Dorpsgemeenschappen verjagen multinational

Er woedt een heuse wateroorlog in de VS. Kleine gemeenschappen verzetten zich heftig tegen de pogingen van Levensmiddelengigant Nestlé om waterbronnen in bezit te krijgen en boeken daarin succes.

Nestlé gooide de handdoek in de ring nadat de dorpsgemeenschap van Eldrid Township in Pennsylvania zich heftig verzet had tegen hun plannen om 200.000 gallons per dag uit een bron in Eldrid Township op te pompen en het per vrachtwagen te vervoeren naar een nabijgelegen fabriek om het bottelen onder het merk Deer Park. (CommonDreams)

De dorpsbewoners spanden hierop een procedure aan tegen Eldrid Township. De gemeenteraad van Eldrid Township had nagelaten een besluit te publiceren. Aanvankelijk was het onttrekken van water geclassificeerd als een industriële activiteit, waardoor Nestlé geen water zou mogen oppompen. Daarna was de classificatie van water extractie veranderd in lichte industrie waardoor de multinational zijn gang kon gaan. Deze wijziging was niet met de dorpsgemeenschap gecommuniceerd. De raad haalde bakzeil en kwam op hun gewijzigde besluit terug.

“We wisten het niet. We wisten niet van de 60 trucks per dag. We wisten niets van de 200,000 liter per dag. We kwamen hier pas achter een jaar nadat de raad het besloten had en het veranderd was,” zei Boileau.

“Het hele dorp kwam samen en versloeg de draak en het is iets om trots op te zijn,” vertelde inwoner Eldred Township Donna Deihl aan de Morning Call.

Nestlé trok zich vervolgens terug vanwege de ‘logistieke en ontwerp uitdagingen’ en erkende onvoldoende acceptatie van de gemeenschap te hebben ervaren.

Een maand eerder waren plannen van Nestlé om 100 miljoen liter per jaar op te pompen uit de Oxbow Springs in Oregon ook al succesvol gedwarsboomd. Zeven jaar lang zocht het bedrijf naar een manier om water uit deze bron te onttrekken. De Zwitserse multinational hoopte een fabriek voor 50 miljoen dollar te bouwen die 100 miljoen liter water onder de naam Arrowhead zou bottelen.

De bevolking zei ‘Nee’ tegen Nestle ondanks, zoals de Guardian schreef, politici geen complete openbare hoorzittingen hielden, reisjes van de multinational naar Californië accepteerden en de onderhandelingen tussen het Zwitserse bedrijf en de staatsoverheid presenteerden als een deal die buiten het bereik van gewone mensen lag.

Bekijk ook de film van de strijd van een kleine gemeenschap tegen een machtige multinational

Rob Vellekoop, 13 juni 2016

steunDLMnieuws336x140

10 Comments

 1. Dorst – Nestlé is niet de enige.

  Denk niet dat Nestlé de enige is. Coca Cola kan er ook wat van.
  En dan als smeermiddel het glazen huis bevolkt door grootverdieners van de publieke omroep (VARA/BNN/ e.a. )drijvend op de mogelijkheden van het superkapitalisme,die met zoveel maal de Balkenende norm met goede doelen bezig zijn.Let wel de doelen zijn niet verkeerd maar de kritiekloze verweving van dit soort bedrijven met goede doelen als in 3FM SR is benauwend en tekenend voor de technocratie. Een soort mafia met connecties in de witte-boorden-feeling-good bovenwereld en haar media en de groezelige onderwereld met haar zetbaasjes van die zelfde multinationals.

  In 2011 werd 3 FM SR nog gesponsord door o.a. Coca Cola. In 2013 is een van de belangrijkste actiepunten schoon drinkwater in enkele Afrikaanse en Aziatische landen. Voor alle helderheid dit is wat de Coca Cola’s van de voedingsindustrie allemaal gewoon doen in Verwegistan.
  http://www.indianet.nl/in-cola.html
  http://www.hulporganisaties.be/artikels/3973/algemeen/Coca-Cola-wordt-meester-over-de-Afrikaanse-waterkraan.htm

  Oftewel: We “helpen” jullie om de beschikbaarheid te hebben over schoondrinkwater, maar als het niet meer winstgevend is, lees we hebben het bijna allemaal zelf gebruikt voor onze Coca Cola, dan taaien we af en mogen jullie het zelf uitzoeken.

