Wiet Bevrijdingsdag 11 juni

De negende Cannabis Bevrijdingsdag vindt plaats in Amsterdam op 11 juni 2017, van 14 – 22 uur. De toegang is gratis. Deze Bevrijdingsdag viert de internationale cannabiscultuur en toont hoeveel goeds de wietplant geeft. Deze dag pleit voor tolerantie en een brede toepassing van hennep als duurzame grondstof en komt op tegen criminalisering van de plant, de cannabisconsumenten, de coffeeshops en de kwekers.

Naast het podiumprogramma met artiesten, sprekers en Dj’s uit binnen- en buitenland is er een grote Hennepmarkt, een Cannabis University (met debatten, masterclasses en workshops), een Vape Lounge en een bijzonder aanbod kleine cateraars.

Op de Hennepmarkt presenteren cannabis- en hennepgerelateerde organisaties en bedrijven zich en/of verkopen hun -legale- producten.

Sinds 1999 worden er in het eerste weekend van mei wereldwijd demonstraties en festivals georganiseerd voor legalisering van cannabis, onder de noemer Global Marijuana March. In Nederland organiseert het VOC sinds 2009 de Cannabis Bevrijdingsdag.

Er is geen zinnige verklaring voor het decennialange hysterische verbod van marihuana/wiet/cannabis/hennep. Cannabisgebruik is namelijk niet schadelijk voor de mens, kost geen mensenlevens en is als medische toepassing juist een panacea. De enige verklaring voor het verbod van marihuana kan zijn dat vrijgave van cannabis de winsten van de farmaceutische en petrochemische industrie en werkgelegenheid van de hulpverleners en justitie bedreigt.

Sinds het begin van de 20e eeuw wordt de hennepplant (marihuana) gepresenteerd als een gevaar voor de volksgezondheid. Dit volledig foute beeld leeft nog steeds bij de politiek. Ondanks dat de VS, de grote initiatiefnemer van de verbanning van hennep hierop schoorvoetend terugkomt, blijft NL stug volharden in het verbod er van (met vocuitzondering van het gedogen van de particulier die 5 planten buiten in zijn tuin mag hebben).

Hennep is eeuwenlang gebruikt in de scheepsbouw, boekdruk, als kleding en medicatie vanwege zijn ontgiftende en helende werking. In 1400 droeg het gebruik van hennep bij aan de snelle groei van het boekdrukken. Het eerste boek, de Gutenberg Bijbel werd gedrukt op hennep papier. In 1600 waren de VOC schepen uitgerust met zeilen en touw van hennep, een beetje schip had circa 15 mijl aan touw en vele vierkante meters aan canvas (geweven hennep). Aan het einde van de 19e eeuw verkochten Nederlandse drogisten extracten van cannabis. Het medicijn was bekend onder de naam Extractum Cannabis Indicae. Het werd gebruikt voor toevallen, astma, krampen, slaapstoornissen en migraine.

Begin 20e eeuw lukte het multinationals om het publiek te laten geloven dat hennep een bedreiging was voor het volk.
Krantenmagnaat Hearst wilde oliezijn kranten op papier drukken en chemie concern DuPont wilde aardolie gaan verwerken. Zij zagen hennep als concurrent van hun plannen. Later volgde Big Pharma (3000 miljard grote farmaceutische industrie) die medicinale wiet beschouwt als een winstbedreiging, omdat het eenvoudig te verbouwen is en doordat mensen er werkelijk baat bij kunnen hebben. Zij lopen winst mis wanneer meer mensen beter worden.

Marihuana was nooit eerder een probleem in Amerika, totdat het plotseling met een slimme mediacampagne gelinkt werd aan illegale Mexicaanse immigranten. Zij zouden door marihuanagebruik waanzinnig en agressief zijn. Het Amerikaanse publiek werd overdonderd met een hetze tegen “The Killer Weed”. Met succes, want de weinig kritische volksvertegenwoordigers stemden in met dit vervalste beeld en verboden daarop de hennepteelt.

De rest van de wereld volgde het anti-marihuanabeleid van het Amerikaanse Rijk.

Diverse Europese landen hadden grote inkomsten uit drugs, waaronder Nederland. In 1912 kwam het in Den Haag tot een internationale conferentie waarin diverse landen, waaronder Nederland, het Internationale Opiumverdrag opstelden. In Nederland leidde dit tot de Opiumwet van 1919. De eerste wet van 1919 diende om de illegale handel in opium tegen te gaan, aangezien het opiummonopolie (opiumregie) in handen was van Nederland. Het ging in deze wet alleen om opium en cocaïne. Het bezit hiervan werd strafbaar gesteld, tenzij voor handelsgebruik.

