Tijdperk van de klaproos

Niets is nog langer wat het lijkt. Links is rechts en rechts is link. Wilders is niet sociaal en Rutte geen liberaal. Het is het tijdperk van de omgekeerde logica. We noemen Trump links en Mao rechts. Kortom welkom in het tijdperk van de klaproos, die geen echte roos is en uit elkaar klapt voordat je hem ziet.

Een voorbeeld van een typische discussie van deze tijd, die afgesloten is met de conclusie ‘je begrijpt er toch niets van’. En dat laatste was de pijnlijke waarheid.

Maar even dan, voor het goeie begrip. De graai-industrie is blijkbaar ‘links’ en het klimaat is een winstkans. Ik denk dat Marx en Den Uyl zich van verwarring in hun graf omkeren en dat Marcus Bakker persoonlijk terugkeert om dit recht (daarmee bedoel ik: niet krom) te zetten. Het brengt mij danig van de leg. Dus met ‘ja’ bedoelen we in deze tijd ‘nee’ en met ‘nee’ dan ‘ja’?

Hetzelfde overkwam me een tijdje terug toen iemand mij een ‘gutmensch’ noemde. Ik voelde me vereerd, maar de man zei dit met zoveel minachting dat ik aan zijn ‘compliment’ begon te twijfelen. En ja, hoor. Met een ‘gutmensch’ wordt een sukkel, een vluchtelingenlover, een politiek correct mens bedoeld. En dat vinden deze mensen niet ‘gut’ maar fout.

Oke, maar nu begin ik het te snappen. Daarom hebben mensen in maart massaal op de VVD, D66 en Groen Links gestemd. Ze dachten dat de twee eerste partijen voor het linkse gedachtegoed staan (graaien is links) en dat Groen Links, ondanks de naam een ‘rechtse’ partij is. Ook het CDA won, omdat dit geen christelijke partij is, maar een partij van goddelozen is. Dit zal niet iedereen in een keer begrijpen.

Geen wonder dat het wantrouwen in deze tijd zo groot is. Alles wat mensen zeggen moet in twijfel getrokken worden en is het tegenovergestelde van wat ze bedoelen. Rutte wordt regelmatig een ‘leugenaar’ genoemd. Aan het stemgedrag te zien, waarbij meer dan 1/5e van de stemmen voor de VVD waren, begrijp ik dan ineens dat ze met ‘leugenaar’ iets heel anders bedoelden. Hij wordt juist niet gezien als iemand die onwaarheden verkoopt, maar als een man van de waarheid.

Mensen die er helemaal niets van begrijpen, en ik behoorde tot voor kort tot deze groep, denken dat de VVD een corrupte partij is. Heel veel mensen zeggen dit ook, maar zonder dat dit enig consequentie heeft. Als weldenkend mens snap je hier helemaal niets van, een dergelijk wangedrag zou toch gevolgen moeten hebben. Maar nee, de heren en dames benoemen elkaar gewoon op andere snoepbaantjes en er kraait niemand over. Ook dit moet je dus anders zien. Iedereen die zo fel tegen dit gedrag is, schijnt er dus voor te zijn en er alle begrip voor te hebben. Ze zeggen alleen het tegenovergestelde van wat ze weer bedoelen.

Goh, dat is schrikken. Ik moet dus voortaan op een hele andere manier luisteren naar wat mensen zeggen.

Ik heb ook een hele tijd gedacht dat mensen serieus tegen een gekleurde, niet-zwarte Piet zijn. Ook dat is natuurlijk een verkeerde inschatting van mij. Ze willen een gekleurde Piet en doen alsof ze er zich zo druk over maken. Ze willen wel degelijk een samenleving waarin de sporen van slavernij zijn opgeruimd. Dat is goed zeg. (Ik bedoel met ‘goed’ dus nog steeds wel ‘goed’. Sorry, maar ik doe niet mee in de geest van de klaproos.)

