Zet Labour trend voor einde bezuinigingen in Europa?

Voordat de Engelse conservatieve premier May nieuwe verkiezingen uitschreef had ze nog de absolute meerderheid en zat de Labour partij in de verdrukking. Dat is sinds de verkiezingen van gisteren veranderd. Labour heeft een enorme winst geboekt, waardoor de conservatieven hebben verloren. Waar komt deze enorme ommezwaai in de Engelse politiek vandaan? Wat verklaart het enorme succes van Labour?

Het verkiezingsprogramma van de Labour partij heet veelzeggend ‘Voor velen en niet voor een paar’. In tegenstelling tot het conservatieve programma van premier May biedt Labour mensen hoop in plaats van hopeloosheid. Het programma wordt beschouwd als een terugkeer naar de politiek van de menselijkheid. Het gaat voor vrede, werknemers, het milieu en is wars van bezuinigingen. Iets wat ook in het door bezuinigingen gesloopte Nederland niet zou misstaan. Corbyn zegt wat de verkiezingsuitslag ook mag zijn, onze positieve campagne heeft de politiek verbeterd. Het programma heeft in ieder geval veel Britse kiezers aangesproken.

In het voorwoord van het programma schrijft Corbyn:”We worden geconfronteerd met een dalende levensstandaard, groeiende onzekerheid op werk, afnemende openbare diensten, mensen onder constante druk. Jonge mensen kunnen niet verder door schulden en de woonlasten. Hele gezinnen worden afgehouden van het leven waarvoor zij hebben gewerkt.”

Aan een ieder de keuze, zegt Corbyn, nog meer van hetzelfde, dus de rijken die nog rijker worden en meer kinderen in armoede, ons gezondheidssysteem dat tekortschiet en onze scholen en sociale voorzieningen in crisis. Of je kunt kiezen voor een partij die een plan heeft om dit alles te veranderen. Dat plan staat in het programma 2017.

De Labour party meet het economische succes niet af aan het aantal miljardairs, maar aan de mogelijkheid om mensen een rijker leven te laten leiden. Zij zeggen dat de meeste werknemers in Groot-Brittannië minder zijn gaan verdienen dan tien jaar geleden.

Een Nationaal Transformatie Fonds moet er voor zorgen dat er weer geïnvesteerd kan worden, na jaren van verwaarlozing, zo stelt Labour. Ze zeggen te willen stoppen met een financieel systeem dat een enkeling bevoordeelt. Juist kleine ondernemingen moeten in het centrum staan van de economische strategie.

Labour wil gebruikmaken van de lage rente en een National Transformatie Fonds oprichten dat £250 miljard in tien jaar tijd in de economie zal stoppen. De volgende Labour regering zal gemeenschappen opnieuw opbouwen die gesloopt zijn door globalisering en jarenlange verwaarlozing door de regering. Ook het energie systeem wordt getransformeerd.

Belastingen zullen bij een Labour regering niet stijgen voor mensen met een inkomen van minder dan £80.000 per jaar, ook de verzekeringsbijdrage en de BTW zullen gelijk blijven. Alleen de top 5 procent van de grootverdieners zullen meer gaan betalen om de openbare voorzieningen te helpen financieren. Evenmin moet de BTW uitgebreid worden naar voeding, kinderkleding, boeken, kranten en openbare transport tarieven.

Ongelijkheid heeft de economie opgerekt en is opgeschoven naar slecht betaalde onveilige banen. De industriële basis is afgenomen en er is te zwaar geleund op de financiële sector. Er moet een Nationale Investeringsbank komen die 250 miljard gaat uitlenen aan een netwerk van regionale ontwikkelingsbanken, gericht op het ondersteunen van de groei in hun gemeenschappen.

De plannen van Labour staan haaks op de zo langzamerhand fossiele bezuinigingsplannen van de neoconservatieven in zowel Groot-Brittannië als in Europa. De bezuinigingsplannen hebben overal gefaald doordat alleen de focus lag op de schulden op de overheidsbalans. De overheid kan juist met investeringen de economie aanjagen. Ze kan de infrastructuur versterken zoals transport en communicatiemiddelen, investeren in opleiding, enzovoort. De plannen van Labour kunnen als inspiratie dienen voor politieke partijen die nog geen antwoord hebben kunnen formuleren op daden van de conservatieven.

De uiteindelijke zetelverdeling:
Conservatives 318 (verlies van 13)
Labour 262 (winst van 32)
LD 12 (winst van 3)
SNP 35 (verlies van 19)
DUP 10 (winst van 2)
UKIP 0 (0)
Green 1 (0)
Rest 12

Rob Vellekoop, 9 juni 2017

 

7 Comments

 1. Zal wel moeten als je ziet dat alle voorzieningen op het tandvlees lopen?
  En heel verwonderlijk de inflati9e zet gewoon door, zakken van rijken worden gevuld?

