Massale anti TTIP en CETA betoging in Hannover

Zaterdag betogen negentigduizend mensen in Hannover tegen de ratificatie van CETA en de onderhandelingen over TTIP een dag voordat president Obama premier Merkel zal ontmoeten tijdens de openingsceremonie van de Hannover Messe 2016.

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) en Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zijn twee vrijhandelsverdragen die binnenkort door de EU respectievelijk met Canada en de VS worden gesloten. Niet alleen burgers worden verre van de onderhandelingen gehouden, maar ook politici krijgen onvoldoende inzicht en is er zelfs sprake van geheimhoudingspicht aan parlementariërs voordat zij TTIP stukken mogen inzien.

Een enquête van de Bertelsmann Stichting laat zien dat nog slechts 17% van de Duitsers positief tegenover het vrijhandelsverdrag TTIP staat. Door de geheime onderhandelingen is een krappe meerderheid voor vrijhandel. Ook in de VS waar TTIP zal worden doorgedrukt laat het zijn sporen achter.

De helft van de burgers vreest voor de negatieve gevolgen voor de consument door TTIP. Ook over positieve gevolgen voor economische groei is de meerderheid niet meer overtuigd. Slechts 26 procent verwacht dergelijke gevolgen, 27% daarentegen ziet schadelijke gevolgen. (DWN)

De beweging Mehr Demokratie zegt:
¨CETA en TTIP grijpen zo sterk in ons leven in dat een volksraadpleging daarover noodzakelijk is. Daarom is Mehr Demokratie een campagne gestart voor een raadpleging van de bevolking. Politieke projecten van dergelijke omvang moten in alle openbaarheid behandeld worden, zodat iedereen weet waar het over gaat en ieder kan deelnemen aan de discussie en de besluitvorming hierover.”

Volgens de Canadese Maude Barlow in haar rapport ‘Fighting TTIP, CETA and ISDS, lessons from Canada’ beschrijft zij de ervaringen van Canada met de NAFTA overeenkomst.

Tot nu toe heeft Canada 200 miljoen dollar verloren in zeven zaken aangespannen door multinationals als gevolg van het NAFTA verdrag (tussen VS, Mexico en Canada). In nieuwe geschillen eisen multinationals meer dan 2,6 miljard van de Canadese regering. De regering heeft zover 65 miljoen dollar gespendeerd aan de verdediging.

Meer info over TTIP / ISDS in DLM’s artikelenreeks

Rob Vellekoop, 23 april 2016

steunDLMnieuws336x140

 

4 Comments

 1. Politieke elite zal straks de scherpe kantjes er wel weer van afhalen. Wat er dan gaat gebeuren weet niemand, op een paar superspecialisten en beleidsmakers na, meer.

  Huppie Kees Rutte zal dit wel weer namaakpositief weglachen. Mensen een beetje heen en weer laten slingeren tussen Koningsdag en angst voor terrorisme. Dat is zo ongeveer wel de visie van huidige regering(en) om vooral het volk maar in het gareel te houden. En nu Groenlinks zijn idealen met Jesse Witoverhemd-opgestroopte- mouwen aan de wilgen met geldbladeren heeft gehangen teneinde een brede volkspartij te worden vraag ik mij af: Gaan we ons nog realiseren dat we er weer een mooie Aarde van moeten en kunnen maken of is het primaire doel ter eigen partijvoordeel om zieltjes te winnen.

  Al met al de technocratie ten voeten uit. Greenpeace die weigert om landbouwsector fundamenteel aan te pakken(Cowspiracy), Groenlinks die weigert kapitalistische instituten(school, arbeid, banken, multinationals, enz.) echt fundamenteel aan te pakken, pers en media die weigert oorzaak en gevolg in beeld te brengen en grote denkers die holle en foute Manifesten over vluchtelingen opstellen.http://www.dekleinesalamander.com/uploads/6/6/5/0/6650101/30032016_opinie_-_reactie_op_manifest_we_zijn_allemaal_migranten.pdf

  En zo kan het komen dat banken en multinationals vrij spel hebben. Dat angst, ongenoegen en passiviteit de partijen van het ongenoegen, uitsluiting en haat zaaiende 1-dimensionaliteit vanzelf groot lworden. Ik zeg ‘kan’. Hoeft dus niet. Wij zijn er(hier) ook nog.

  Verzet

  ‘Ik hou het kort
  Ik ga weer naar mijn bijen
  Waar het namelijk aan schort
  is bijna niet meer te bestrijden

  Kies je eigen weg
  dan ben je veel meer samen
  Prikkeldraad, kunstmatige heg
  Knip hem door en zeg amen.

  Ik hoor een korte vloek
  dat is niet erg
  opgeruimd, geleegd,
  positieve flow
  Samen kunnen we een berg
  verzetten’

  Spontane rap( Er zit nog iets van de straat in mij. Tja, dat moet er ook uit.)

 2. TTIP houdt in dat wanneer een multinational een “dikke duim en natte vinger werk” aan winsten misloopt a.g.v. wetgeving in een bepaald land, dit bedrijf dit land aan kan klagen voor het “mislopen” van deze winsten.

  Je zou dus kunnen concluderen dat iedereen onder de 18 de Nederlandse staat aan zou kunnen klagen vanwege de wetgeving, omdat zij dan wel eens een hoofdprijs in een loterij mis zouden kunnen lopen.

  Dit hele verdrag is schandalig. Het is een aanslag op de democratie en de belastingbetaler kan ZOWEL opdraaien voor de kosten van de verdediging alsmede voor de kosten van het uitbetalen van eventuele schadeclaims.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.