NAVO grootste versterking sinds Koude Oorlog

Volgens de Engelse krant The Times  werkt de NAVO hard aan het versnellen van de response tijd voor een troepenmacht van 300.000 vanwege de groeiende spanning met Rusland. Door deze acties vergroten de NAVO landen op hun beurt de dreiging naar Rusland. Een nieuwe wapenwedloop lijkt te zijn begonnen.

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg kwam niet met specifieke cijfers, maar Sir Adam Thomson, de Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, vertelde dat het doel was om de response tijd te verkorten van 6 maanden nu naar 2 maanden.

Volgens Stoltenberg tegen The Times: “We zien dat Rusland veel actiever is op verschillende manieren. We zien een meer assertief Rusland dat al verschillende jaren bezig is met een serieuze opbouw van het militaire apparaat. Zij hebben hun defensie uitgaven sinds 2000 verdriedubbeld. We zien ook dat Rusland propaganda gebruikt bij NAVO bondgenoten en dat is precies de reden waarom de NAVO reageert. We beantwoorden dit met de grootste versterking van onze collectieve defensie sinds het einde van de Koude Oorlog.”

De Amerikanen zouden zich beledigd voelen doordat Russische troepen in 2008 Zuid-Ossetië en Abchazië binnengevallen zijn om pro-Russische rebellen in Georgië te steunen. In 2014 wordt de toetreding van de Krim tot Rusland via een referendum gezien als een daad van agressie, het wordt door de NAVO bestempeld als annexatie terwijl de bevolking van de Krim zich in meerderheid heeft uitgesproken om zich van Oekraïne af te scheiden. Daarnaast verplaatste recent Moskou de Iskander nucleair-capabele raketten naar de Russische enclave Kaliningrad in het uiterste westen van Rusland aan de Poolse grens.

De NAVO-leden zoals Estland, Polen en Roemenië voelen zich door Rusland bedreigd en hen is een snelle troepenopbouw beloofd. Deze plannen moeten in 2017 gerealiseerd zijn.

Russia recently moved its nuclear-capable Iskander missiles into the Kaliningrad enclave. The missiles could take out targets in Berlin

Deze berichtgeving door de NAVO steekt ongeloofwaardig af tegen de berichten uit Rusland dat zij hun defensie budget voor 2017 met 30% willen verlagen.

Misschien dat de nieuwe Amerikaanse president Trump, die de Amerikaanse belangen voorop stelt en de NAVO leden wil laten betalen voor de Amerikaanse inspanningen, de Europeanen wat rustiger en minder oorlogsbelust kan maken.

Rob Vellekoop, 10 november 2016

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.