Tja, de wereld is gecompliceerder dan deze lijkt. In januari heb ik met allerlei mensen een snoeiharde discussie gevoerd over het aantreden van Trump als president. Zij vonden dat de man ‘een kans moest krijgen’ want hij zou wel begrip en gevoel voor zijn medemens hebben. Daar ben ik toch hard tegen in gevlogen. Heel fout van mij, want opnieuw schreven mijn opponenten het tegenovergestelde van wat ze bedoelden. Ze wantrouwden Trump juist. En achteraf hadden ze het dus volledig bij het juiste eind. Ik heb me toen vreselijk druk gemaakt over niets. Ik dacht dat de wereld aan gekte ten onder zou gaan, maar ik moest natuurlijk alles wat ze mij meldden lezen als het tegenovergestelde. Verwarrend, maar achteraf stelt het me wel erg gerust.

Met andere woorden ik geloof sinds kort dat we met de wereld de goeie kant op gaan. We zijn niet tegen de komst van vluchtelingen naar ons land, maar juist heel erg voor. We eisen geen hekken om ons land, maar juist openheid en gastvrijheid. We willen geen Wilders, maar doen gewoon alsof we hem aardig vinden. We houden niet van Amerikanen, maar doen alsof we hen als een loopse teef volgen. We vinden de Russen en Poetin juist aardig en voorkomend, maar zeggen het tegenovergestelde omdat dit de manier van doen is in de tijd van de klaproos.

Rob Vellekoop, 2 juni 2017

22 Comments

 1. http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/84716-drogredenen-herkennen-en-weerleggen.html

  Er is met een beroep op traditie als stok achter de deur van een beroep op autoriteit, al een persoonlijke aanval gedaan door de bewijslast te verschuiven; de woorden van een ander zijn door cirkelredenatie van verkeerde vergelijkingen met het jij-ook-argument in je mond gelegd; overhaast gegeneraliseerd, ter voorkoming van een afwijkende mening, om onjuiste oorzakelijke verbanden.

 2. En we komen iedere uur, weer een stapje nader tot de dictatuur, die van links of die van rechts, dat kunnen we nog niet weten door de kat of de hond, maar we worden gebeten. Uit: Dansen op een vulkaan van Annie MG Schmidt, tijdje terug dus

 3. Hier gaar her daadwerkelijk om ..al het andere is schauspiele in scene gezet voor de proletariaat..Follow the money!

  En bedenk de realiteit: wie alle financiële middelen bezit heeft greep op de macht..en door middel van
  Nanotechnologie in Chemtrails worden populaties bestuurd en dom gehouden en daardoor opstand in de kiem gesmoord (aldus Harald Kautz Vella)

  https://youtu.be/cRuKmxQSPSw

 4. Het is het teken van de tijd! De Orwelliaanse dialektiek.
  Oorlog is vrede en kennis is onverschilligheid en ga zo maar door.
  Verwarring en chaos is onderdeel van de greep op de psyche van de mens. Niets is meer wat het lijkt!

 5. En wat Nederlanders in werkelijkheid stemmen daar kom je toch nooit achter. Stemmen op de VVD dat doen Nederlanders voornamelijk stiekem. Daar ben je tenslotte een echte Nederlander voor.

 6. De begrippen “links” en “rechts” zijn holle begrippen geworden. Daarom hier nog even de oorspronkelijke betekenis: “links” betekent niet gezagsgetrouw en “rechts” betekent gezagsgetrouw.

