Opheffing cash geld dankzij India weer stap dichterbij

Al drie weken lang is er chaos en zijn er protesten in India doordat van het ene op het andere moment de hoeveelheid cash geld met meer dan 80% is verminderd. De Indiase regering zegt op deze manier corruptie te willen bestrijden en zwart geld tegen te gaan.

De regering wil in korte tijd de economie omzetten van cash naar digitaal, daarom zijn vanaf 8 november biljetten van 500 en 1000 rupee geen wettige betaalmiddelen meer. De voornamelijk door cash betalingen beheerste economie van India dreigt tot stilstand te komen nu miljoenen mensen zonder cash komen.

Bank officials rapporteren dat de meeste top banken in het financiële hart van Mumbai de dag starten met 800 miljoen rupees tot 1,2 miljard rupees in cash in plaats van de gangbare 1,5 miljard rupees. Kasopnames bij de geldautomaten zijn beperkt tot 10.000 rupees per persoon in plaats van 24.000 rupees, het bedrag dat is vastgesteld door de regering.

Sinds 24 november kunnen de mensen hun 500/1000 Rs biljetten zelfs niet meer omwisselen. Zij krijgen tot 31 december de tijd om deze te storten op een bankrekening en daardoor direct in digitaal geld om te zetten.

Als iemand meer dan 250.000 rupees ( ca $3.650) wil inwisselen aan 500/1000 Rs biljetten dan is hij wettelijk verplicht om uit te leggen waarom hij zo veel cash geld heeft en moet hij aantonen daarover belasting te hebben betaald. Zo niet dan kunnen ze een 200 procent boete betalen over de niet betaalde belasting.

De Indiase regering ontvangt maar een fractie aan belastingen die andere democratieën ontvangen. In 2013 betaalde  slechts 1 procent van de Indiase bevolking belastingen.

Het tekort aan contant geld komt met name hard aan bij de arme Indiase bevolking, waarvan velen geen bankrekening hebben. Naar verwachting zullen velen van hen hun beetje spaargeld kwijtraken vanwege hun wantrouwen naar financiële instellingen en doordat ze lastig gevallen zullen worden over de herkomst van hun spaarcenten.

Experts twijfelen eraan of inderdaad meer belasting zal worden geïnd door deze maatregelen. Wel zal de controle van de burgers gemakkelijker worden als hun financiële transacties digitaal zichtbaar worden. Voor de banken zal het een enorme meevaller zijn door de miljoenen klanten die zij in korte tijd er bij krijgen.

De actie die plaats vindt in India met meer dan 1 miljard inwoners zal ongetwijfeld zijn vervolg krijgen in de rest van de wereld. In India is het cash geld bijzonder populair. Hier worden 98% van alle consumentenbetalingen contant gedaan. Als het hier lukt om het cash geld door digitaal te vervangen, zal dat in de rest van de wereld ook moeten kunnen.

De vermaarde econoom Armstrong vindt dat het verbannen van cash geld het laatste restje economische vrijheid van mensen afneemt, wat gelijk staat aan economische dictatuur.

Het einde van cash geld geeft regeringen/banken:
1. De macht om mensen aan te moedigen hun geld uit te geven wanneer de economie vast zit of om minder te spenderen bij oververhitting.
2. Regeringen hebben volledig inzicht in deze rekeningen, controlemogelijkheden nemen toe!
3. Daarnaast zijn banken niet meer kwetsbaar voor bank runs!

Grote banken in zowel Engeland als de VS behandelen grote cash opnames al als een verdachte activiteit. Rapporten van maart laten zien dat het Amerikaanse departement van Justitie bankemployees opdracht geeft om te overwegen de politie te bellen bij opname door klanten van $5,000 dollar of meer. Frankrijk beperkt in september Franse burgers om cash betalingen van meer dan 1000 euro te doen.

Rob Vellekoop, 4 december 2016

14 Comments

 1. FOUTE informatie in dit artikel. Ik was in India op 26 november. Er werden wel nieuwe vervangende biljetten gedistribueerd, maar (typisch Indiaas) van de 500 roepie waren er door een misverstand TWEE versies geprint, waardoor mensen bang waren voor vervalsingen. Alleen het 2000 roepie biljet was overal beschikbaar. Dat was het probleem. Inmiddels is er wel weer nieuw geld beschikbaar.

 2. Off topic

  Brilliant! ‘Maintain your privacy from surveillance cameras. Alert drivers of your presence while biking. Reflectacles make you seen and unseen!’
  Reflectacles – A kickstart project. Al 214 backers!

 3. De golf aan plofkraken hier is ook het scheppen van een probleem voor het problem- reaction-sulution bedrog. Binnen de kortste keren zitten we hier met hetzelfde.

 4. Zo’n partij als Jan Dijkgraaf, is niet voor niks, geeft de stem AAN HET VOLK, anders lopen die elite gewoon hun zin door te drukken?

 5. De vraag is of de naderende limiet van de houdbaarheidsdatum van de EU niet sneller gaat dan de overgang naar totale controle van het contantloze griezelidee.
  Ik denk toch dat er een levendige handel gaat ontstaan in een sub-munt. Bijv. de Zwitserse frank. Of als de peper eindelijk in het poepgaatje zit en z’n heetgebakerde klusje gaat doen bij de mannen van de Floryn, misschien wel met een vernederlands alternatief.
  De banken denken nog steeds dat ze het laatste woord hebben maar…tijden veranderen!!!

 6. Wordt hoog tijd dat jeugdigen zich beginnen te beseffen waarmee ze bezig zijn ?

  Cash moet voortaan regel zijn dan zeldzaam ?

  Prietprem heeft hiermee voldoende stof, dan voor zijn pvdapraatkjes?

 7. ik begrijp dit niet . India is toch lid van de BRICS bank, het alternatief voor het IMF en andere maffia instellingen? Poetin wilde met deze BRICS toch een vuist maken tegen de hegemonie van de op LUCHT gebaseerde graai-economie in het Westen?

  • De BRICS bank is net zo’n gewone bank als alle andere, dat wil zeggen is onderdeel van het bankiersnetwerk.

 8. Italië mag zonder seintje naar de belastingdienst niet meer dan 5000 euro cash opnemen.
  Ikzelf nam laatst 500 euro op uit ING automaat, en kreeg het in briefjes van 20. heel pakket, is me nog nooit overkomen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.