Voorkom vernietiging: red inlichtingenarchief van brandstapel

Grote delen van de immense archieven van de inlichtingendiensten worden met goedkeuring van het Parlement vernietigd, daarom roept Buro Jansen & Jansen mensen op zoveel mogelijk dossiers op te vragen in het belang van onze veiligheid en democratische controle op de diensten. Het boekstaven van de geschiedenis van de BVD is namelijk een vorm van afleggen van verantwoording aan de samenleving.

Jansen & Jansen:
“Kennis over het verleden is van essentieel belang voor kennis over het handelen in het heden en de activiteiten in de toekomst.”

De Tweede Kamer keurde de vernietiging goed van grote delen van de inlichtingenarchieven die nu naar de brandstapel worden gebracht.

De bevoegdheden van opsporingsdiensten en inlichtingendiensten zijn de afgelopen dertig jaar gestaag uitgebreid. De diensten beweren steeds dat dat in het belang is van onze veiligheid. De politiek gaat mee in die stelling en voorziet de diensten van de gevraagde bevoegdheden. Zo ook recentelijk.

De Tweede Kamer ging akkoord met het ongericht aftappen van het internet door de inlichtingendiensten (sleepnet). Het is te vergelijken met de grootschalige stofzuiger van de Amerikaanse inlichtingendienst, de NSA, die door Edward Snowden openbaar is gemaakt. De Nederlandse stofzuiger is natuurlijk van een kleiner kaliber.

Het aftappen van het internet door inlichtingendiensten zou voor onze veiligheid zijn. Rusland staat digitaal voor de deur, terroristen zouden op het internet plannen beramen en andere voorbeelden worden aangehaald.

Het is van belang om te weten wat de diensten in het verleden hebben uitgevoerd, wat de mislukkingen waren, de successen, de schendingen van grondrechten en de redenen van dat werk!

Om te voorkomen dat de archieven vernietigd worden, roept Jansen & Jansen iedereen op om dossiers op te vragen om zo het archief veilig te stellen voor de toekomst. Zij hebben een lijst gepubliceerd met wat je kunt opvragen, de adressen van de diensten, voorbeeldbrieven. Ook zijn er voorbeelden op welke manier je je eigen dossier kunt opvragen.

Ik raad de lezer aan deze lijst eens te bekijken om een idee te krijgen hoe ver de interesses van de inlichtingendiensten gaan en hoe ver dit verwijderd is van hun oorspronkelijke taak.

Daarnaast zijn zij bereid de brieven op te stellen met onderwerpen naar keuze, deze fysiek te versturen, bezwaar en beroep en hoger beroep te begeleiden. Daarvoor hebben zij echter wel jouw handtekening en adres nodig. De procedures zijn lang, meestal jaren, maar zij rekenen op je steun.

Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grondrechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.

Volgens Prof. Dr. J.C.H. Blom, Emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis UvA en oud directeur NIOD:
Bescherming van de democratie en de rechtstaat. Dat is de (goede) reden waarom ook democratische samenlevingen inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben. Een belangrijk nadeel daarbij is wel dat in het werk van zulke diensten aan de individuele rechten van de burger en aan het democratisch proces van openbare verantwoording afbreuk wordt gedaan. Eén van de weinige manieren, zo niet de enige, om hier nog tegenwicht te geven, is historisch onderzoek op basis van een ruimhartig beleid met betrekking tot archiefmateriaal in een later stadium.

Daarvan is in Nederland echter geen sprake. De ook op dit terrein onmisbare vraagbaak Sierk Plantinga deelde mij begin 2013 desgevraagd mee, dat van overdracht van archief van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten geen sprake is geweest op een klein bestand na van het Bureau Nationale Veiligheid, dat na de bevrijding in 1945 korte tijd heeft bestaan.

Buro Jansen & Janssen heeft te horen gekregen dat de inlichtingendiensten niet blij zijn met de website https://voorkomvernietiging.nl, reden te meer voor De Lange Mars om hierover te publiceren. Iedere overheidsdienst moet verantwoording afleggen voor haar daden en dat geldt ook voor de inlichtingendiensten.

Rob Vellekoop, 5 juni 2017

6 Comments

 1. Dan zijn ze nooit meer ter verantwoording te brengen, ontkomen eventueel aan een naheffing, veroordeling etc?

  • Ze krijgen het benauwd, Formi. En dat is zeer begrijpelijk.
   Want, zoals Yvonne schrijft, karma is een hel.
   Tenslotte (op het eind) heb je alleen nog maar met [de inhoud van] je eigen bewustzijn te maken.

 2. Je hebt helemaal gelijk Johan………meer dan gelijk….maar kijk eens naar de film Nosso Lar, daar belanden Rutte en vele vrindjes van die hele kliek, niet iets, om jaloers op te zijn, karma is een bitch! Wat je zaait zul je ooit oogsten!

 3. Minister-president Mark Rutte heeft veel, héél veel te verbergen. Iets waar hij steeds, in alle vrijheid, voor gekozen heeft. Hij is een psychopaat zonder emoties, zonder respect en zonder liefde. Hij weet niet wat vriendschap is, hij weet niet wat de liefde van een vrouw is en hij wil alleen diegenen die hem in de kont zijn gekropen als zijn vrienden zien. Maar deze “vrienden” zullen hem ooit de rug toe keren. En dan zal hij een zeer eenzaam mens zijn.
  Minister-president Mark Rutte heeft steeds de vrije keus gehad: vècht ik voor mijn volk of verraad ik mijn volk. Wil ik echte vrienden of wil ik kontkruipers.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.