De Opiumwetten maakten geen einde aan de staatshandel in opium in de Nederlands Indische koloniën. Tussen 1904 en 1940 bedroeg de winst op opium 456 miljoen gulden. Pas in 1942 maakten de Japanners een einde aan de Nederlandse opiumhandel in de Indische archipel.

De Opiumwet van 1928 ging een stap verder, hasj/marihuana werd aan de lijst toegevoegd, omdat hasj krankzinnigheid zou veroorzaken. Autoriteiten zagen hasjgebruikers als oproerkraaiers. Het bezit en het gebruik werden strafbaar.

Tijdens WOII had de VS hennep nodig voor oorlogsvoering. Voor de hennepfabricage van parachutes, brandstof, scheepstouw en uniformen werd het verbod tijdelijk buiten werking gesteld. Boeren werden aangemoedigd om weer hennep te gaan verbouwen. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd het hennepverbod weer van kracht.

Autoriteiten kunnen echter niet langer verbergen dat hennep de volksgezondheid kan dienen. De Amerikaanse regering heeft toegegeven dat marihuana bepaalde kankercellen kan doden en andere doet krimpen. Aldus een studie van het NIDA – National Institute on Drug Abuse (informatie over medische marihuana).

Deze boodschap heeft meer dan 40 jaar op zich laten wachten. In 1974 was dit al bij de Amerikaanse regering bekend. Destijds gaf de regering opdracht voor een studie over hennep, maar blokkeerde verder onderzoek toen bleek dat de plant een enorm positief potentieel bezat. Opnieuw in 1990 werden bewijzen hiervoor ontdekt, maar die werden opnieuw ontkend. Je vraagt je af hoe een regering tot twee maal toe een beslissing kan nemen tegen het belang van de bevolking door hen een plantaardige remedie te ontzeggen die kanker kan bestrijden.

taeflOndertussen rommelt de Nederlandse regering door, zeker sinds zij per 2012 de wietpas hebben ingevoerd, waarmee het bestaan van coffee shops, een voorbeeld van tolerantie van hennep-gebruik, bedreigd wordt. De mogelijkheid om voor eigen gebruik wiet te kweken met maximaal 5 planten wordt gedoogd, maar de mogelijkheden om het zaad voor deze plantjes te krijgen worden ondertussen bemoeilijkt.

De vraag is in wiens belang verbiedt de Nederlandse regering de hennepteelt eigenlijk?

Wat mag en wat niet mag op het gebied van cannabis is geregeld in de Opiumwet. Deze wet maakt een onderscheid tussen harddrugs en softdrugs (lijst I en lijst II). Cannabisproducten zijn softdrugs. Voor alle drugs geldt dat bezit, handel, verkoop en productie strafbaar zijn. Niet-strafbaar is het gebruik voor medische, diergeneeskundige  en wetenschappelijke doeleinden.

Vergelijking alcohol en wiet

Cannabis Alcohol
Matig cannabisgebruik (hasj of wiet) is schadelijk voor de longen (bij roken) Matig alcoholgebruik levert nauwelijks schade op
Alcohol veel schadelijker dan overmatig blowen Overmatig alcoholgebruik is zeer schadelijk
Er is geen sterfte als gevolg van hasj of wiet. Jaarlijks overlijden 4000 mensen als gevolg van ziekten door alcoholgebruik
 Blowen is vooral geestelijk verslavend Alcohol is verslavend, zowel geestelijk als lichamelijk
Bij eenmalig gebruik is alcohol schadelijker dan cannabis. Alcohol leidt tot agressie, ongelukken en alcoholvergiftigingen.

Bron: Jellinek

Rob Vellekoop, 28 mei 2017

16 Comments

  1. Het is vrij algemeen bekend dat de oorzaak van de weigering om cannabis te legaliseren allang niet gelegen is in de vraag of deze plant al dan niet helende effecten zou bezitten.

    Diverse onafhankelijke onderzoeken hebben deze kwaliteiten vele jaren geleden al ruimschoots bevestigd!

