Staat pakt met keiharde censuur kritische website aan

De redactie van de site ‘Stop DT&V! Stop Deportaties!’ heeft de volgende persverklaring gestuurd, nadat zij aanvankelijk de verboden pagina’s in de lucht wilde houden. Lees ook Justitie legt activisten steeds vaker het zwijgen op.

“Dinsdagochtend 7 maart, om 11 uur, wordt de inhoud van deze pagina wegens censuur alsnog verwijderd: https://stopdtenv.noblogs.org/dtv-de-mensen/

Gisteren moest de site ‘Stop DT&V! Stop Deportaties!’ gedwongen verhuizen naar een nieuwe url (https://stopdtenv.noblogs.org/), omdat de provider van de oorspronkelijke website een sommatie van landsadvocaat S.M. Kingma (kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn) kreeg tot het verwijderen van op de site opgenomen gegevens over medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Hoewel aan de sommatie werd voldaan – de site op https://stopdtenv.nl is behoudens een verklaring op de voorpagina van die lokatie weg – kwam Kingma vandaag alsnog met de eis dat provider Contrast NAW-gegevens van de beheerder van de site overlegt, “omdat de pagina met de onrechtmatige inhoud nog steeds online is te vinden”. Kingma wil deze gegevens “zodat wij de kwestie aan de rechter kunnen voorleggen in een procedure tegen de beheerders/verantwoordelijken.” Meteen daarna volgt de dreiging desnoods “uw medewerking via de rechter af te dwingen”.

Of deze dreiging juridisch gezien houdbaar is, is niet duidelijk. De door Contrast gehoste website bevat de door de Staat bestreden pagina niet meer. Desondanks wijst veel jurisprudentie erop dat rechters zeer makkelijk overgaan tot het providers dwingen NAW-gegevens af te staan, ook in enigszins vergelijkbare zaken. Stop DT&V! Stop Deportaties! is daarom gedwongen de pagina met informatie over medewerkers van de DT&V (https://stopdtenv.noblogs.org/dtv-de-mensen/) morgenochtend om 11 uur offline te halen.

Het is verbijsterend dat de Staat zo doodsbenauwd is voor het publiceren van informatie, die voor iedereen al op het internet te vinden is. Kritiek op het meewerken aan het Nederlandse opsluitings- en deportatiebeleid tegen vluchtelingen wordt hiermee de mond gesnoerd. Immers, mensen aanspreken op het feit dat zij schandalig werk doen is volgens de Staat al een stap te ver. De uitvoerders van het dodelijke vluchtelingenbeleid, of dat nu ambtenaren of private partijen zoals bouwbedrijf De Vries en Verburg zijn, moeten, onder dreiging van civielrechtelijke stappen of door middel van wanstaltige strafrechtelijke uitspraken, van alle kritiek verschoond blijven.

Onethische advocaten, zoals Kingma en zijn trawanten bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, die schaamteloos collaboreren met de Staat in repressie tegen kritische geluiden dragen door hun inzet om de opsluitings- en deportatiemachine ongestoord te laten doordraaien bij aan het verder in het nauw drijven van vluchtelingen. Zij mogen dan ook op onze diepste verachting rekenen.”

Volgens een verklaring van stopdtenv@riseup.net

2 Comments

  1. Daarom bestaan er nauwelijks nog grondrechten, daar wordt louter over heen gefietst, ken je het begrip, notarisdoof?

  2. mensen mogen voor staatsomroep hun visie op de regerende partij geven,maar instituties waarop de samenleving drijft worden met publiek commentaar zoveel mogelijk uit beeld gehouden,net als de pensioenfondsen, die een eigen leven leiden door een regiem binnen de staat te vormen, en dat met geld door de bevolking opgebracht?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.