  Terwijl onnozel Nederland nog diep in slaap ligt vinden grootscheepse voorbereidingen plaats voor de komende G20-top waarbij de meest succesvolle wapenhandelaars en politieke delinquenten elkaar in Hamburg zullen treffen. Minstens 13.000 (!) man politie aangetrokken uit alle Bundesländer staan klaar om een revolutionaire opstand te voorkomen. Want dat deze G20-top in Hamburg op felle gevechten gaat uitdraaien dat is wel zeker. Wie het zat is dat banken hele landen mogen uitplunderen terwijl elk verzet daartegen door het gore politie-tuig neergeslagen wordt kan volgende maand in Hamburg meevechten met alle verenigde verzetsgroeperingen (woedende burgers, studenten, Rot Front, Black Bloc etc.)

  https://www.youtube.com/watch?v=QZRvFVWleyc

  • hoe zeer ik het, als 68 jarige ook begrijp ( ik heb aan ALLE grote demonstraties meegedaan en het leverde NIETS op), tóch denk ik dat je met STRIJD alleen maar koren op de molen van die reptielen/satanisten,illuminatie/psychopaten gooit. Ik ben voor een liefdevolle confrontatie, zoals in Amerika bij de Dakota pipeline.

   • Ik begrijp je Jeanine en ik respecteer dat je hier een andere mening over hebt. Maar het huidige politieke beleid dat “met alle mogelijke middelen” wordt doorgezet (ESM-verdrag) zal helaas -en dat meen ik oprecht!- op vechten uitdraaien. Want rebellie wordt automatisch geboren uit hoop en wil een einde maken aan alternatiefloosheid. En er zijn echt heel goede alternatieven voor ons allen. “Ze” in de kaart spelen? Wie weet. Maar op dit moment loopt het ze toch wel dun door de broek:

    https://www.youtube.com/watch?v=VJVufsgDlNA

  • Beste Johan,
   dan gebruik je toch andere bronnen dan mij. Links en rechts zijn voor mij vanaf nu dus alleen nog maar kanten en richtingen; links is gewoon links en rechts gewoon rechts!
   Progressief is gewoon progressief,
   conservatief gewoon conservatief,
   niet gezagsgetrouw is dan ook gewoon niet gezagsgetrouw,
   en je raad het vast al,
   gezagsgetrouw is voor mij voortaan ook gewoon gezagsgetrouw.

   Beste Jeanine,
   waar wordt voor jou; ‘meevechten met alle verenigde verzetsgroeperingen’, ineens; ‘demonstreren helpt niet’?

   Dat demonstreren niet helpt hebben we dan ook wel aan jullie afgezien, althans, toen jullie dat nog wel deden.
   Maar fijn dat het bij jullie ook is ingezonken dat het niets veroorzaakt. En dan die uitnodigingen om mee te gaan met dat van te voren al duidelijk kansloze; want dat is beter dan niks doen. Euhm, dus iets doen dat niets veroorzaakt, is beter dan niet dat iets doen dat niets veroorzaakt? Volgens mij heet dat verspilling van je tijd hoor. Maar goed, een levend mens kan helemaal niet niets doen. Wel de tijd verspillen. En zo nam ik die uitnodigingen dan ook, als een uitnodiging tot het gezamelijk wat gemoedelijk verspillen van je tijd.

   Nee Jeanine, we hebben het wel gezien.
   Wat ik je nu ff niet kan laten zien, kan het specifieke filmpje ff niet vinden, is dat er al een duitse universiteit is die zijn studenten al trainingen gaf in het in georganiseerd verband vechten met politie en ME. Alhoewel ik dat zo ook niet zuiver zeg, in hoeverre de universiteit dat zelf organiseerde of dat zich beperkt tot studenten? In ieder geval vond het plaats in het gebouw van de universiteit. Zo, beter.

   https://www.google.nl/amp/www.foxnews.com/world/2017/03/28/german-police-vehicles-torched-in-hamburg-anti-g20-protest.amp.html

   https://insurrectionnewsworldwide.com/category/g20-summit-hamburg-2017/

   https://325.nostate.net/2017/03/25/lets-fight-together-no-g20-summit-hamburg-germany/

   Zoals het me deze keer aankomt, de informatie, gaan ze dat deze keer dan ook ff flink merken!
   Nee, demonstreren helpt inderdaad helemaal niets, en dat begint ondertussen wel in te zinken.

