Acties tegen NAVO-top op 24 en 25 mei: oorlogsstokers niet welkom

Op 24 en 25 mei (Hemelvaartsdag) komen de NAVO-leiders naar Brussel voor een belangrijke NAVO-top en de inhuldiging van het nieuwe hoofdkwartier. Ook Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, zal aanwezig zijn met een duidelijke boodschap aan alle leden van de NAVO: meer van hun budget investeren in defensie en de militaire industrie. Nederlandse en Belgische vredesbewegingen roepen in samenwerking met internationale partners op om deel te nemen aan verschillende acties om te tonen dat deze oorlogsstokers niet welkom zijn.


Investeer in vrede, niet in oorlog

De aankomende NAVO-top zal de eerste zijn waaraan VS president Trump deelneemt. De top vindt  plaats in het gloednieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

De NAVO en haar lidstaten voeren illegale oorlogen en militaire interventies van Joegoslavië tot Afghanistan, Libië, Syrië, de Middellandse Zee en de Indische Oceaan. Zij wakkeren de internationale instabiliteit aan en bevorderen de wapenhandel en de militarisering. De NAVO blijft kiezen voor de grootste dreiging van de mensheid: nucleaire wapens.

Van top naar top bestendigt, versterkt en breidt de NAVO haar oorlogsbeleid en militaire dominantie uit.

De gevolgen daarvan zijn wereldwijd te zien: landen worden vernietigd; miljoenen mensen slaan op de vlucht, kennen onnoemelijk lijden of worden gedood; het extremistische geweld en het terrorisme nemen hand over hand toe; militaire spanningen en confrontaties; de proliferatie van kernwapens en het stijgende risico op een nucleaire oorlog.

En als antwoord op deze verschrikkelijke gevolgen streeft de NAVO naar nog meer militarisering en oorlog:

 • Alle NAVO-lidstaten worden aangezet hun militaire budgetten te verhogen tot 2 procent van BBP. In tijden van economische crisis en besparingen betekent dat diefstal van meer geld uit de posten voor sociale voorzieningen, onderwijs, justitie, internationale samenwerking en milieubescherming. Investeringen die nochtans noodzakelijk zijn voor een stabielere en vreedzamere wereld.
 • De NAVO-lidstaten moeten 20 procent van hun defensiebudget investeren in militaire uitrusting: oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen, drones, bommen, technologie,  enzovoort. De machtige wapenlobby wrijft zich al in de handen bij die mooie vooruitzichten. Door de wapenwedloop aan te wakkeren, drijft de NAVO de spot met alle diplomatieke inspanningen om conflicten via onderhandelingen te ontmijnen.
 • De NAVO drijft de spanningen met Rusland op, ontplooit troepen en wapens aan zijn grenzen en installeert een rakettenschild. Dat zorgt voor een stijging van de militaire spanningen en verhindert de opbouw van vreedzame betrekkingen en wederzijds begrip.
 • De NAVO en haar lidstaten voeren steeds meer militaire interventies uit buiten hun grondgebied en drijven hun  aanwezigheid op via wereldwijde partnerschappen en ‘coalitions of the willing’. Ze versterken hun economische, politieke en militaire dominantie in plaats van politiek en financieel te investeren in de Verenigde Naties die een vreedzame en stabiele wereld tot doelstelling heeft.
 • De NAVO werkt verder aan haar nucleaire beleid onder het mom van opperste ‘garantie’ voor de veiligheid van haar bondgenoten, hoewel het merendeel van de landen in de wereld onderhandelen over een verdrag om nucleaire wapens te verbieden. Ondertussen worden de Amerikaanse kernwapens in Europa – die er liggen in NAVO-verband – en  elders, gemoderniseerd, wat tientallen miljarden dollar kost.

De vredesbeweging wil geen militarisering van de EU noch de creatie van een Europese militaire grootmacht, zoals dat meer en meer gepromoot wordt door de EU-leiders. Het sluiten van de grenzen is geen oplossing voor de migratie uitdaging: vluchtelingen zijn welkom.

De NAVO is ’s werelds meest agressieve oorlogsmachine. De organisatoren roepen alle vredelievende mensen en organisaties op om deel te nemen aan het protest tegen de NAVO-top, in Brussel en wereldwijd. Laten we samen druk uitoefenen op onze regeringen om te investeren in sociaal welzijn, in plaats van in oorlogen.

Demonstratie op 24 mei
Op woensdag 24 mei begint om vijf uur ’s middags een brede demonstratie.
De demo is voor vrede en tegen alle oorlogen, maar ook voor het behoud van het milieu en onze planeet en voor de waarborging van de mensenrechten van iedereen, ongeacht sekse, huidskleur, en dergelijke. Onderweg maakt de bus een tussenstop in Volkel waar een korte protestactie wordt gehouden tegen de daar gestationeerde Amerikaanse kernwapens en de rol die zij nog steeds in de militaire NAVO-strategie spelen.

