Opnieuw criticus van politiegeweld gearresteerd

Zes politieagenten vallen op 16 december de woning binnen van schrijfster en blogger Dhjana. Zij wordt gearresteerd en 24 uur opgesloten omdat zij in een artikel het geweld van de politie bekritiseert. Dit gebeurt niet in Ankara of Istanboel of Washington DC, maar in Nederland. De politie neemt haar computer en de laptop van haar zoon in beslag.

Zij voeren haar af naar Rotterdam met de aanklacht: opruiing en bedreiging.

Dhjana had een artikel geschreven waarin ze, met een vette knipoog, een nieuw spelletje met bijbehorende app aankondigde: Poke-a-Cop Go, een parodie op het overbekende Pokemon. Met de app kon je poppetjes van agenten met stenen bekogelen. Natuurlijk bestaat deze app niet, zoals in het stuk te lezen stond. Zij wilde het politiegeweld aan de kaak stellen met een satire. Het stuk was daarom voorzien van een reeks foto’s, van echte agenten, leden van arrestatieteams en dergelijke, met erbij toelichtende woorden zoals: extreem gewelddadig.

Het hele artikel stond op de website van Dhjana, en al snel op Indymedia. Ze heeft, onder druk van de politie, het stuk inmiddels van haar website verwijderd. Ze zou anders de laptop van haar zoon niet terug krijgen. Haar zoon heeft deze nodig op school: geen laptop is een reden om van school gestuurd te worden. Om dát te voorkomen, ging ze knarsetandend akkoord. De politie heeft haar ordinair gechanteerd.

Zelf schrijft Dhjana hierover:
“Dus toen ze (de politie, red) aankwamen met het voorstel om een ‘intentieverklaring’ te tekenen waarbij ik Plechtig Zou Beloven om het artikel en het filmpje weg te halen en niet meer te verspreiden, en de advocaat daar de voorwaarde aan kon verbinden dat ik dan met de laptop van mijn zoon weer naar buiten kon stappen, kon ik – als moeder – weinig anders. Maar als activist was het een zware dobber, want om eerlijk te zijn, als die laptop niet in beslag was genomen, dan hadden ze wat mij betreft die intentieverklaring in hun reet kunnen schuiven.”

Dhjana heeft van de aanhouding verslag gedaan op haar website.

Zij beschrijft de gebeurtenissen en ligt deze toe. In Rotterdam blijkt aangifte te zijn gedaan, omdat zij enige dagen daarvoor op haar eigen website een satirisch artikel geplaatst heeft vanwege het geweld dat door de politie is gebruikt bij de arrestaties in Rotterdam, tijdens de anti-zwarte-piet protesten. Hierbij werden arrestaties uitgevoerd vóórdat de protesten überhaupt plaats konden vinden en die daarna fel zijn veroordeeld door Amnesty International.
(Lees ook het artikel van DLM hierover)

Ook de site Indymedia kreeg een dreigmail van de politie nadat ook op die site het stuk van Dhjana was geplaatst. Hierover heeft Indymedia een verklaring afgelegd, die ook screenshots bevat van het Poke-a-Cop-artikel, zodat dit niet helemaal is verdwenen. Dat laatste stuk is ook te vinden in Google Cache.

Opnieuw reageert Justitie met censuur, intimidatie en ontvoering vanwege kritiek op gewelddadige acties van de politie.

Dhjana wordt van opruiing beschuldigd, net zoals eerder Joke Kaviaar, wiens gevangenisstraf van twee maanden voorwaardelijk bevestigd is na hoger beroep en cassatie. Joke is veroordeeld wegens twee door het Openbaar Ministerie als opruiend aangemerkte teksten. Het gaat om de tekst Waar blijft de Hollandse opstand? en RARA, wiens rechtsorde is het?

Joke Kaviaar laat zich echter niet de mond snoeren en heeft verklaard: “Zolang mensen gedwongen worden hun thuis te verlaten om vervolgens nergens welkom te zijn en te worden opgejaagd, mishandeld, opgesloten en in hun bestaan bedreigd, zelfs te worden vermoord, blijft de noodzaak om op te roepen tot verzet en in actie te komen onverminderd aanwezig.”

Rob Vellekoop, 21 december 2016

8 Comments

 1. De mensen weten niet wat hun te wachten staat als Mevr. Schippers de Wet verwarde personen in gaat voeren. ( en die komt er ) Dan kunnen ze op basis van 2 anonieme getuigenverklaringen iemand 3 dagen ( ibs duurt vier werkdagen )ter observatie in een kliniek laten plaatsen en indien nodig dwangmedicatie toe passen. Stel je voor drie dagen in een isoleercel zonder contact (dit doet men om de “psychose” niet te laten verergeren door invloed van buitenaf) geen mobiele telefoon en dan wat medicatie. En dan maar kalm en beheerst blijven.

