Eigenaar illegaal groen dak van Oss wordt uit zijn huis gezet

Na een jarenlange strijd met de gemeente Oss over de boete voor een groen dak dreigen Dirk en zijn vrouw uit hun huis te worden gezet. Zij lieten eind 2011 in Oss het dak van hun woning groen verven. De gemeente legde zonder enig overleg een boete op van 6.000 euro, omdat zij het dak van hun huis groen hadden geverfd. Bruin mocht wel, maar groen was niet toegestaan. Ondertussen kunnen zij de hypotheek niet meer betalen en wil de bank het huis begin juni gaan veilen, waardoor Dirk een enorme restschuld zonder woning zal overhouden.

Deze geschiedenis staat symbool voor de benarde financiële situatie van honderdduizenden landgenoten, die doordat de lasten veel te hoog zijn, zij geen ruimte hebben voor financiële tegenslagen. En de starheid van overheden die vergeten er voor de mens te zijn in plaats van hen tegen te werken! Een enorme boete van 6.000 euro betekent niet alleen voor Dirk, maar zou ook voor honderdduizenden anderen de nekslag betekenen. Voor minder leggen al talloze mensen het financiële loodje.

Dirk had de pech dat hij ziek werd èn zijn inkomen kwijt raakte, maar hij paste zijn uitgavenpatroon aan en hij bereikte een nieuw evenwicht. Echter toen kreeg hij bovenop deze tegenslagen te maken met een handhavingszaak van Oss waarmee hij onmogelijk rekening had kunnen houden omdat de zaak te gek voor woorden is. Op zo’n moment zak je door het ijs, volledig buiten jouw schuld.

Dirk heeft daarna alles gedaan om zijn hypotheek om te zetten zodat zijn situatie beheersbaar zou blijven. Maar de bank wilde hierin niet meer meegaan. Hij heeft ook geprobeerd om de gemeente uit te leggen dat hij op deze manier in de problemen zou komen, maar de gemeente wilde niet meewerken. Dit levert een enorme stress op die er nog eens bovenop komt. De situatie wordt steeds uitzichtlozer.

De landelijke media besteedden aandacht aan het groene dak, maar Dirk schoot hiermee niets op.

De bank wil nu het pand verkopen, omdat de Ossenaar zijn financiële verplichtingen niet na kan komen. Dit komt ook door het optreden van de gemeente, zegt hij. Het groene dak aan de Granietstraat is nog altijd illegaal, maar de boete is vanwege de huidige omstandigheden volgens de gemeente ingetrokken.

Je verfde het dak groen en vervolgens gaf de gemeente Oss je een boete van 6.000 euro.
Zou je kunnen vertellen op welke manier je daarna in financiële moeilijkheden bent gekomen.

Ach, de belastingdienst legde boete op boete, zij haalde het geld van mijn rekening (wij hadden toen nog 3 voertuigen) samen met deurwaarders, bankbeslag, extra dure ziektekosten. Essent wilde afsluiten, ik belde en schreef me suf. Ik volgde elke raads- en commissievergadering op het gemeentehuis. Slapeloze nachten.

Waar ik ook hulp zocht, iedereen stuurde mij terug naar de gemeente en die ging gewoon door. Uiteindelijk stapte ik naar de media, wat een zwaar besluit was. Ons leven is gewoon kapot gemaakt door de gemeente. Zij blijven dit echter anders zien.

Het is bijna niet te bevatten dat iemand door de kleur van zijn dak zijn huis uitgezet wordt.

Tja, in 2013 wist de gemeente al, dat het financieel helemaal niet goed ging met ons en toch gingen ze door. In 2013 was mijn hypotheek ook al opgezegd. De achterstand was toen 7.500 euro. Dat kon ik herstellen, door een particulier een lening te vragen. De gemeente wilde niet meer helpen. Wel had ik eerder van hen 16.000 euro kunnen lenen [dat heb ik niet op papier] 6.000 voor de boete en 10.000 voor nieuwe dakpannen.

Ik vond echter geen bedrijf, dat mij een offerte wilde geven. Niemand wilde zijn vingers branden om met de lening van de gemeente een overtreding op te lossen, wat niemand een overtreding vond. Ook dat heb ik gemeld aan de gemeente en toch ging 6.943 (dwangbevel) naar de deurwaarder in Nijmegen. Dus weer stress.

