Trump critici kunnen 10-tallen jaren cel in

Politieke protesten en burgerlijke ongehoorzaamheid bereiken in de VS het hoogste niveau sinds de 60-er jaren. De autoriteiten slaan terug met ongekend harde maatregelen. Het is een angstaanjagende trend die niet alleen in Europese landen, maar ook in de VS steeds verder uitdijt. Trump is zijn critici op een agressieve manier de mond aan het snoeren. Een verhaal van de eerste demonstranten uit de VS die hun afschuw over de verkiezing van Trump in Washington tijdens zijn inauguratie eind januari lieten zien.

Volgens Al Jazeera werden 212 betogers gearresteerd door de Metropolitan Police Department en beschuldigd van oproer als misdaad, met kans op een gevangenisstraf van 10 jaar en $25.000 boete. Op 27 april april voegden openbare aanklagers hier nog aan toe de aanzet tot oproer, samenzwering tot oproer en het vernielen van eigendommen, waardoor de straffen nog aanzienlijk hoger kunnen uitkomen.

Deze mogelijkheid van langdurige gevangenisstraffen voor betogers zou weleens een remmend effect op de deelname aan toekomstige protesten kunnen opleveren, zeker wanneer er steeds meer oppositie tegen Trump komt.

“De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU heeft naar aanleiding van de arrestaties in de Amerikaanse hoofdstad verklaard dat:

 • personen gearresteerd werden die niet betrokken waren zoals journalisten en waarnemers
 • gebruik van pepperspray zonder rechtvaardiging tegen mensen die niet de wet overtraden of al gearresteerd waren
 • het buiten vasthouden van personen voor een extreem lange periode, soms zelfs 8 uur zonder toegang tot voeding of toilet faciliteiten.”

Olivia Alsip, een 23 jarige uit Chicago, vertelde Al Jazeera dat ze nooit had verwacht dat deelname aan de anti-Trump protesten haar een celstraf van 80 jaar zouden kunnen opleveren. Alsip en andere verdachten moeten hun reiskosten betalen steeds als ze naar Washington reizen voor een onderzoek door de rechtbank. Ze zegt: “De meeste van ons hebben niet veel geld. Meestal vechten wij tegen de rijken omdat we economisch en politiek benadeeld zijn en weinig kapitaal hebben.”

Al 18 staten hebben op de uitbarsting van protest gereageerd met 30 wetten om demonstraties aan banden te leggen door straffen te verhogen en uit te breiden. Een nieuwe wet in Missouri verbiedt betogers hun gezichten te bedekken met maskers of andere vermommingen. In Florida, Tennessee, Georgia en Iowa zijn wetten geïntroduceerd die hogere straffen geven voor het blokkeren van verkeer en demonstreren op privé eigendom. De ACLU heeft de nieuwe wetten ongrondwettelijk genoemd en bezworen deze  aan te vechten als ze in strijd zijn met artikel 1 van de grondwet.

Advocaten van enkele gearresteerde betogers hebben rechtszaken aangespannen tegen de politie en hen beschuldigd van buitensporig gebruik van geweld en het verrichten van valse arrestaties. Het Kantoor van Politie Klachten (een regeringsafdeling) heeft opgeroepen om met een onafhankelijk onderzoek de acties van de politie te evalueren van die dag.

De zaken tegen de beschuldigde betogers zullen niet eerder dan maart 2018 beginnen, volgens The Post, zodat de advocaten van de verdediging de meer dan 650 uur aan video beschikbaar via mobiele telefoons, politie lichaamscamera’s en helikopter camera’s kunnen bekijken. Het Openbaar Ministerie heeft meer dan 100 mobiele telefoons geconfisqueerd van gearresteerde betogers op Inauguratie Dag in Washington volgens rechtbank documenten.

Artikel in o.m. Alternet

Vertaling Rob Vellekoop, 7 juni 2017

23 Comments

 1. Niemand anders dan insider Trump weet hoe de Soros kleuren’revoluties’ werken. In de VS is de Soros ‘Paarse evolutie’ aan de gang om Trump weg te krijgen en er een oorlogsfanaat als Clinton voor in de plaats te krijgen.
  Het is dus een keiharde machtstrijd.Trump slaat keihard terug. Wie wint? Zeker is dat de linkse beweging hiervan hoe dan ook het slachtoffer wordt.Ik hoop dat links zo verstandig is niet in de Soros val te trappen, maar ik ben bang dat ze te naief zijn.
  De strijd tussen Trumo en Clinton (Soros) is niet de strijd van links. Afzijdig houden dus.