 2. kwalijke zaak. Dat je justitie ook niet meer kan vertrouwen. Iedereen gaat ervan uit dat die mensen onpartijdig zijn en de wet min of meer uitvoeren en een oordeel vellen. Dat ze eigen rechtertje spelen verwachten wij niet. De politie doet het en allerlei overheidsinstanties(gemeentes zijn het ergste) doen het.
  Ik zeg nogmaals dat dit een kwalijke zaak is. Dit vraagt om harde acties van ons burgers. Dit is makkelijk te realiseren zonder geweld. Langzaam aan acties is een heel irritante manier om je doel uiteindelijk te bereiken. Er kan weinig aan gedaan worden door de overheid.

 3. Umhh sorry, ik geloof dat ik die laatse regel achter de komma beter weg kon laten.

 4. Lijkt me weer een leuk opzetje. Een zwarte-pieten-hater die een behoorlijk over de top “satire-stukje” schrijft, waarvan je op je klompen wel kunt aanvoelen dat dit de politie, heel mainstream NL, en half geïnformeerd NL te ver gaat, wordt gearresteerd zonder echte consequenties.

  Ze lijkt me eerder zacht dan hard aangepakt, nogal naïef om je daar achter te scharen als “beterwetende”

 5. Kan zoonlief mooi zijn profielwerkstuk aardrijkskunde bij de meester inleveren onder de titel “Menselijke uitsterving in 2030”, als de temperatuur binnen 15 jaar met 15 graden gestegen zal zijn, en er geen enkele laptop meer zal werken, en de koelkasten zelfs geen kleffe boterhammen meer bevatten. Zelfs de buschauffeur hoort achter in de bus de beeldschermen kraken in de rugzakken van de leerlingen want dat dicht en open klappen is echt niet goed voor een laptop als je elke dag aan het scherm gaat trekken. Arme schaapjes zullen nooit een toekomst meer hebben. Weet de buschauffeur veel; als hij vragen had willen stellen bij Infra had hij maar journalist moeten worden. Hittegolven waardoor de stroom uit valt zijn de beste vorm van censuur zullen we maar zeggen. Ik vraag me af waar lezers meer aan hebben: inhoudelijke en actuele informatie, of de hersenspinsels van de gemiddelde activist die, inderdaad, niet veel verder komt dan “politie controleert gedachten, is fascisme”.

  • ‘Opwarming van de aarde’ inhoudelijke actuele informatie? Ja, als voorwendsel om allerlei Orwelliaanse maatregelen te nemen, maar verder gewoon een van de vele ‘fake news’ verhaallijnen die bepaalde groeperingen propageren om hun doelen te bereiken. Onwetenheid is een keuze in dit informatie tijdperk. En heeft het te maken met nodeloos politie geweld? Mark Passio heeft daar interessante presentaties over.

 6. De Bildenberg-groep.
  De Sloper,
  Een kat in het nauw die gaat rare sprongen maken..en zo ook de politie…dat is en zijn ambtenaren..cq..de loop jongens van het kapitapitsche dictaat der Nederlanden die tijdens de tweede wereld oorlog ook massaal met de vijand geheuld hebben om er zelf beter van te worden…dat geheurd anno 2016 ook nog…als die lui in het gedrang komen dan komt de classe justitie om de hoek kijken..heb ik ook al zelf onder vonden..ben al eens door 8 omme agente tegen de grond gewerkt omdat ik op dat monent geen ID kaart opzak had ..en wel binnen de meter van mijn eigen woning…tja dat ktijg je als er op een busje een mannetje en een vrouwtje zit dan krijg je dat RAMBO figuurtjes gedrag.
  wat mij heeft geleerd is dat een ezel niet 3 maal aan de zelfde steen stoot…dat houdt in dat IK er ook oplos mep…niet meer en niet minder…oog om oog tand om tand…zo zit het kapitalitische maatschapijtje in elkaar.
  Over het misbruik maken van de digitale kanaal door de ambtenaren is ongemanierd en on-opject..(toch…Bram M?).
  Advies is dan ook….maak een valse account aan…wat en waarvoor het ook is maakt niet uit.
  Of het nou die mieren neukers zijn of die apen met mutjes op zijn ….het zijn ambtenaren….en wat ik uit spreek is…hoe hoger in de maatschappij hoe verrotter men is…kijk maar naar hun oude baasje die heerlijk heeft gefeest met zijn vrienden van mijn belasting centen…geeft niets….eens komen die ook keihard aan de beurt.
  Ik dank U!!

 7. Ongepermitteerd iemand de mond snoeren, mag niet mogen en zeker zolang het fatsoenlijk blijft?

1 Trackback / Pingback

 1. Beste journalist | dhjana.nl

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.