Chaos in India na verminderen cash geld

De regering van India heeft abrupt vanaf woensdag beslist dat biljetten van 500 en 1000 rupee geen wettige betaalmiddelen meer zijn. Honderdduizenden mensen hebben de afgelopen dagen voor de banken gestaan om deze biljetten om te wisselen. Deze biljetten maakten 80% uit van de cashgeldcirculatie.

De voornamelijk door cash betalingen beheerste economie van India dreigt tot stilstand te komen nu miljoenen mensen zonder cash dreigen te komen.

Voor 30 december moeten ze bij de banken zijn gestort. Volgens premier Modi is dit de door hem beloofde methode om zwartverdieners aan te pakken en de belastingopbrengsten te laten toenemen.

Bijna de helft van India’s 202.000 geldautomaten werden vrijdag gesloten. Handelaren in Delhi overwogen om de markt te sluiten omdat er niet voldoende cash geld meer was en de banken hen slechts een beperkte hoeveelheid contant geld toestonden. De centrale bank had beloofd dat er voldoende contant geld beschikbaar zou zijn en dat het extra bankbiljetten over het hele land verspreid had.

Het overgrote deel van het platteland is gebaseerd op contant geld transacties en maar weinig mensen hebben een bankrekening of gebruiken hem als ze er over beschikken.

Modi’s zet was bedoeld om de ‘zwarte economie’ te verkleinen die wordt geschat op 20 procent van het Bruto Binnenlands Product. Volgens Modi vindt afpersing en misdaad in deze economie plaats en anti-India militanten zouden hun acties met zwart geld hebben gefinancierd.

Wereldwijd is de trend ingezet om het cash geld te vervangen door digitaal geld. Oftewel het omzetten van geheim geld naar te traceren geld. Met name de Noord-Europese landen maken enorme vorderingen. Ook in Nederland meldt de Vereniging van Banken juichend dat sinds 2010 is het aantal pintransacties met circa 50% gestegen tot ruim 3,2 miljard pintransacties per jaar. In totaal werd via het pinnen in 2015 een recordbedrag van circa € 93 miljard afgerekend. De hoge groei van het aantal pinbetalingen komt doordat pinnen het contant betalen steeds vaker vervangt, ook bij het betalen van kleine bedragen. In 2015 hebben Nederlanders voor het eerst meer aankopen met de pinpas betaald dan met contant geld (3,23 miljard versus 3,19 miljard).

Meer over de achtergronden van het opheffen van cash geld lees ons artikel hierover.

Een van de bronnen

Rob Vellekoop, 12 november 2016

3 Comments

  1. beste mensen wordt wakker en betaal zoveel mogelijk cash voordat het helemaal niet meer kan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.