Wapenuitgaven waren nooit eerder zo hoog

De Verenigde Staten en Rusland verdienen het meest aan de oplopende spanningen in de wereld. Terwijl de grootste importeurs van wapentuig India en Saoedi Arabië zijn. SIPRI komt met schokkende cijfers in ‘Trends-in-international-arms-transfers-2016‘ die een enorme stijging laten zien uitgaven aan oorlogstuig.

Het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) laat de grootste stijging van militaire uitgaven zien sinds het einde van de Koude Oorlog. Saoedi Arabië, berucht vanwege de militaire interventie in Yemen en de talloze schendingen van de burgerrechten in eigen land, is na India de tweede grootste importeur met een toename van hun wapentuiginkopen met 212% voornamelijk uit de VS en het Verenigd Koninkrijk.

De 5 grootste wapenexporteurs zijn de VS, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. Daartegenover staan de 5 grootste inkopers van wapentuig: India, Saoedi Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, China en Algerije. Over de periode van 2012-2016 nemen de VS 33% en Rusland 23% van de totale wereldwijde wapenexport voor hun rekening.
Van de Amerikaanse wapenleveranties ging 47% naar het Midden Oosten en ging 10% naar Europa. De VS leverde aan 100 landen, hiervan was Saoedi Arabië de grootste afnemer.

De Amerikanen verkochten ook meer raketverdedigingssystemen. Japan, Koeweit, Polen, Qatar,Zuid-Korea, Saoedi Arabie, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) namen de Patriot PAC-3 af. De VAE waren de eerste afnemers van het THAAD systeem, het meest geavanceerde raketverdedigingssysteem.
Russen leverden wapens aan 50 landen en opstandelingen in Oekraïne. Het meeste echter aan India, Vietnam en China.

China is als wapenexporteur razendsnel in opkomst. Hun export nam toe met 74% tussen 2007-2011 en 2012-2016. De meeste wapens kwamen terecht bij andere Aziatische landen en Oceanië. Zij exporteerde naar 44 landen.

Daar waar de spanningen oplopen zie je de wapenhandel floreren. Een voorbeeld is het dreigende conflict in Zuidoost Azië. Een aantal landen hebben claims in de Zuid-Chinese Zee. De meeste wapens die hier gekocht worden zijn maritieme, denk aan fregatten, onderzeeboten, ondersteuningsschepen, anti-scheepswapens. De uitgaven van Vietnam nemen toe met 202 procent. De Filipijnen verviervoudigen zelfs hun uitgaven. De stijging van Indonesië is 70 procent .

De rol van Nederland in al dat wapengekletter is bescheiden met een 1,9% groot aandeel in de wereldwijde export van wapens. Volgens een andere bron, EU Arms Exports exporteerde Nederland in 2015 voor meer dan 591 miljoen Euro, waarvan de VS met 185 miljoen de grootste afnemer was. Frankrijk was in dat jaar de grootste wapenleverancier van de EU goed voor 6 miljard omzet. Ook voor de EU geldt dat er steeds meer wapentuig verkocht wordt. Gezamenlijk in 2015 leverden ze voor een slordige 17 miljard euro.

Indirect is de rol van Nederland veel groter. Stop Wapenhandel deed onderzoek naar belastingontwijking door wapenbedrijven. Zeven van de tien grootste wapenbedrijven hebben een belastingconstructie in Nederland, en meer dan de helft van de grootste bedrijven heeft hier een holding of vestiging.

SIPRI is een onafhankelijk instituut dat onderzoek doet naar conflicten, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening, opgericht in 1966. Voor mensen die zich actief tegen de wapenhandel willen inzetten is er Stop Wapenhandel. Dit is een kleine stichting zonder structurele subsidie of overheidsgeld. Stop Wapenhandel wil wapenexport zoveel mogelijk beperken en de wapenexportpromotie door overheid en bedrijven stoppen. Ze doen onderzoek, voeren actie en lobbyen bij de politiek. Ze leveren informatie aan media in binnen- en buitenland. Hun prioriteit ligt bij actie tegen wapenexport naar dictators, naar landen in oorlog en naar landen waar mensenrechten worden geschonden. Ook voeren ze actie tegen financiering van wapenhandel door overheid, pensioenfondsen en banken.

Rob Vellekoop, 20 april 2017

1 Comment

  1. Dat geloby vanuit de de parlementen heeft meer oor naar de NWO dan naar de burgers, waardoor het leed niet te overzien is?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.