Consumentenstaking van HP producten werkt wereldwijd

BDS heeft de afgelopen week een zeer succesvolle wereldwijde consumentenstaking van HP producten gevoerd. De actie laat zien dat multinationals met een goed gecoördineerde actie kwetsbaar zijn, omdat het consumentenvertrouwen voor hen van levensbelang is. De consument is veel machtiger dan hij denkt.

 

Boycot, Desinvestering, Sancties (BDS) is een Amerikaanse beweging die zich inzet voor de vrijheid, rechten en gelijkheid van Palestijnen. Zij hanteren het eenvoudige principe dat Palestijnen deze zelfde rechten hebben als de rest van de mensheid. Het Campagne team werkte maanden samen met het het Palestijnse BDS Nationale Comite om deze actie mogelijk te maken.

Vandaar dat zij een boycot actie starten van HP producten, omdat Hewlett Packard IT apparatuur levert aan Israël waarmee de Palestijnen worden onderdrukt.

BDS slaagde er in solidariteitsacties uit te lokken in Argentinië, Australië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, India, Japan, Kenya, Maleisië, Peru, Soedan, Midden oosten, Europa, en Noord Amerika. Alleen al in de VS waren 40 acties in meer dan 30 steden verdeeld over 16 staten.

Daarnaast werd Santa Cruz’s Peace United Church of Christ de eerste HP-vrije kerk.
De vrienden van SABEEL, een organisatie die vrede en recht wil bereiken Israel via geweldloze acties en onderwijs, sloot zich eveneens aan bij de actie door kerken op te roepen HP-vrij te worden.

In Italië werd HP verwijderd uit het programma van een Italiaanse conferentie over “Ethische en Sociale Verantwoordelijkheid in Informatie Technologie” dankzij de inspanningen van BDS Italië.

In Derry, Noord-Ierland gaven 5 counselors hun HP apparatuur terug als steun van de boycot als onderdeel van de actieweek.

In Rome lieten activisten een banner neer bij het Colosseum als aftrap van de actie week met 26 acties over heel Italië.

In Gibraltar maakten activisten hun eigen originele boycot HP video.

In Jeruzalem plakten studenten stickers op HP apparatuur met de tekst “Als ik opgroei, wil ik een checkpoint zijn,” als start van hun boycot campagne.

In Kuala Lumpur hielden activisten acties in universiteitsbibiliotheken.

In Osaka (Japan) en Los Angeles maakten organisatoren spottende apartheid muren.

 

In het Verenigd Koninkrijk waren meer dan 40 acties.

Bekijk verder de foto/video galerij van de Week van Actie.

Volgens BDS levert HP apparatuur voor de onderdrukking van de Palestijnen door de Israëli’s:
– Systemen voor militaire checkpoints
– IT apparatuur voor het Israëlische militaire complex dat onderdrukt, vernietigt en bombardeert.
– Technologie voor gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen worden vastgehouden inclusief minderjarigen
– Diensten en technologie voor nederzettingen
De Internationale Week van Actie werd gehouden van 25 november tot 3 december 2016.

In twee artikelen op DLM werd het nieuwe actievoeren besproken.
Nieuwe actievoeren deel I
Nieuws actievoeren deel II

Rob Vellekoop, 9 december 2016

1 Comment

  1. De rekening komt altijd bij de Burger op de schoot, de vraag, of wens of deze via de weg van de multinationals moet plaats vinden?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.