 2. http://www.wsws.org/en/articles/2017/05/17/thor-m17.html

  Corbyn de wolf in schaapshuid….achtergronden Fabian society!
  volledig in agenda 21 ach…. politici welke partij is nog oprecht en zonder leugens … maar liever nog dat dan NGOs die stiekem proberen de gekozen bestuurders van hun stoel te wippen..
  kijk eens naar de earth federation die zichzelf al ziet als ongekozen wereld regering…. compleet met parlement en wetgeving.
  is ons iets gevraagd konden wij hier stemmen???
  nee dus zelfproclamatie een zeer dubieuze trend die zich ontwikkeld via mooie leuzen als het redden van de aarde en duurzaamheid een suiker laag met daaronder een gevaarlijk gif voor onze toekomst en vrijheid.
  geraffineerde instinkertjes

   • https://delangemars.nl/2015/06/26/schaf-de-overheid-af-en-verdeel-nl-in-kleine-menslievende-gemeenschappen/

    Ik ben eigenlijk wel klaar om de baby met het badwater weg te gooien..

    Quote madelief:
    Punt is dat ons nu verloederde zorg stelsel ooit ontstaan is omdat die z.g. naastenliefde niet werkte mensen hadden minder tijd en vaak ook geen zin om te helpen..EndQuote

    Hadden die mensen dat toen ook niet een beetje over zichzelf afgeroepen? Wanneer je bedenkt hoe kinderen in die tijd werden ‘behandeld’?

    Zelf kan ik niet wachten tot ik ze weg zal zien rotten in zo’n grafhuis. Hoe slechter hoe beter. Dat zet je op de wereld, stelletje tyfus-egoïsten. Ik heb me dan ook voorgenomen daar flink van te gaan genieten. De rollen omgedraaid. Ik ga dan ook geen cent voor ze betalen, en al helemaal niks ‘aannemen’. Ik kijk wel uit. Kunnen ze dat zelf tegen die tijd niet meer betalen? Ga ik nog meer genieten van het idee dat ze dan dak en thuisloos worden. Wat denken ze? Dat ik hotel ben ofzo? Een filantropische instelling? Onder mijn dak? Nééé!!! Niks daarvan! Ze kennen zo’n sterfhuis al niet betalen, hoe komen ze erbij dat ze dat bij mij wel zouden kunnen betalen dan? Ze gaan maar aan de geeuwhonger. Stelletje werkloze armoedzaaiers. Ik zou wachten tot het regent, het duurste brood kopen, en het in de waterplas voor hun bedelplek pleuren. Dat zou ik doen. En mochten ze me dan óóít íéts vragen, zal ik boos worden, spugen waar ze staan en hun samen met die woede weglachen.

    Stelletje ‘meest zieke’ leugenaars van me leven, die achterlijke mongolen die nog gewoon dachten kinderen ’te kunnen nemen’. Aan mij was niks gevraagd hoor. En wanneer dat wel zo is, kan ik het me niet herinneren. En ja, wanneer mij van te voren ALLES was verteld, hoe het hier allemaal is en ik ben daarmee zelf akkoord gegaan? Ja, dan ben ík inderdaad de allergrootste tyfusmongool allertijden, maar ik kan het niet voor me halen joh!

    Had ik al gezegd dat ik niet meer mee wil doen?

 3. Eindelijk gloort er dan misschien licht aan den einder voor een land wat al afscheid had genomen van de slangenkuil, de EU.
  Het zou wel eens de combinatie kunnen worden met zoveel succes, de wens is de vader van de gedachte, dat dit zeer aanstekelijk gaat werken voor de rest van het vastgeroeste Europa.
  Een uittredende UK met May aan het roer is net zoiets als een stijve ouwe hark in een pak op een racefiets die zegt dat ie de Tour gaat winnen. Die is men goddank kwijt!
  Alleen nog even snappen dat de wortel van het kwaad in de UK zetelt in de City of London. Het financiële bolwerk van het globale monster.

  • Komt allen naar theater de la Mar in A’dam, zondag 18 juni om 10 des ochtends is er een open discussie over de toekomst van het geld.
   Dit alles geleid door George van Houts van ‘ONS GELD’. Aansluitend, het met groot succes gepaarde stuk; ‘Door de Bank Genomen’.
   Plaats: Amsterdam. Voorbij Abcoude richting Haarlem, volg bordjes amsterdam!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.