Conferentie op 25 mei
Opening om 9.30 uur gevolgd lezingen, workshops en sessies en de vertoning van de film “Shadow world” met een nagesprek met de filmmakers. Om 16.00 uur begint de afsluitende paneldiscussie met vertegenwoordigers van de vredesbeweging uit de verschillende deelnemende landen.
Hier staat een volledig overzicht van het programma.

Aanmelden voor de conferentie is gewenst via conference@stopnato2017.org

Vervoer vanuit Nederland
‘Oorlog is geen Oplossing’ heeft vervoer geregeld voor zowel woensdag als donderdag. Op beide dagen rijdt (bij voldoende belangstelling!) een bus heen en terug vanuit Amsterdam, via Utrecht en Brabant naar Brussel.
De bus naar de demonstratie vertrekt woensdag 24 mei en heeft de volgende haltes en instaptijden:
11:00 uur Amsterdam Centraal (Victoria hotel)
12:00 uur Utrecht Centraal (Veemarktplein)
12:45 uur Den Bosch Station
Daarna: een tussenstop bij vliegbasis Volkel voor een korte actie.
De demonstratie is van 17:00 tot 22:00 uur bij het NAVO-gebouw.

Op Hemelvaartsdag 25 mei vindt een conferentie (‘tegentop’) plaats. Deze bus moet vroeg vertrekken, want de conferentie begint al om 09:00 uur. Er zijn de volgende haltes en instaptijden:
05:45 uur Victoria hotel (nabij Amsterdam Centraal)
06:45 uur Utrecht Centraal (Veemarktplein)
07:45 uur vanaf Breda Centraal, Stationsplein
Kosten: in de richting van 25 euro p.p. dekt de kosten, minder is geen probleem maar dankzij een garantiesubsidie van het Vredesfonds is ook een minder bijdrage geen probleem. Wel wordt tijdige aanmelding voor de bus zeer op prijs gesteld. Dat kan via info@oorlogisgeenoplossing.nl
Er wordt nog gezocht naar overnachtingsmogelijkheden voor mensen die aan beide activiteiten willen deelnemen. In ieder geval is er een vredes(actie)kamp in (de onmiddellijke omgeving van) Brussel waar mensen ook in de nacht van woensdag op donderdag kunnen overnachten.

Leestip: Wapenuitgaven waren nooit zo hoog

Rob Vellekoop, 11 mei 2017

10 Comments

 1. Uiteraard ga ik niet demonstreren. Het wakkere nederlandse volk heeft immers zelf voor de NAVO want voor de VVD gekozen. Laat de NAVO het wakkere volk nu dus ook maar mooi uitplunderen.

  • nuchtere reactie waar ik mij redelijk in kan vinden. Een te groot deel van het volk blijkt op pro Europese Unie partijen gestemd te hebben; daarom zie ik niet zoveel heil in een demonstratie omdat slechts een minderheid van ons volk tegen de uitbreiding van de NAVO is . . . .

   • Wat is dit nou voor onzin? Een heel grote meerderheid heeft niet op de VVD gestemd, en “pro-EU” is echt niet hetzelfde als “pro NAVO-uitbreiding”

 2. We merken nu op dat het Peace teken ook nog opzettelijk op z’n kop,
  getoont wordt al die jaren.

  Zie hier het oorspronkelijke Peace teken ,

  http://www.peacepositive.com/the-mission.html

  Net zoals ze onze muziek / ook de muziekinstrumenten frequenties
  opzettelijk van 432 HZ naar 440 HZ hebben gemanipuleerd om onze innerlijke Harten energie laag te houden.
  Kijk o.a op you tube en probeer 432 Hz muziek te beluisten

  Hier een facebook met Peace … mooi die filmpjes die men er op toont,

  https://www.facebook.com/BePeacePositive/

 3. Het is dat ik nu te oud ben te gaan demonstreren, maar in onze tijd jaren 60 waren we meer bewust op welke weg waar we mee bezig zijn ?
  Daarom wens ik de actielui heel veel sterkte en hoop dat ze deze strijd in alle vrede, hoop zonder schermmutselingen, kunnen aangaan!
  STERKTE GEWENST!

  • De jaren 60 was een cruciaal moment in de vorige eeuw aangezien er in bijna heel het westen een gelijke consensus heerste, helaas is deze beweging door infiltratie compleet uiteen gerukt en zitten we nog steeds met dezelfde shit als enige duizenden jaren.

   • “Peace” en “Flower Power” waren de doodsteek voor de zestiger jaren die de beste tijd van mijn leven -en dat van vele anderen!- zijn geweest.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.