Netwerk van 1600 gemeenten verklaart zich tegen #TTIP

Een netwerk van 1600 Europese steden en regio’ s heeft de EU opgeroepen om de huidige onderhandelingen over TTIP op te schorten en af te zien van de ratificatie van het onlangs voltooide EU-Canada vrijhandelsovereenkomst (CETA).

Meer dan 40 burgemeesters en vertegenwoordigers van gemeenten spraken hun bezorgdheid uit over Europa’ s voornaamste verdragsonderhandelingen in een verklaring op 21 april, na afloop van een bijeenkomst in Barcelona onder de titel Lokale overheden en de nieuwe generatie vrijhandelsverdragen.

Besproken werden Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) met de VS, Trade in Services Agreement (Tisa) tussen de EU en 22 landen en Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) tussen Canada en de EU.

“We eisen dat de huidige onderhandelingen over TTIP en TiSA worden stilgelegd totdat met de zorgen van lokale en regionale overheden volledig is rekening gehouden bij de ratificatie van deze verdragen,” aldus de verklaring die in Barcelona is afgelegd.”

ttipDe gaststad Barcelona verklaarde zichzelf tot TTIP-vrije zone in oktober 2015, zij sloot zich daardoor aan bij een netwerk van 1.600 steden, gemeenten en regio’s over heel Europa.

The TTIP-vrije zones zijn onder andere te vinden in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Ierland en Engeland.

In Nederland hebben zich ongeveer 6 steden TTIP-vrij verklaard.

Volgens een van de deelnemers aan de bijeenkomst zorgen de vrijhandelsovereenkomsten er voor dat er winst gemaakt wordt voor mensen die al veel geld hebben. Een andere deelnemer verklaarde dat deze verdragen een terugkeer naar het feodale tijdperk van de middeleeuwen betekent waarbij de burger niets meer over zichzelf heeft te vertellen.

Ook uit de VS was een vertegenwoordiger aanwezig. Zij zei: “TTIP is gegarandeerd de knock-out voor gemeentelijk beleid waaraan multinationals een hekel hebben, zoals openbare voorzieningen als die van het drinkwater.” Zij verwees naar een recente zaak in Flint, Michigan, waar de openbare watervoorziening was vervuild doordat lokale autoriteiten alleen maar oog hadden voor winst.

Ondanks het groeiende verzet is het misschien al te laat. Het blijft namelijk dat het zelfs de vraag is of de afzonderlijke lidstaten wel gehoord zullen worden om TTIP en CETA te ratificeren. Volgens officials gaat het hierbij om de vraag of er sprake is van een gemengde overeenkomst waarvoor nationale goedkeuring nodig is of om een EU overeenkomst waarvoor het Europese Parlement en de Europese Commissie slechts hun goedkeuring hoeven te geven.

Meer artikelen over TTIP/ISDS

Rob Vellekoop, 28 april 2016

steundlm336x140

 

9 Comments

 1. “Reageren / Doe het met respect voor je medemens” stond er voordat ik aan mijn reactie begon. De totstandkoming van bijvoorbeeld #TTIP gebeurt echter op een wijze die niet getuigt van veel respect voor de #burger. Ik hoop vurig dat wij alsnog manieren vinden, #democratische besluitvorming op een dergelijk ‘globaal’ niveau tot een normaal proces te dwingen.

 2. TTIP en CETA
  een gevaar voor de
  hoogwaardige
  Europese en Nederlandse
  landbouw, veehouderij en
  voedselvoorziening

  http://aardeboerconsument.nl/wp/wp-content/uploads/2016/04/Achtergrondrapport-manifest-Houd-de-boerderij-TTIP-vrij.pdf

  Volgens voedselwaakhond foodwatch kan de Tweede Kamer buitenspel worden gezet bij de invoering van de internationale handelsverdragen. Via een zogenoemde ‘voorlopige inwerkingtreding’ kunnen de omstreden vrijhandelsverdragen – TTIP en CETA – al dit jaar van kracht worden, dus nog voordat de Nederlandse politiek er een besluit over heeft genomen. Dat stelde de organisatie op basis van een eigen analyse over het goedkeuringsproces van de Europese Unie.
  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4292905/2016/05/01/Greenpeace-onthult-geheime-TTIP-documenten.dhtml

  Enneh señora Ploumen is nu wel weer voorstander van TTIP, wat mij weer niet verbaast, want zij is een politica oftewel een Staat Slaaf en zij dient dus enkel en alleen de belangen van de polder dictatuur en hun multinationals

  Ploumen: Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP
  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4293324/2016/05/02/Ploumen-Voedselveiligheid-niet-in-gevaar-door-TTIP.dhtml

 3. Dit is nu een uitgelezen praktijkvoorbeeld at de effecten zijn van het megalomane europabeleid.
  De meetlat waaraan te zien is hoeveel soevereiniteit is weggegeven, dus kwijtgeraakt.
  Het begint nu langzamerhand evident te worden dat de minder kapitaal houdende europeaan niet gebaat is bij de huidige Eu constructie.
  Zelf in mijn gemeente (renkum) is de meerderheid niet bepaald vóór de Eu.
  Toch is de Nederlandse rood-wit-blauwe vlag vervangen door die blauwe lap met de pentagrammen.
  Is misschien ook verwonderlijk in de gemeente waar de Eu is ontstaan!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.