Als ik alles optel, dan hebben wij een totale schuld van 450.000 inclusief 138.000 voor rente, boetes en kosten op dit huis. Het taxatierapport geeft een opbrengst van ongeveer 97.000 in bewoonde staat. Het blijft afwachten wat op de veiling geboden wordt voor een huis met een illegaal dak.

Wij willen gewoon niet verkopen of verhuizen maar eindelijk RUST.  Dit is een nachtmerrie die je je ergste vijanden niet toewenst. Wij zien geen licht meer aan het eind van de tunnel…maar wel alles kapot gaan, dat wij in jaren hebben opgebouwd.

Eerst word ik door de gemeente in zo’n situatie gebracht en dan door een staatsbank (wij zijn als belastingbetalers ook eigenaar van de SNS bank, toch?) op straat gezet met een restschuld van misschien drie ton?

Klopt het dat de gemeente de boete niet meer wil innen en je daardoor meer ruimte geeft?

Nee, ik schreef al in 2012 dat ik een boete van 6.000 helemaal van de pot gerukt vind, omdat ik zelfs al meer dan 10 jaar in de WAO zit en er met mijn geld maar net uitkom. Door al de stress met de gemeente en al de media is Ceciel overspannen geraakt, hoge bloeddruk, GGZ. Ook dat wist de gemeente… Maar ja, regels zijn regels.

Vooralsnog gaat alles gewoon door. De advocaat maakt nu een dagvaarding in kort geding, bodemprocedure. De veiling staat op 02-06-2016 in Vught. De termijn dat ik de plaatsing in het Eindhovense en Brabantse Dagblad van 29-04-2016 kon voorkomen (als ik voor 15-04-2016 het bedrag van 27.000 rente betaal), is inmiddels verstreken.

De gemeente heeft mij bijna een jaar op 612 euro per maand gezet (beslag op mijn WAO, omdat ze toch hondenbelasting, OZB en rioolheffing met dwangbevelen gingen innen). Dit versnelde de hele zaak alleen maar ondanks mijn protesten bij wethouders en sociaal raadsleden.

Is hier nog iets tegen te doen?

Ik belde vandaag nog 20 minuten met de advocaat in Rotterdam. Ik lobby me suf sinds 4 jaar en doe niets anders meer dan dit proberen op te lossen. Zelfs de landelijke ombudsman heeft mij twee keer weggestuurd, omdat Oss een eigen ombudscommissie heeft. Deze commissie doet niets meer omdat er een rechtszaak was en een hoorcommissie.

Dirk en zijn vrouw dreigen dakloos te worden, omdat zij hun dak groen lieten verven.

Rob Vellekoop, 26 april 2016

steundlm336x140

12 Comments

 1. in 2011 een boete moeten betalen van €6000,- en dan nu de hypotheek niet meer kunnen betalen en dan in 2016 herroept de gemeente de boete ……….zou je zeggen probleem opgelost …………………raar verhaal hoor

 2. IK STEL VOOR OOK HET HUIS NOG EVEN TE GAAN ROOD-SPUITEN OM DE HUIZEN-VERKOPERS AF TE WEREN !

 3. ook al is iets je eigendom : je mag er toch nooit van alles mee doen wat je graag wenst . . . tenzij het wordt erkend en gerespecteerd als in de hoogte verheven kunst en vliegwerk !

 4. ik hoor hier 2 puur zakelijke partijen, maar 1 blijkt slechter?
  ik zie het verschil niet, partij 1, de dakgroenverfer, partij 2, de autoriteit.
  partije 1 heeft zich lang geleden laten verleiden tot het aannemen van een grote som gesubsidieerd geld, op grote voet geleefd, en blijkt ook nog is de regeltjes niet goed gelezen te hebben, das niet zo nadenkend, als trouwe burger zijnde. nu is ook hij aan de beurt en is het huillie huillie, ik (wij) hebben jarenlang mee moeten betalen aan zijn huis (dat is gestolen geld) “if you wont do the time, dont do the crime”
  Partij 2 wil centjes verdienen, heeft een muur van regeltjes, die zijn onmenselijk, en ook zij willen hun tijd niet uitzitten, een ieder weet waar die aan begint. je zou haast zeggen het is een eerlijke strijd.

 5. Schandalig. Ambtenaren die hun gebrekkige eigenwaarde met zo’n machtsstrijd proberen op te vijzelen. Bureaucratische tyrannie.

 6. Op de dag vandaag ben je niet meer zeker van je geld of woning, ze pakken het zo van je af?

 7. Ken nog het geval van iemand, die vanaf het dak met grote letters God PREDIKTE

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.