   Ik loop zelf ook gewoon bij de politie naar binnen: ,,wat een dilemma hè, ben je ervan bewust dat ze in Hamburg al studenten trainen in het in georganiseerd verband vechten met jullie, de politie?”
   En: ,,Weet jij eigenlijk wel dat ik helemaal niet vrijwillig burger ben? Daar word ik via jullie met je wapens toe gedwongen.”
   Enzovoorts enzovoorts. Zeggen ze uiteindelijk het gesprek op, lul ik ook gewoon door, gaan ze het nog eens herhalen, of ze zeggen me vanaf nu te negeren. Zeg ik zoiets als; ja, kan je proberen, succes daarmee. Maar je hoort me toch wel. En dan lul ik ook gewoon door. Hebben ze ineens wat te doen in het kantoor achter de balie, dan blijf ik nog ff staan, misschien bedenk ik nog iets, staar wat naar de lege stoel, dan loop ik zingend weg: vluch-ten is voor óns te laat, het helpt niet méér..

 7. Vertrouw alleen op jezelf Rob, gebruik je verstand, maar ook vooral je intuïtie!!

 8. Zonder mijn bijspraak?
  Maak er zelf maar iets voor jou begrijpelijks mee:
  https://youtu.be/PWMFgS6w3BY

  Kleine aanvulling:
  https://www.ted.com/talks/manuel_lima_a_visual_history_of_human_knowledge?language=nl

  En als ondersteuning van mijn verklaring waarom ik nou zo blij werd van de door Rob gepresenteerde nieuwe invalshoek, het waarom komt eerst:
  https://youtu.be/IPYeCltXpxw

  Dus voor zover ik het begreep, werd ik daar blij van omdat Rob, hoe vol-, semi-, half-, deel-, of onderbewust dan ook, zich wat mij betreft precies deze vraag had gesteld; waarom doe ik het eigenlijk? En dan wat mij betreft daar ook het voor en volgens Rob enige juiste antwoord op formuleerde, waar ik het zo mee eens ben, dat, nuja, ik per gevolg zelfs voor het eerst ’two cents’ heb overgeschreven.
  De lange mars heeft inderdaad niet tot doel de mensen tegen elkaar uit te spelen. Althans, dat lijkt mij toch niet de bedoeling te kunnen zijn. Wanneer dat vervolgens na bezinning zo uit de hoed komt, voel ik me gezekerd in de overeenstemming, tussen wat ik denk/geloof dat de bedoeling is van Rob zijn site, en de bedoeling waarom ik hier uberhaupt kom, mijn doel dus.
  Men loopt de lange mars dan uiteindelijk ook niet alleen in zijn eentje.
  En ja, helaas is het soms ook even nodig te bedenken wat je waarom eigenlijk hoe niet wilt zijn, om daar vervolgens mee aan te vangen, wat je dan wel wilt worden.
  Nou, ik geloof er wel in!
  Bij deze spreek ik mijn volle vertrouwen daarover uit.
  Ik denk zelf dus echt wel al verschil te zien en lezen in de stukken van voor de aankondiging en de stukken erna. Ik blijf gewoon kijken hoor, kat uit de boom, appel uit de boom, tak uit de boom en als laatste de knoppen er weer in. Maar als ik me niet vergis, zie ik de kat er niet meer in. Wel ff vogelen af en toe, maar hé, het zingt als het gebekt is hoor, ook Rob en ik hoop dat hij tussen het nog wel serieuze door, nog wat blijft flierefluiten, als de vrije vogel die we allemaal zouden moeten mogen zijn.
  Yo!

 9. Ik heb het er maar moeilijk mee Rob Jij hebt het inmiddels begrepen maar mijn hersens zijn nog danig geprogrammeerd volgens de oude logica. Echter, ik doe mijn best.