 2. Allemaal vooropgezet spel, zgn een heeeeeel andere wind?
  Alleen dat Trump een hardliner is, dat is het verschil!

  • Wat hebben mensen tegenwoordig toch tegen moslims? Zelfs de ramadan moet het ontgelden.

 3. Ach de Zonnestraaltjes en Sneeuwvlokjes moeten ineens verantwoording afleggen voor alle rotzooi die ze trappen!
  Oei, dat vinden ze niet leuk nee, huillie huillie…

  Hoop dat ze doorpakken in de VS en deze doelgroep Linkse raddraaiers eens goed aanpakken en laat maar piepen!

  Dit Links volk kan nou eenmaal niet accepteren als er door een grotere groep massa een andere keus wordt gemaakt dan hen welgeliefd is. Maar zo werkt de wereld niet!

  • Ik dacht dat ik alles meer begreep, maar je brengt me in verwarring. Er zijn veel mensen die beweren dat Trump links is en nu geloof jij dat juist linkse mensen het opnemen tegen Trump. Wonderlijke wereld toch.

   • Rob lees ook eens wat andere sites, Amerikaanse zenders, zie het het allemaal net even anders.

    • Ik lees heel veel Amerikaanse commentaren, dat is ook de reden dat ik er zo min mogelijk over schrijf. Er zit veel te veel propaganda tussen en daarvoor laat ik me niet gebruiken.

   • Mensen , Mensen…
    Het maakt niet uit…
    wie gelijk meent te hebben in zijn/ haar gedachten gang.
    Stop met elkaar te beargumenteren / discussiëren van links – rechts
    Linker hersenhelft versus Rechter hersenhelft.
    Er leidt één weg ….naar Boven
    Daar zijn we allen één in Liefde voor elkaar.
    Laat je niet afleiden door Abracadabra nieuws wat dagelijks in ons brein
    geprogrameerd wordt , volg je eigen innerlijke intuïtie gevoel.
    Wees stil in jezelf .. zoals Dieren aanvoelen wat er kan gaan gebeuren.
    Zij zijn veel wijzer .. als wij mensen met ons onderlinge gekissebis.

    De komende maanden staat ons wat te wachten.
    Wees aardig en verdraagzaam en behulpzaam voor elkaar.

    Volg het luchtruim onze Zon \ het Universum ..wat er gaande is

    https://www.youtube.com/watch?v=Vjs984hkhFA

 4. Er is met een beroep op traditie als stok achter de deur van een beroep op autoriteit, al een persoonlijke aanval gedaan door de bewijslast te verschuiven; de woorden van een ander zijn door cirkelredenatie van verkeerde vergelijkingen met het jij-ook-argument in je mond gelegd; overhaast gegeneraliseerd, ter voorkoming van een afwijkende mening, om onjuiste oorzakelijke verbanden.

 5. Dat Trump aan de macht is hebben de Clintons aan zichzelf te danken, door de verkiezingingen te vervalsen, Joe Biden had moeten winnen. Democraten die dit nieuws naar Wikileaks lekten werden vermoord, het laatste slachtoffet Seth Rich. Niet de SU hackt emails maar Democraten lekken emails.

  • Google eens op Kevin Shipp, ex CIA agent, er heerste daar een waar schrikbewind, dat het westen en uiteraard ook de VS rot is tot op het bot is toch allang duidelijk, al jaren. Heb rond 2000 een docu gezien waarin mensen die hun boete niet konden betalen, voor een eenvoudig vergrijp (fietsen zonder licht) met een bal om hun been in de brandende zon zwaar werk moesten verrichten.

   • Jesse Freriks , onderzoeksjournalist, heeft interviews gepubliceerd van mensen hier in Nederland, die hun boete, voor soms niet meer bestaande voertuigen, verdrievoudigd zagen, soms bijzonder schrijnende gevallen, mensen worden zonder tussenkomst van een rechter in de gevangenis gestopt, dat noemt zich een rechtstaat. Haal eerst de balk uit uw eigen oog voordat u met die van uw buurman begint.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.