Armer dan hun ouders: ongelijkheid neemt toe

Uit een onderzoek uitgevoerd door McKinsey blijkt dat in Nederland het werkelijke inkomen tussen 2005 en 2014 van 70% van de gezinnen gelijk bleef of dat zij er zelfs op achter uit gingen. Terwijl in de periode er voor tussen 1993 en 2005 gemiddeld in 25 westerse economieën maar 2% van de gezinnen NIET in inkomen stegen.

McKinsey heeft het onderzoek ‘Poorer than their parents’ gedaan in 25 welvarende landen, waaronder Nederland en de VS. In Italië is zelfs 97% en in de VS 81% in inkomen gelijkgebleven of heeft ingeleverd.

De 25 welvarende landen uit het onderzoek zijn Australië, Oostenrijk, België, Canada, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Portugal, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, en de VS.

De groep die hierdoor het hardst wordt getroffen zijn jonge minder goed opgeleide werknemers. McKinsey signaleert in het rapport van juli 2016 dat een belangrijk deel van degenen wiens inkomen niet stijgt het geloof in het economische systeem verliest. Een derde van hen is negatief over vrijhandel en immigratie.

Door deze groeiende ongelijkheid is de verwachting dat er meer sociale spanningen zullen komen.
De onderzoekers zien drie redenen voor deze verontrustende ontwikkeling die op de arbeidsmarkt liggen:

 1. Toename van de technologie doet arbeidsplaatsen verdwijnen. Steeds meer banen verdwijnen in een enorm tempo.
 2. Verplaatsen van werkgelegenheid naar lage lonen landen.
 3. Immigratie, meer dan 200 miljoen mensen zijn vertrokken uit hun vaderland. Dit heeft weliswaar minder impact gehad op de inkomensval dan de twee oorzaken hiervoor, maar voor veel mensen is dit de meest duidelijke reden.

In het onderzoek wordt niet de mogelijke ongelijkheid vergeleken tussen landen, maar wordt gekeken naar de situatie in elk van de 25 ontwikkelde landen. Er wordt naar ongelijkheid vanuit een andere invalshoek gekeken namelijk naar het aandeel van de bevolking wiens inkomen niet gestegen is vergeleken met mensen in het verleden met vergelijkbare inkomens.

De hamvraag blijft natuurlijk hoe deze ontwikkeling kan worden gestopt. Tot nu toe zijn westerse regeringen niet in staat het tij te keren. Door hun standaardbeleid van bezuinigingen wordt de economie niet aangewakkerd, eerder aangemoedigd om nog meer te investeren in machines en robots dan in werknemers. Het lijkt er op alsof de meeste regeringen de ontwikkelingen van groeiende ongelijkheid en sociale onrust negeren. Anderen zien de agressieve houding van de NAVO onder aanvoering van de VS als een antwoord en een afleidingsmanoeuvre om hun gebrek aan oplossingen te verdoezelen.

Naast de overheid heeft het bedrijfsleven ook een verantwoordelijkheid hierin. Ook het bedrijfsleven is gebaat bij meer consumptie, waarvoor de burgers wel meer inkomen nodig hebben. De ontwikkeling naar meer deeltijdbanen en meer arbeidscontracten van beperkte duur samen met de tendens van dalende lonen draagt niet bepaald bij aan een groter vertrouwen in de toekomst.

Rob Vellekoop, 15 augustus 2016

steunDLMnieuws336x140

8 Comments

 1. Weten we allemaal nog van de grote politieke doorbraak van Mark Rutte? Dat was zijn 9-punten plan. Die negen punten zijn overal op het internet te vinden en we zien nu dat na vele jaren van keihard werken door onze minister-president (“de hardwerkende VVD-er”) er van al die punten niet één gerealiseerd is.

  Ga volgend jaar in godsnaam niet meer stemmen mensen. Géén zaken doen met criminelen.

  • Je vergeet te vermelden, dat met die ingrepen die hij heeft gedaan weer in de Middeleeuwen zijn beland?
   Ooit van slavernij gehoord?

 2. Zo gaat dat als politieke crimiclowns met criminele bankiers in bed liggen.

 3. ! WEERBAARHEIDS-TRAINING : EEN ARME-WEER-LOZE WORDT ZEER GEMAKKELIJK OVER-WONNEN ALS “PRESTIGE-PROOI” VOOR ALLERLEI GEVAARLIJK-HONGERIG “BEET-NEMENDE-WEER-WOLVEN” !

 4. Wij boomers, waren toch kieskeurige r, nu lopen ze als schapen pokemons te verzamelen? Een beetje opvoeding gemist?

 5. De regeringen van de welvarende landen zoeken ook niet naar een oplossing. Ze werken juist mee met het systematisch uitmoorden van de bevolking van de aarde door oorlogen, bio industrie, vervuiling, chemische vergiftiging,en bacteriologisch besmetting.
  Zij zien dat kennelijk als de oplossing voor de overbevolking en werkeloosheid. Minder mensen betekent minder delen, minder vervuiling en meer geld wat overblijft voor de aller rijksten. Dat laatste is natuurlijk niet waar. Maar dat is de kortzichtigheid van het liberalisme en de hebberigheid van de mens.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.