 10. Jaja, ik begrijp hieruit dat je het externe niet meer zo begrijpt, maar dat leidt tot de interne conclusie dat iemand het hele ‘externe’ niet hoeft te begrijpen, zolang jij jezelf maar intern begrijpt?
  Welkom in onze wereld, althans, mijn, laat ik dan ook maar gewoon alleen voor mijzelf spreken. Ik heb het nooit begrepen, ik zal het nooit begrijpen en ik snap wel eens iets in de kern, maar daar houdt het dan ook wel weer gelijk op. Zodra het voorbij de gesnapte kern gaat verliest het zijn juiste vertaling. Tsja, heb je net door hoe iemand wat bedoeld, zit je met een ander te praten, die precies dezelfde woorden gebruikt, inclusief gelijke gezichtuitdrukking, micro-expressie, intonatie, conotatie, de hele waar te nemen she-bangs, om er vervolgens naar aanleiding van mijn reactie daarop, achter te komen dat ze iets totaal anders bedoelen dan mijn vorige/een andere gesprekspartner.
  Ik meen me nog een digitaal gesprek te herinneren wat dit betreft, waarin we zelfs trachtten om Ockhams Razor erop toe te passen. Helemaal verdwaald op een pad zonder bestemming. Want wanneer je er al niet uitkomt terwijl we allemaal van dezelfde wikipagina lezen.. tsja, het is allemaal zo lekker multiple interpretabel.
  En ondertussen lijkt dat gelukkig door te dringen in de ‘hogere’ gelederen.
  Die mensen hebben decennia lang gedacht dezelfde taal te spreken?
  Mag ik nog ff lachen?
  Ik hoop dan ook dat we er snel uit zijn.. wie nu eigenlijk wiens taal spreekt. Babylonia 2.0
  Iedereen die in zulke gesprekken woorden gebruikt die hij denkt te begrijpen, heeft dat mogelijk goed, maar zit net zo mogelijk verkeerd. Kijk in de top van communicatieprocedure’s. Bijvoorbeeld de protocollen voor lijnvliegtuig communicatie. Je kan het! Kom op! Moet je nagaan wanneer de internationale regels en richtlijnen voor het laatst een grote aanpassing hebben ondergaan. In dit soort domeinen is momenteel wat mij betreft de actuele top van communicatiepraktijk te vinden, dus expliciet niet qua techniek, maar puur qua communicatiepraktijk, het zo zuiver mogelijk overbrengen van de bedoelde boodschap.
  En dan moet je voorstellen dat ze zich al vrij ver beperkt hebben tot het zoveel mogelijk informatie delen via, met en door middel van alfanumerieke codes. Concreter kan het welhaast niet. En nog is er de mogelijk tot miscommunicatie.

  Ik doe ook niet alsof ik zo lekker helder en makkelijk te begrijpen ben hoor, maar heeft iemand nu het idee te begrijpen wat ik hier probeer te bedoelen?

  Als de meest rigide concrete communicatie protocollen al bloot staan aan miscommunicatie vanwege (cultuur/taal/regio)gebonden verschillen in beide klankvorming en klankinterpretatie, wat denken al die rotte politici dan van elkaar te begrijpen, in een taaldomein waar alles zo abstract is, dat het al een klein wonder genoemd mag worden, wanneer die idioten al begrijpen wat ze net zelf hebben gezegd, laat staan wat zo’n andere klep zegt. Moet je ze eens vragen wat ze net hebben gezegd, maar dan in kindertaal. Kijken of ze er dan uitkomen, maar denk het niet joh, ik denk dat ze er ineens achter komen, zichzelf niet eens goed uit te kunnen leggen.

  Het lachen vergaat, in ongeloof over geveinsd begrip, verbaast.

  Yo!

 11. Mijn niet subtiele gedachte : we gaan naar de klote.

  Links is rechts rechts is links, niet als tegenstelling maar als daadwerkelijk een entiteit.
  En niemand ziet het.

  Dat was mijn tien cent voor vandaag. Morgen meer diepgang.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.