    De werkelijke reden van de weigering is dat ons politieke systeem al vele tientallen jaren gegijzeld is door Big Pharma, de farmaceutische industrie.
    De grip van deze misdadige industrie wordt nog eens extra verstevigd door onze lidmaatschap aan de Europese Unie; de organisatie, die de belangen van Big Pharma omzet in regelgeving en die oplegt aan de lidstaten in ruil voor macht, luxe en geld.

    Tellen we daar de vooroordelen, de onwetendheid en naïviteit van de meeste van onze volksvertegenwoordigers nog eens bij op dan hebben wij, het volk dat lijdt onder deze “volksvertegenwoordigers”, die zogenaamd voor onze belangen staan, een idee hoeveel moeite, tijd en energie het nog moet kosten om die halsstarrige negatie van hun om te buigen naar enige bereidheid voor legalisatie van de plant.

    Dat zij zo nodig moeten overwegen en onderzoeken, in hoeverre legalisering verantwoord is t.b.v. de volksgezondheid, is slechts een opgevoerd toneelspel waarvan de regie in handen is van Big Pharma.

  2. Persoonlijk ben ik er voor om hennepteelt en gebruik, net zoals het geval is bij wijn en sigaretten, te legaliseren. Dat wil zeggen: de lokale overheid dient zelf de teelt en verkoop in eigen handen te nemen en de hasjies tegen een sterk gereduceerde prijs aan te bieden. Dit heeft meerdere voordelen: De overheid heeft een extra inkomstenbron, de lokale belastingen kunnen wat omlaag, de koopkracht van de lokale burger kan omhoog en de politie kan zich op andere, meer belangrijke taken gaan richten. Voorwaarde is dan wel dat er grensbewaking terugkomt en Nederland op slot gaat voor drugstoeristen uit de hele wereld. Dit was begin deze eeuw al een idee van Pim Fortuyn, doch helaas heeft hij dat idee niet meer als premier kunnen uitvoeren.

  3. Als Daisy dit leest hier:

    heel hartelijk dank Daisy voor alles en voor je inzet en je
    mooie en prachtige energie!!!!!

    Die link over addiction etc…je kruidentips,detox-tips en zoveel meer!

    Ik waardeer het echt.

  4. Tot de geneeskrachtige kruiden behorende planten met een alombekende kankerbestrijdende werking, familie van de brandnetel urticaria?

  5. Maak gebruik van de cabannoid werking van de hennep plant maar niet van de thc, dus gedroogde plant voordat hij in bloei gekomen is, en daar heerlijke thee van zetten met medicinale en rustgevende werking?

  6. Irritante rot t9 overigens met oktober bedoel ik ok. Zeer ergerlijk dat moet ik ff kwijt!

  7. Dat niet iedereen het prettig vind om te blowen is oktober maar de blowers en niet blowers moeten elkaar wel tolereren en met elkaar op kunnen schieten. Ik rook zelf ook mijn jointje maar merk wel op dat als ik chill met vrienden er alleen blowers bij zijn en geen of nauwelijks niet blowers. Deze 2 sociale milieu’s zijn echt apparte wereldjes. Wat me ook heel erg opvalt is dat er zo weinig vrouwen zijn die blowen. Het overgrote deel bestaat uit mannen. Dit is heel erg Jammer! Ik heb dan ook gemerkt dat vrouwen blowen eerder zullen afkeuren. Hoe kan dit? Maar dit zijn dan ook zeker allemaal punten waar we als samenleving in moeten groeien. We moeten elkaar minder veroordelen op basis van leefstijl net zo min als op ras, seksualiteit of geslacht. Ik zie namelijk dat er ook onder mensen die blowen hele creatieve en intelligente personen zitten met veel potentie. Zoals een vrouw groot en sterk kan zijn, kan bijvoorbeeld een blower een tegelijkertijd een huisarts zijn of een wetenschapper zoals een natuurkundige tegelijk een gabber zijn die bijna ieder hardcore feest afgaat. Persoonlijke voorkeuren, afkomst seksualiteit en geslacht zeggen helemaal NIETS over iemands potentie. Dat is iets wat iedereen zich in de oren moet knopen! Dan wordt de wereld een veel fijnere plek om te leven.

  8. De ” medicinale ” cannabis wordt volledig gelegaliseerd door de Overheid en big-farma. krijgt het volledig in beheer. Noem het maar Staats-cannabis met een vleugje Monsanto. Mede dank aan het Nederlands gedoogbeleid, heeft big-farma vrij spel.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.