Kernwapendebat op 28 april 2016

Op  28 april wordt in de Tweede Kamer het voorstel voor een nationaal verbod op kernwapens besproken. Dankzij de meer dan 45.000 ondertekenaars van het burgerinitiatief moet de Kamer zich uitspreken over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens. Atoomwapens zijn al in meer dan 115 landen verboden. Volgens de ondertekenaars van het burgerinitiatief moet Nederland dit goede voorbeeld volgen.

In tegenstelling tot de 80-er jaren toen meer dan 600.000 mensen protesteerden tegen kernwapens, lukt het de kruisraketten-214x300initiatiefnemers (waaronder PAX) amper om de publieke tribune in de Kamer vol te krijgen. Destijds kwamen in vele West-Europese NAVO-landen volksprotesten op gang. In bijna iedere stad van Europa werden grote protestdemonstraties tegen kernwapens gehouden. In Nederland demonstreerden toen honderdduizenden op 21 november 1981 in Amsterdam en 29 oktober 1983 in Den Haag.

Volgens het Verdrag ter voorkoming van verspreiding van kernwapens (Non Proliferation of Nuclear Weapens Treaty) zijn er vijf landen die erkend worden als atoomstaten, dat zijn de VS, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China.

Er doen 191 landen mee aan deze overeenkomst. De niet-atoomstaten die deze overeenkomst ook hebben ondertekend beloven nooit nucleaire wapens te verwerven, terwijl de 5 atoomstaten in ruil daarvoor beloven de voordelen van vreedzame atoomtechnologie te delen en ontwapening na te streven gericht op de uiteindelijke vernietiging van atoomwapens.

De Regering Rutte steunt dit voorstel voor een nationaal verbod op kernwapens niet.
De voornaamste bezwaren van het kabinet zijn:
verkeerde timing,
het is strijdig met de NAVO,
er is geen sprake van een juridisch hiaat in de wetgeving waardoor kernwapens nog steeds niet verboden zijn.

Campagnevoerder nucleaire ontwapening Krista van Velzen van PAX:

“Minister Koenders lijkt vooral bang dat door steun te geven aan de roep om een verbod, de kernwapenstaten geïsoleerd komen te staan. Dit is een zelfgekozen en politiek geïnspireerd isolement.  De ruime meerderheid van landen, die niet langer wil leven met de dreiging van gebruik en ongevallen met kernwapens en de daarmee gepaard gaande humanitaire consequenties, zal Nederland met open armen ontvangen. Er is geen sprake van een te verwachten doemscenario waarin Nederland verzocht wordt uit de NAVO te treden of geïsoleerd zal komen staan in de internationale politiek.”

Voor PAX is dit het uitgelezen moment om actie tegen kernwapens te ondernemen. Zij schrijven hierover dat ze de spanning tussen Rusland en de NAVO ziet oplopen, dat is niet nieuw. Dit gaat op en neer. Wat Pax wel als bedreigend ervaart is de duidelijke verwijzing in de retoriek naar nucleaire wapens en de oefeningen met de nucleaire mogelijkheden. Dit brengt het gevaar van het gebruik van atoomwapens dichterbij, per ongeluk of met opzet.

Op donderdag 28 april om 11.45 uur wordt het allereerste Kamerdebat gehouden over een kernwapenverbod in Nederland.

Rob Vellekoop, 26 april 2016

steunDLMnieuws336x140

 

3 Comments

 1. Dit is dus ouderwets denken. De oorzaak van oorlog zit in hoofden, zoals bij IS duidelijk getoond wordt. Kernwapens zijn er niet in Syrië, en de vele andere landen waar elke dag mensen gedood worden door gewone conventionele wapens. Na WOII zijn er nog geen doden gevallen door kernwapens, maar wel miljoenen door gewone wapens.
  Zullen we die dan maar verbieden ?

 2. ik was erbij , in Amsterdam in 1981, en was er van overtuigd dat we hadden duidelijk gemaakt hoe WIJ erover dachten. Maar later bleek dat we er voor niets hadden gestaan en gelopen want de regering werd gechanteerd met de uitspattingen van een “hooggeplaatst” persoon. En dus kwamen ze er want : MALING aan de kiezers. Ik geloof niet meer in dit systeem en ook niet in een schijndebat in wat voor KAMER dan ook.WIJ moeten het ZELLUF doen……..

 3. Tja, daar heb ik in de jaren 80-90 ook nog tegen gedemonstreerd. Dat er nu niet meer zoveel mensen protesteren tegen atoomwapens wil niet zeggen dar er niet veel mensen tegen atoomwapens zijn. Enerzijds misschien murw geslagen anderzijds misschien ook door de intrede van social media komen er niet zoveel meer mensen op de been.

  Zoals al eerder gezegd zijn huidige parlementariërs niet meer in staat oorzaak en gevolg analyses te maken. Laat staan fundamentele keuzes. Liever laten ze vluchtingen binnen hun oorlog heen en weer sturen. Verhevener kan ik het niet maken. Ze zijn toch voornamelijk bezig met incidentenpolitiek en zieltjes winnen. Dat wapenhandel, grondstoffenhonger, olie- en steenkooldorst onze westers elite en VOC gedrag in stand moet houden ten koste van de Aarde is voor hen links-anarchistisch geleuter. Reden te meer om op zoek te gaan naar andere vormen van democratie.
  En wat als de ‘bom’ barst.

  “Who the hell makes the missiles, when you know what they can do”
  Muzikaal protest dan maar:
  https://www.youtube.com/watch?v=E3kQPJZPBN8

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.