Menselijke keten van verzet tegen duistere drone oorlog

Ramstein – Duizenden demonstranten hebben geprotesteerd tegen Amerikaanse drone operaties vanuit de Ramstein Air Base in zuidwest Duitsland door het vormen van een menselijke keten van enkele kilometers rondom het militaire complex.

Het protest tegen de dodelijke drone-oorlog was georganiseerd door de burgerbeweging “Stop Ramstein – No Drone War.” Zij zeggen dat de basis, de belangrijkste Amerikaanse van de luchtmacht in Europa bij Kaiserslautern, gebruikt wordt om informatie door te geven tussen drones in het Midden Oosten en hun operators in de VS.

De organisatoren geven aan dat het gebruik van de basis op Duits grondgebied voor drone operaties in strijd is met de Duitse grondwet en zij eisen dat de basis wordt gesloten.

Voor ‘Stop Ramstein’ is deze basis het symbool voor politiek van inmenging en oorlog, voor overheersing en militarisme. Via Ramstein creëert door de wereldwijde inzet van drones dood, lijden, terreur en verderf. Drone-oorlog is seriemoord. Zij willen dat eerst dit station gesloten wordt zodat vrede wereldwijd een kans krijgt. Het grotere doel is om de luchtbasis te sluiten.

Niet alleen in Europa neemt het verzet tegen de drone-oorlog toe ook in de VS zelf is er veel oppositie. Vier voormalige drone operators hebben in een brief aan president Obama aangegeven dat drone aanvallen juist meer terrorisme in de hand werken. Zij schrijven:

Deze regering en haar voorganger heeft een drone programma gelanceerd dat een van de meest destructieve motieven is voor terrorisme en destabilisatie in de wereld.

In 2013 werd voor de eerste keer onthuld  dat de VS zijn militaire bases in Duitsland gebruikt om drone liquidaties tegen verdachten van terrorisme uit te voeren, door de voormalige Amerikaanse drone operator Brandon Bryant in interviews met Duitse media. Hij vertelde in 2014 dat de luchtbasis van Ramstein werd gebruikt voor een drone oorlog in Afrika, Yemen en Pakistan. Data van op afstand bestuurde drones wordt verzonden via satelliet naar Duitsland en daarna teruggestuurd naar de VS via fiber optische kabels. Hij suggereerde dat Ramstein het zenuwcentrum is van de operaties.

droneDe eerste drone aanval buiten een oorlogsgebied werd uitgevoerd 12 jaar geleden. Volgens richtlijnen uit 2013 zou de VS alleen dodelijke aanvallen uitvoeren als het doel een voortdurende dreiging betekent voor de VS. In feite worden de verdachten zonder enige vorm van juridisch proces gedood. Dit doden wordt niet ‘assassination’ genoemd maar milder ’targeted killing’.

Een klokkenluider besloot om documenten naar buiten te brengen via The Intercept omdat hij vindt dat het publiek het recht heeft het proces te begrijpen hoe mensen op de dodenlijsten geplaatst worden en uiteindelijk vermoord op bevel van de hoogste echelons in de Amerikaanse regering. Hij zegt:

“Deze ongekende explosie van het observeren van mensen en het plaatsen van hen op lijsten, zodat ze op nummer vermoord worden, zonder waarschuwing een ter dood veroordeling krijgen in een wereldwijd slagveld is vanaf het allereerste begin verkeerd.”

Rob Vellekoop, 12 juni 2016

steunDLMnieuws336x140

2 Comments

 1. Goed hé die Obama!?!

  Laatst nog een kind gezien van een jaar of 5 met een hemdje met een amerikaanse vlag erop.
  Niet als sympathie betuiging maar gewoon omdat al die mode-consupmtie-troep te pas en te onpas een vlag van de schurkenstaat weergeeft.
  En dan de mensenmassa’s die het wel tof vinden om zoveel als maar mogelijk die afschuwelijke taal in hum eigen tal te mengen!

 2. Unmanned: America’s Drone Wars • FULL DOCUMENTARY FILM • BRAVE NEW FILMS

  n Unmanned: America’s Drone Wars, the eighth full-length feature documentary from Brave New Films, director Robert Greenwald investigates the impact of U.S. drone strikes at home and abroad through more than 70 separate interviews, including a former American drone operator who shares what he has witnessed in his own words, Pakistani families mourning loved ones and seeking legal redress, investigative journalists pursuing the truth, and top military officials warning against blowback from the loss of innocent life.

  Throughout Unmanned, Greenwald intersperses in-depth interviews with never-before-seen footage from the tribal regions in Pakistan to humanize those who have been impacted by our drone policy. This footage, alongside interviews with Pakistani drone survivors, describes the brutal reality of drone attacks ordered during the Obama Administration. The film highlights the stories of 16 year old Tariq Aziz, killed by a drone a mere week after he participated in a public conference in Islamabad in 2011, and a school teacher, Rafiq ur Rehman, grappling with the loss of his elderly mother and the hospitalization of his children due to a drone strike last year, showing how delicate life can be in this virtual war where no one is accepting responsibility for the casualties.

  https://www.youtube.com/watch?v=mpzk7OdbjBw

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.