  Goede Coca Cola Europa cup wedstrijden gewenst!

 2. Je laten opeten door de multinational?
  Dorpsmunt en eigen ecosysteem opzetten!

 3. En mag ik de mensen met vooroordelen over het brakke van donkere mensen nog wegnemen? In Afrika worden na 10 pompen bouwen er 9 stuk gemaakt en de portier casht. De common goods (schrijver Utopia) worden geprivatiseerd en winst of inkomen uit gehaald. Is Nestlé nu helemaal van haar Afrikaans nutella potje gerukt? Daar hebben ze nog geld nodig. Maar in het westen maak je met meer dan 70.000 euro per jaar geen pretneuron per dag meer aan.

 4. Uit allerlei gesprekken met mensen mag ik opmaken, dat slapen fijner leeft dan wakker worden. Dit soort zaken spelen ook hier, want neo-liberaal is vrijwel alles in het groot, wat de klok slaat. De roverheden houden ons wel bezig met afleiding, het voorstellen van regels die ieder jaar worden …aangepast…, een slimme zet!
  Ondertussen zaaien de roverheden meer verdeeldheid door rotzooi te creeëren ,want ook dat leidt af.
  Ondertussen worden veel bezoekers van …supermarkten….langzaam maar zeker vergiftigd door …voedsel, dat onvoldoende vitaminen en mineralen bevat om gezond te blijven………..en ook dat wordt onder de pet gehouden……terwijl veel produkten duurder worden.
  De grote crisis is er al en gaat verder, kijk naar de economische ontwikkelingen in Amerika en china. Wie oren heeft om te horen…………..enzoverder………..hartegroet

 5. Nestlé zegt bij monde van de grote baas zelf, dat het grondrecht op goed drinkwater van de baan moet.
  Zodoende maken de grote drinkwater verkopers van gebotteld water >met behulp van politici< de weg vrij naar het kapitaliseren van de dagelijkse waterbehoefte zoals lucht en licht dat misschien in de toekomst ook een verkoopbaar product kan worden als het aan de graaiende kapitalisten ligt.
  Bovendien heb ik via navraag bij Bar le Duc te horen gekregen dat zij naar eigen zeggen vrij weinig weten over Fluoride wat in het water zit maar komen wel met een z.g.n. chemische analyse van de inhoud.
  Veel drinkwater-uit flesjes bevat toegevoegde fluoride waarbij Natrium Fluoride.
  Dit is een afvalproduct van de aluminium industrie en is na arsenicum de giftigste stof.
  Komt NOOIT natuurlijk voor in bijv. mineraalwater!
  Calcium Fluoride in beperkte mate komt wel voor.
  Van Natrium fluoride in bekend dat dit de pijnappelklier doet verkalken dus inactief maakt.
  De pijnappelklier speelt een belangrijke rol in de intuïtie waardoor je zaken die als 'normaal' zou kunnen opvatten eerder door hebt omdat je gevoel zegt dat er iets stinkt. (in deze tijd zeer belangrijk om eindelijk eens wakker te worden)
  Overheden hebben al jaren getracht dit smerige goedje onder het mom, dat goed voor de tanden zou zijn, in het drinkwater te krijgen. Ten eerste om van het gif af te komen en ten tweede om de goegemeente aan het slapen te houden.
  Voorbeeld: bij een dreigende tsunami, aardbeving of andere bedreigende ramp zijn meestal de meeste dieren verdwenen terwijl de mensen vaak bij bosjes de pisang zijn.
  Ooit wel eens afgevraagd waarom er nooit de hoeveelheid Natrium Fluoride vermeld staat op tandpasta?
  Zoek maar eens een merk zonder die vuile troep!

  • Hola aloha amigo Rob,

   dit is het filmpje van de CEO van Nestlé. Dit soort van officieren (CEO = chief executive officer / Chef Uitvoerend Officier) zullen in de nabij toekomst ook graag willen dat wij geld gaan betalen voor de lucht, die zij vervuilen, inademen,,,,,,,

   Nestle CEO Water Is Not A Human Right, Should Be Privatized
   https://www.youtube.com/watch?v=Gfy6LL-8sTg

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.