     • Hij is natuurlijk jij.

      Is dat dan dat Grote Fatsoen waar jij het dan over hebt?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.